2014. november 14., péntek

Rotations in the Roswell Park...



Nagyon gyorsan elrepült az első hónap! Mielőtt a belgyógyászat gyakorlatomat a Roswell Park Cancer Institute-ban megkezdhettem volna, az elmaradhatatlan papírmunka-hegyeken át kellett vergődni (biztosítás, egyetemi igazolások, teszt). Ehhez Pista bácsi kedvesen felajánlotta, hogy kivisz bennünket az egyetemi campusra, mert elég messze volt. A kórházban T. Éva és Rosette irodájában ismét adminisztrációval (és egy kórházhigiénés teszttel) kezdődött minden, majd egy tréningen kellett részt vennünk, ahol a számítógépes rendszer rejtelmeibe avattak be bennünket. Ez számomra rögtön igen hasznosnak bizonyult, amikor is pár perccel később bedobtak a mély vízbe, és az osztályon meg kellett néznem az első beteg laborleletét, CT-jét és korábbi anamnézisét.
Az első két hétben a Melanoma-Sarcoma, Breast és Thoracic Clinic között forogtam, minden nap más attendinghez (szakorvos) beosztva. Az attendingek és a fellow-k (szakorvosjelöltek) hozzáállása, ahogy a betegekhez és a nehéz diagnózisokhoz hozzáálltak, az első pillanattól fogva megragadott, ahogy az is, hogy rögtön csapattagként bántak velem. Különösképpen sokat lehetett tanulni az indiai származású Dr. K.-tól a Melanoma osztályon, aki a szakmájához is nagyon értett, de a betegekkel való kommunikáció és empátia is az erőssége volt. Eléggé más a rendszer az itteni járóbeteg klinikán. Az biztos, hogy emlegetni kell, hogy van felelősségbiztosításunk, (ugyanúgy, mint az amerikai diákoknak), így mikor már jó néhányszor láttam-hallottam, mit várnak itt el, volt lehetőségem referálni is a szakorvosnak.
Egyik reggel az attendinget és a nővéreket követve egy kommunikációs tréningbe csöppentem, ami nagyon megtetszett – nemcsak meghallgattuk, hogyan kell az ideges, szorongó beteggel beszélni, hanem kis csoportokban mindenkire sor került: előadtuk és kielemeztük a különböző jeleneteket. Bár otthon az egyetemen is volt hasonló óránk, de mégis meglepődtem, hogy milyen rövid idő alatt milyen hatékonyan tudják a fő problémáit megfejteni, és milyen kevés plusz kell, hogy a páciens tényleg úgy érezze, törődnek vele (ami az itteni biztosítási és egyéb rendszerben A legfontosabb).
A második két hétben a GI és a Head & Neck Clinicen forogtam egy kedves indiai fellow-val együtt, viszont így kevesebb lehetőségem volt beteget vizsgálni. Azonban pl. a GI Clinicen a szintén indiai Dr. I. a gyakorlatban is pontosan bemutatta, amit az előző héten a kommunikációról tanultunk, és a kevés ideje ellenére sokat magyarázott.
Reggel általában 8-kor vagy 8:30-kor indult a nap, kezdődött a gyakorlat az attendingtől és attól függően, volt-e aznap Conference. A 7 órási conference a fellow-knak szólt, de mi is bemehettünk. A GI Clinic-en minden szerdán 9-kor Multudisciplinary Conference-t tartottak a kérdéses esetek átbeszélésére, péntekenként pedig 8-tól pedig egy-egy tudományág jeles képviselőjét hívták meg előadást tartani (pl. az aplasztikus anémiáról vagy a csontvelő-átültetésről), utána a fellow-kal átmentünk a számukra biztosított egy órás Discussion-re, ahol kérdezhettek az előadótól.
Ami még fontos: az influenza elleni oltást fel kell venni itt, legalábbis nov. 1 és ápr. 1 között csak úgy lehet betegek közelében dolgozni a Roswell Parkban, ha megvan róla a matricánk a fényképes beléptetőkártyán :) Nekünk is ingyen beadják, csak mondani kell, hogy rendszeresen beteget vizsgálunk. Az első rotációra nem kaptam kártyát, de sok kellemetlenséget megspórol magának az ember, ha sikerül szerezni.
Sok mindenért érdemes az őszi turnust választani, de a lélegzetelállító színkavalkád mindenképp ilyen: piros-narancs-barna-bordó-lila-sárga… így még kellemesebb volt a reggeli séta a kórházba és a futás a Delaware Parkban.


 Az egyik hétvégén S. Ágnes és István meghívtak bennünket egy finom vacsorára. Nagyon kellemes estét töltöttünk náluk!


Szabadidőnkben természetesen a Niagara-vízesés sem maradhatott ki (1 busszal el lehet jutni). Többek között azért is fontos volt elintézni az egyetemen a papírokat (DS-2019), hogy átmehessünk Kanadába, megnézni a vízesést a még gyönyörűbb, túlsó oldalról is. :)

Az egyik hétvégét Torontoban töltöttem. Hála Istennek, még épp az eső előtt feljutottam a CN Towerba gyönyörködni a kilátásban. (Érdemes Toronto City Pass-ot venni, amiben 5 fő látványosságot lehet megnézni, nekem csak 3-at sikerült, de még így is megérte.) Nagyon sok helyre gyalog is el lehet jutni, de a közlekedés is kicsit barátibb, mint Buffaloban: bár 3 kanadai dollár a jegy, de ugyanazért az árért átszállójegyet is lehet kérni, sőt van, ahol a buszok/villamosok bemennek a metróállomáshoz, így arra nem kell külön jegy. A távolsági buszt itt volt a legolcsóbb foglalni: www.greyhound.com, és közel van a végállomása a főbb látnivalókhoz). A belvárost, a Royal Ontario Museum (ROM)-ot, a Queen’s Gardent (a fekete mókusokkal), a Casa Lomát és a tó melletti naplementét is mindenképpen ajánlom! 

Kilátás a CN Towerből


2014. 11. 04.

Seprenyi Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése