2014. november 14., péntek

OB/GYN - Last month



Sziasztok,

A nyolc hetes sebészet gyakorlat után az utolsó turnusban nőgyógyászatot hallgattam. A klinika elég híres, hiszen Buffalo-ban tökéletesítette Dr. Jack Lippes az intrauterin fogamzásgátló eszközt, melyet utána Lippes Loop-nak neveztek el. Ahogy az egész kórháznak, úgy a nőgyógyászatnak is természetesen a fő profilja a daganatos betegellátás. A kezelés bármely formája (stádiumtól függően hormonterápia, kemoterápia, radioterápia, lézerterápia vagy műtét) a Roswell Parkban a lehető legmagasabb színvonalon érhető el. Érdekes volt megfigyelni, hogy hogyan működik egy, a hazai helyzethez viszonyítva, tulajdonképpen korlátlan forrásokkal rendelkező intézmény.
Az osztályvezető főorvos igazi tanár. Amellett, hogy nagyon szeret magyarázni, minden vizsgálatra beinvitált. Nagy öröm volt mellette tanulni. Ha valamelyikőtök nőgyógyászatra adja a fejét, akkor nagyon javaslom, hogy mentorának Őt válassza. A főorvost követve hétfőn és kedden a klinikán, majd szerdától péntekig a műtőben töltöttem az időm nagy részét. Az osztályon a más kórházból iránydiagnózissal továbbküldött illetve a kontrollra visszaérkező betegek ellátása folyik. A kezelési lehetőségek ismertetése a beteggel, illetve a megfelelő terápia közös kiválasztása egy külön teremben szintén az osztályos orvos feladatkörébe tartozik. Itt általában jelen volt, egy kemoterápiás szakember is, aki a beteg komorbiditásait, illetve rizikófaktorait figyelembe véve tervezte meg a gyógyszeres terápiát. Összességében irigylésre méltóan jól szervezett a nőgyógyászati betegellátás, mely mindvégig a betegek szempontjait, kényelmét tartja szem előtt.


A második és a harmadik rotáció között pár napot New Yorkban töltöttünk. Hihetetlen város! Persze nem élnék ott, de az a rövid idő nagyon érdekes és eseménydús volt. Mindössze három és fél napunk volt a fontosabb látnivalók körbejárására, és büszkén mondhatom, hogy nagyjából teljesítettük is a célkitűzéseket. Életembe nem gyalogoltam annyit mind az alatt a 80 óra alatt, és azóta sem jött rendbe a lábam, de megérte! :) Manhattan szívében, rendkívül jó környéken laktunk, olcsón! A színvonal természetesen vetekedett egy világháborús tömegszálló nívójával, de arra a pár óra alvásra majdnem, hogy mindegy volt. Ajánlom, hogy a három hónap alatt legalább pár napot Ti is szenteljetek a New Yorknak!



A gyakorlatok letelte után csak egy héttel később utaztunk haza. A köztes időt Beával a közelgő szigorlatok fenyegetését érezve nagyrészt a könyvtárban töltöttük. A Roswell könyvtára a főbejárattal szemben, a kutatóintézettel azonos épületben található. Hétfőtől péntekig, reggel kilenctől délután ötig tart nyitva. Elég könnyű megtalálni, de azért mellékeltem egy képet, hogy ne legyen mire fogni, ha inkább a mellette lévő hotdogos-hoz mentek :).
Remélem kedvet kaptatok a programhoz, és nemsokára mi olvashatunk a Ti élményeitekről.
Minden jót addig is!

2014. 09. 31.

Ruppert Mihály

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése