2014. november 17., hétfő

Last month in Buffalo





Augusztus végén eltöltöttünk egy hosszú hétvégét New Yorkban, ami számomra hatalmas élmény volt! Busszal utaztunk oda is meg vissza is, ha az ember időben megveszi a buszjegyet, akkor az ára sem vészes. A szállások viszont drágák, de szerintem mindenképpen megéri, akár csak pár napra leutazni!

Utolsó gyakorlatom a 4 hetes thoracic surgery volt. Talán ez volt a legnehezebb gyakorlat itt, de a legtöbbet itt lehetett tanulni. Nagyon korán kezdődött minden nap. A medikusoknak fél 6-ra kell bejárni és kiírni a laborokat, 6-kor kezdődik a vizit a rezidensekkel és a fellow-kal, majd 7-kor csatlakoznak a szakorvosok is. A műtétek általában fél 8-kor indulnak, kivéve, ha előadás van, mint például a minden hónapban megtartott multidiszciplináris előadás, ahol jelen vannak egyszerre több szakterület orvosai és eseteket mutatnak be, illetve mindenkit érintő problémákat vetnek fel és vitatják meg.
A műtétek során végig lehetett asszisztálni. Itt több orvos is volt, akik teljes értékű medikusként foglalkoztak velem. Sokat kérdeztek mind a műtét előtt, alatt, mind pedig a klinikán. A zárásokat a végén a fellow és a medikus végzi, így helyeztem be draint és varrtam sebeket.
Heti egy napot kellett a klinikán tölteni, ami szintén nagyon érdekes volt és tartalmasan telt.

Minden héten, pénteken van az osztályon a nagy vizit, amikor minden medikusnak referálnia kell legalább egy beteget a szakorvosoknak. Elsőre talán nem könnyű, sőt még lehet ijesztő is, de második alkalomra már nem olyan nehéz és nagyon sokat lehet belőle tanulni. Az orvosok nagyon segítőkészek és kedvesek, így tényleg hamar bele lehet rázódni az osztály működésébe. Egy fontos dolog van, amire felhívták a figyelmemet, hogy beteget prezentálni csak fejből lehet, mert ha belenézek a jegyzetembe, akkor azt hiszik nem is ismerem a betegemet, szóval ha erre az osztályra kerültök ti is így készüljetek!
Nagyon hamar elrepült ez a 3 hónap Buffalóban, mindenkinek nagyon ajánlom, hogy aki teheti, próbálja ki! Remek lehetőség felmérni magadat, a tudásodat, nem csak a nyelv területén, hanem a medicinában is. A betegekkel való törődést és kommunikációt, pedig nagyon jó lenne otthon is ilyen formában megvalósítani!



Köszönöm a HMAA-nak a lehetőséget,
2014. 11. 10.

Kőrösi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése