2014. november 18., kedd

Bizonyára, mint leendő buffaloi diák,…




… Te is a papírmunka halommal, mint az ezer lépcsős vízumügyintézés, dékáni ajánlólevelek és infection control certificate-tel fogod kezdeni a történetet. Írhatnék erről, hogy hogy s mint mit érdemes, de nálamnál sokkal érthetőbben és jobban leírták már ezt a régebbi diákok. Különben sem kockáztatnám meg, hogy tanácsot adjak én, aki három kerülő úton intézte a vízumot (dombornyomott kártya kell és a SEVIS western union készpénzbefizetés sem működik) és aki sikeresen otthon hagyta a DS-2019-et – majd hat órát körmötrágott a repülőn, vajon beengedik az országba és egy órát szobrozott az immigrationnél a határon. (Beengedtek.) Igen, legnagyobb tanulság, hogy MINDENT, amire szükséged volt a gyakorlat megkezdéséhez, hozz el Buffaloba – a repülőúton pedig ne rakd be a becsekkolt nagybőröndbe.
Szóval… megérkezvén, az első gyakorlaton a gyermekneurológia osztályon voltam, ami a Hodge Streeten lévő Children’s Hospitalban található. Bevallom, kellemes volt a 15 perces laza séta reggelente – szemben a Roswell Parkkal, ahol bizony az én kényelmes tempómmal 40-45 perc az út. Mivel neurológusnak készülök, kifejezetten érdekelt ez a gyakorlat. Úgy érzem nagyon sokat tanultam nemcsak a beteggel (néha 4-5 éves kisgyermekkel és akcentussal hadaró halálra vált szülőkkel) való kommunikációval kapcsolatban, hanem maga a terápiás különbségek megfigyelése is érdekes volt. 8 körül kezdődött a nap, 3 amerikai diákkal voltunk ott medikusok – mindenki kapott beteget, akiket meg kellett nézni a kórház különböző osztályain (mátrixrendszerben működik a gyermekneurológia, olyan, hogy ’gyermekneurológia osztály’ nem létezik) majd a főorvostól függően rögtön vagy 2-3 óra múlva referálni kellett a megfigyelt dolgokat – ezután megbeszéltük az eseteket, kérdéseket kaptunk, és felállítottuk a terápiás tervet majd következett a (néha 3 órásra nyúló), minimum másfél órás vizit. A hónap végét egy neurológia teszttel zártuk, amit Éva néninél kellett megírni – semmi konzekvenciája nem volt, de érdekes volt megnézni, mégis milyen egy amerikai orvosegyetemen egy vizsgateszt (nagyon nem olyan, mint nálunk).
A tapasztalatom az volt, hogyha ezt a gyakorlatot választod, nagyon sokat fogsz tanulni (és ez nem a szokásos kötelező kampányszöveg), és körülbelül 8-9-től délután 4-ig leszel benn – nem igazán az a gyakorlat, ahol rendszeresen 1-kor befejeződik a nap (de természetesen, ha bármi intéznivaló van, probléma nélkül elengednek). Én fél5-5 körül értem haza minden nap és elég rendesen leszívva leginkább DVDzésre volt már csak energiám. Van egy jó kis könyvtár az Elmwood Avenuen, a Crane Branch Library, ahol ingyenes a beiratkozás és elég nagy film és sorozat DVD kollekciójuk van – rendszeres vendég vagyok ott hetente többször. (Másik lehetőség a Netflix, de online fizetés paranoia miatt nem mertem bevállalni. De tudom, hogy nincs igazam, ez az opció is jól működik amúgy.)
A másik jó tanács, hogy bármi legyen, mindenképp zsúfolj bele minden létfontosságú dolgot a bőröndödbe, amikor jössz. Ne hagyj otthon például télikabátot a közelgő hideg évszak előtt, mert az amerikai posta készséggel nyújtja meg a 10 napos kiszállítási időt 6-7 hétre. (Bár végül megérkezett, de volt 2 fázós(abb) nap. :) Óóó és e sorokat írván jelenleg szakad kinn a hó, szóval a következő turnusnak melegen ajánlom az aláöltözős-legmelegebb vízálló télikabát-sapka-sál-kesztyű kombinációt. Elég hideg tud itt lenni, na.




Egyik hétvégén kirándulni mentünk a Letchworth Nemzeti Parkba, amit ajánlok Nektek is meglátogatni. Jó másfél óra autóútra van, egész napos kirándulós program.

2014. 11. 18.
Tényi Dalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése