2013. január 2., szerda

Welcome to Buffalo!


Szervusztok!

Üdvözlünk Titeket a Buffaloi Csereprogramban! Az alábbi szösszenettel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy kevesebb gondotok legyen a program kezdetén. Reméljük, hasznosnak találjátok.

Szeretnénk, ha ez az útmutató a későbbi turnusoknak is a segítségére lenne, ezért arra kérünk benneteket, hogy ha valami már nem aktuális, esetleg vannak egyéb ötleteitek, kérjétek el Éva nénitől az eredeti példányt és frissítsétek, módosítsátok azt!

A kezdetek (röviden (?) arról, hogy mit és hogyan addig a percig, amíg megérkeztek Buffaloba)
A HMAA pályázat eredményének kihirdetése után kb. a következők szerint kellene eljárnotok:
(1)    Opcionális: Hivatalos igazolást kérni a HMAA-tól (Makádi Györgyi ?) arról, hogy bekerültetek a programba. Ezzel aztán mehettek a TO-ra egyéni tanrendért, a tanulmányi bizottsághoz külföldön töltendő gyakorlat engedélyezéséért stb.
(2)    A karotok dékánjától be kell szerezni két iratot, melyekről részletesebben a 6. pontban olvashattok.
(3)    HAESF ösztöndíjra pályázni, méghozzá a „Professional Internship Programra”: http://haesf.org/professional/overview.html Figyelem: a formai követelményeket nagyon komolyan veszik! Ha tehát az intézeti fejléccel és pecséttel ellátott ajánlóleveleket zárt borítékban, a borítékot aláírva, lepecsételve kérik, akkor annak úgy is kell lennie. Javasolt minimum háromszor megemlíteni, hogy Magyarországon akartok rezidenskedni.
Információ: Szalay Kati (36-1) 413-0018, info@haesf.org, haesf.org
(4)    Meg kell szereznetek a vízumot. A csereprogramos vízum kódja J-1. Információ a követség honlapján: http://hungarian.hungary.usembassy.gov/non_immigrant_visas.html
Lépések:
a.       El kell küldenetek Éva néninek az útleveletek fényképes lapjának másolatát, a Medical Insurance Attestation fedőnevű formanyomtatvány aláírt, bescannelt változatát, valamint a HAESF ösztöndíj elnyerése esetén a tőlük kapott igazolást és költségvetést.
b.      Ezeket az iratokat Éva néni elküldi a Buffaloi Egyetemre, ahol kiállítják a DS-2019 kódnevű nyomtatványt.
c.       A DS-2019-et Éva néni elküldi nektek Magyarországra.
d.      Regisztrálnotok kell a Student and Exchange Visitor Information Systembe (SEVIS). Információ: http://hungarian.hungary.usembassy.gov/sevis_hu.html
On-line formanyomtatvány és fizetés: https://www.fmjfee.com/i901fee/index.jsp A DS-2019 jobb felső sarkában lévő, alig észrevehető számsor segítségével ki kell töltenetek az on-line nyomtatványt (fedőneve I-901), majd be kell fizetnetek $ 180-t. Erről kaptok egy igazolást, melyet ki kell nyomtatni és magatokkal kell vinni a vízum interjúra.
e.      Ki kell töltenetek a DS-160 on-line nyomtatványt.
http://hungarian.hungary.usembassy.gov/application_forms_in_hu.html Ehhez szükséges egy jó minőségű digitális fénykép, a SEVIS visszaigazoláson található számsor és természetesen a DS-2019 is. Ha készen van, ki kell nyomtatni a visszaigazolást, s ezt magatokkal kell vinni a követségre.
f.        Fizetés – ismét… :S Ezúttal a vízumkezelési díjat kell leszurkolni: $ 140. Az MKB bank bármelyik fiókjában be lehet fizetni; ha megmondjátok, hogy „amerikai vízum”, akkor egyből tudják, hogy miről van szó. Az igazolás mindkét példányát magatokkal kell vinni a követségre; az egyik példányt aztán visszaadják.
g.       Időpontot kell kérnetek a vízuminterjúra a 06-90-603-703-es számon percentként 400 Ft-ért (H-P 8:00-18:00). Időpontot legkorábban a SEVIS befizetésétől számított 3. napra adnak. Akit nagyon szorít az idő, az tárgyaljon a követség vízum-osztályával, mert az ő engedélyükkel korábbra is lehet időpontot kérni! Interjút heti 2 napon tartanak.
h.      Futárszolgálat nyomtatványának kitöltése
Kötelező igénybe venni a Byrex futárszolgálat segítségét, a követség ugyanis így juttatja vissza az útlevelet – benne a vízummal – és a DS-2019-et hozzátok. A futárszolgálat fuvarlevelét a fenti weboldalon keresztül tölthetitek ki. A levél kinyomtatott példányát is magatokkal kell vinni a követségre. Ha elrontjátok, nem baj, csináljatok egy újat! Fizetni csak azért a kiszállításért kell, aminek fuvarlevelét az interjún leadjátok. Kb. 2000 Ft.
i.         Irány az interjú! Vinni kell tehát a DS-2019-et, a SEVIS befizetéséről szóló igazolást, a DS-160-ról szóló igazolást, az útleveleteket és a futárszolgálat szállítólevelét. Az interjú tulajdonképpen csak formaság. Végig angolul kell beszélni. Ne lepődjetek meg, ha olyasmit kérdeznek, hogy akartok-e gyermekkatonákat toborozni vagy drogot terjeszteni az Egyesült Államokban. Csak ne röhögjetek a konzul képébe! Valószínűleg meg fogják azt is kérdezni, hogy haza akartok-e térni a program befejezése után. Természetesen, igen a válasz és elmondjátok, hogy miért.

(5)    Meg kell venni a repülőjegyet. A HAESF-eseknek ezt az ösztöndíj elnyerésekor kapott e-mailben részletezett módon kell megtenniük.
(6)    Meg kell szerezni egy engedélyt Ablanyből a gyakorlatok megkezdéséhez. Ezt Éva néni intézi, a következő papírok segítségével:   
a.       Visiting Student Application (ehhez kell a dékán)
b.      Application for Letter of Eligibility (ehhez csak ti kelletek)
c.       Letter of Good Standing (aka Attestation) (ehhez is kell a dékán)
d.      Infection Control Certificate (online, nagyon egyszerű feleletválasztós teszt, $ 30-ért.)

Szükséges továbbá kórházanként $ 30, melyet a HMAA megelőlegez, valamint fogadónyilatkozat a kórházaktól, melyet Éva néni szerez be. Nektek tehát az előbbi 4 iratot kell beszereznetek.
(7)    Javaslat: ne vigyetek magatokkal semmilyen enni-innivalót az Egyesült Államokba, mert ha a határőrök észreveszik, akkor minimum kidobják, rosszabb esetben pedig még büntetést is kell fizetni. Nagyon féltik a növény- és állatvilágukat a behurcolt fertőzésektől… :S
(8)    A csomagokkal kapcsolatban figyelmesen olvassátok el a légitársaság tájékoztatóját! (Zárójelben megjegyezzük, hogy a kézipoggyászra nem nagyon szoktak figyelni: lehet kicsivel nagyobb meg nehezebb is az előírtnál.)
(9)    A repülőn az első amerikai reptérre történő leszállás előtt I-94 kódszámú iratokat fognak osztogatni. Ezt ki kell tölteni. Ha van még nálatok enni-innivaló, attól váljatok meg a repülőn! Utána – biztonsági okokból – sok helyen nincs kuka és, mint fönt említettük, nem szabad semmilyen élelmiszert bevinni. Az I-94-re nagyon vigyázzatok, mert hazautazáskor le kell adni.
(10)Az első amerikai reptéren át kell mennetek a határellenőrzésen, mely általában 1-2 órát vesz igénybe. Utána fel kell vennetek a feladott bőröndöt, s minden csomaggal együtt át kell mennetek a vámon. Itt szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utazókat.
(11)A reptereken többször ellenőrizzétek, hogy honnan indul a gépetek! Előfordult, hogy többször változtatták meg az indulási kaput. A nagy reptereken nem mondják be, hogy melyik gép honnan indul és nem hívogatják az elkéső félben lévő utasokat.
(12)Buffaloi érkezésetek után taxival vagy busszal a következő címre kell eljutnotok: 18 Lexington Avenue, Apartment 2/A. Ezt a mutatványt taxival 20 perc alatt lehet elvégezni kb. $ 30-35 ellenében, busszal pedig egy átszállással 60-70 perc alatt $ 4-ért. A buszos út tervezéséhez ajánljuk a Google útvonaltervezőjét (bővebben a buszos utazásról ).

Isten hozott Buffaloban! A nehezén már túl vagytok J



Az apróbetűs rész :)
Összegyűjtöttük, hogy jelen állás szerint (2012. ápr.) mennyibe kerül ez a program az ösztöndíjasoknak:
  1. Amerikai Nagykövetség – vízumügyintézés: $ 140
  2. SEVIS (J-1 vízum esetén kötelező): $ 180
  3. vízum kézbesítése (kötelező): kb. 2000 HUF
  4. Albany engedély a gyakorlatok megkezdéséhez: $ 30 kórházanként (Kaleida és/vagy Roswell)
  5. Infection Control Certificate: $ 30
  6. lakbér HAESF ösztöndíjasoknak: $ 150/hó, a többieknek ingyenes
  7. felelősségbiztosítás: $ 200-300, az ösztöndíjasok számától függően változik iskolaévenként
  8. egészségügyi biztosítás: $ 382 (A biztosítás hónap közepétől hónap közepéig tart, így 4 havi díjat kell kifizetni. A történet jó oldala, hogy aki korábban érkezik, vagy később utazik haza, 2-2 hétig még a biztosítás oltalmát élvezi. Rossz hír, hogy mindemellett vagy minden egyes orvosi látogatás alkalmával $ 50-t kell fizetni, vagy fél évre $ 123-t. A sürgősségi ellátás ingyenes.)

Költségek
Az alábbiakban becslést közlünk „a buffaloi élet” költségeiről, a miheztartás végett.
Étkezés min. (!) $ 35/hét, ha magatoknak főztök. (Miki le tudja nyomni $ 20-ra J)
Egy gallon (3,7 l) tej $ 2, egy csomag (kb. 20 szelet) nyomi kenyér $ 1, 20 dkg sajt $ 1,80, fagyasztott pizza $ 1-8, fél kg spagettitészta $ 1,20 az Aldiban, ami a legolcsóbb bolt.
Kórházban reggeli $ 3-5, ebéd $ 4-8.
Egy buszjegy $ 2, napi jegy $ 5.
Mosás $ 1,50, szárítás $ 1,25.

Lakás körül és belül
Karbantartás (Chris Guilds):  (716)-704-2293 (Stadlerékkel történő, előzetes egyeztetés után) (Hívjátok bátran, a lakás bérleti díjában benne van a karbantartás.)
Biciklilakatok számzára:  3243 ill. 5146
WiFi: „otthon”, jelszó: 2453aaeeaa

Mindig bizonyosodjatok meg róla, hogy a bejárati ajtó bezáródott! Ha finoman húzzátok be, sokszor nem záródik be. Ha a kilincsen lévő gomb benyomott, vízszintes állapotban van, akkor az ajtó kívülről csak kulccsal nyitható, amúgy egyszerűen a kilincs elforgatásával is.

A biciklitárolót / zárt parkolót az a kulcs nyitja, mint a bejárati ajtót. A tároló a ház mögött található, a szobák ablakán kitekintve balra.
Jelenleg 3 női biciklink van, melyeket a zárt parkolóban találjátok, a bejárat mellett jobb oldalon a drótkerítéshez láncolva.
Bukósisakot a bejárati ajtó melletti szekrényben lelhettek.
Nagyon vigyázzatok, mert az itteniek 90%-a életében nem ült biciklin, így nem tudja, hogy mennyire idegesítő, mikor 10 centire húznak el a kormánytól… :S

A mosókonyha az udvar közepén lévő ház alagsorában található. Megközelítés: a mi lépcsőházunkból kilépve jobbra, majd az udvar közepén balra, végül le néhány lépcsőn. Az ajtót ugyanaz a kulcs nyitja, mint a lépcsőházat és a biciklitárolót. A mosógépekbe lassan dobjátok be a 25 centeseket, különben elromlanak! 8:00 előtt és 22:00 után nem illik mosni. Mosás $ 1,50, szárítás $ 1,25.

Szemétgyűjtés: egy konténer áll a ház mögött, a szobák ablakán kitekintve balra, a zárt parkoló előtt. Szelektív szemétgyűjtés a zárt parkolóban lévő kék kukákban. A kukákra írt feliratokat (paper only, cans only) figyelmen kívül kell hagyni és minden újrahasznosítható szemetet vegyesen lehet bedobálni. A kukás cég válogatja majd szét.
A visszaváltható üvegeket, italos dobozokat, flakonokat többek között a Topsban (lásd a boltoknál ) lehet beváltani.

A mosogató dugulása esetén kérjük felkapcsolni a „konyhamalacot” a mosogatótól balra, a falon lévő kapcsolóval. Ez ledarálja a dugulást okozó ételmaradványokat. Nyam-nyam.

A nappali, a konyha és az előszoba találkozásánál lévő oszlopszerűségen lévő villanykapcsolónak álcázott kapcsoló, voltaképpen a nappali ablakokkal ellentétes falán lévő dugalj áramellátását kontrollálja.

Takarítónő csak egyszer, minden „turnus” után jön, hogy az újaknak rendbe szedje a lakást.


Kórházak
Buffalo General Hospital (BGH) és a mellette levő új épület: Gates Vascular Institute:
                100 High Street
Gyalog kb. 20 perc.
Az ebédlőben a mágneskártya felmutatásával 20% kedvezményt adnak minden ételre és italra.

Roswell Park Cancer Istitute: közvetlenül a BGH mellett

Women & Children’s Hospital („Children’s”):
Gyalog kb. 8-10 perc. A Residents’ Lounge-ban mindig van egy kis enni-innivaló, úm. üdítők, tea, kávé, forró csoki, chips, fánk, banán, alma. Az ebédlőben nagyobb adagokat adnak, mint a BGH-ben és még olcsóbb is.

„Dress code”: fiúknak elegáns hosszúnadrág, nem farmer és nem kórházi fehér nadrág plusz ing, nyakkendő és „makkos cipő”. A sebészeten napközben mindenki zsilipruhában és papucsban jár, de a reggeli vizitet még elegáns ruhában szokás abszolválni. A lányok meg úgyis mindig elegánsan öltöznek J

Vásárlás
Figyelem! Mindenhol minden árat adó nélkül írnak ki. Ez kicsit bosszantó még akkor is, ha az adó mértéke kicsi (nem tudjuk, pontosan minek mekkora az adókulcsa, de max. 8,7%-kal találkoztunk).

Bicikliszerviz (a HMAA állja a javíttatást, de előzetes egyeztetés szükséges Stadlerékkel):
Campus Wheelworks , 744 Elmwood Ave.

Virág: Elmwoodon a biciklibolt előtt és után kicsivel

Különleges sörök: Village Beer Merchant, 547 Elmwood Ave.
Szesz (sörnél erősebb): Hodge Wine & Liquor, 463 Elmwood Ave.
Szórakozás: Elmwoodon végig és Chippewa & Delaware kereszteződés közelében

Élelmiszerboltok:
A boltok egy részében ingyen kérhető törzsvásárlói kártya, mellyel jelentős akciókat lehet elcsípni. A kártyák kicsik, így a kulcstartón is hordhatók. Kártyáinkat ennek megfelelően a kulcstartókon találjátok.
Family Dollar: 1384 Main St
A legközelebbi metrómegálló mellett, 6-7 perc gyaloglásra található.
Nem túl olcsó és nem is széles a választék, de legalább jó közel van.
Fő profilja szerint drogéria, de emellett gyógyszertár és élelmiszerbolt is. Élelmiszerboltként közepes mind árait, mind választékát tekintve.
Aldi: messze földön a legolcsóbb.
Metróval „Outbound” irányba, azaz az egyetem felé kell utazni a LaSalle megállóig. A bolt a megálló mellett van.
Biciklivel kb. 20-25 perc, javasoljuk, hogy ne végig a Main Streeten tekerjetek, mert a Scajauada Expy  / Sisters Hospital után nagyon forgalmas lesz.
másik Aldi: 2090 Elmwood Ave
Walgreens: 650 Delaware Ave (a Buffalo General Hospital felé kb. 15 percre)
Jó drága, de legalább kicsi a választék J
Tops Friendly Markets: 345 Amherst St
Késő tavasztól őszig helyi termelők piacaként is működik, így sok friss gyümölcsöt/zöldséget lehet kapni – ezt a kijelentést nem teszteltük… még.
Van egy közelebbi Tops is (1275 Jefferson Ave), de a környéke nem túl bizalomgerjesztő… (csak kettesével és fényes nappal)
Lexington Cooperative Market: 807 Elmwood Ave
Nagyon jó bolt, sok friss, minőségi élelmiszerrel. (Relatíve) drága.
PriceRite: 250 Elmwood Ave
Nagy bolt, kb. mint a Spar otthon, de nincs friss pékáru – ami már meg sem lep.

Híres Buffalo Chicken Wings: Anchor Bar, 1047 Main Street

Közlekedés
Távolsági és helyi buszok állomása: Buffalo Bus Terminal / NFTA Metro Center
az Ellicott, a N Division, az Oak és az E Eagle között, kb. 20 perc gyaloglásra a BGH kórháztól D felé.
Távolsági buszok: megabus.com, gotobus.com, greyhound.com
Helyi közösségi közlekedés: nfta.com. A sofőrök 99%-a nagyon rendes, segítőkész. Beszálláskor pontosan kell fizetni a jegy árát (honlap). Az egyszerű vonaljegyről semmiféle nyugtát nem adnak. Ha napi jegyet akarsz venni, akkor mondd a sofőrnek, aki majd a kezedbe fogja azt nyomni, amint bedobtad a pénzt!
Útvonaltervezéshez ajánljuk a Google Maps szolgáltatását (maps.google.com), mert az nfta.com-on lévő tervező vacak.
Az NFTA honlapján található menetrendekhez a következő segítséget adhatjuk: a menetrendekben a megállóknak csak kb. 1/10-ét tüntetik föl. Azt, hogy a többi megállóba mikor ér a busz, az előtte és utána lévő, menetrendben szereplő megálló alapján kell megbecsülni. A buszok tartani szokták a menetrendet. Megállók kb. minden második sarkon vannak, néha sűrűbben is. Ezek néha rendes, pados, esőbeállós megállók, máskor csak egy tábla az út szélén, a füvön. A táblák kb. A4-es méretűek, piros-fehér-kék színűek a járat(ok) számával. A megállókban csak a legritkább esetben rakják ki a menetrendet.
A metrómegállókban vehettek jegyeket és bérletet is. Jelenleg: jegy $ 2, napi jegy $ 5, bérlet $ 75. Létezik egy Summer Youth Pass is $ 60-ért, de erről 2 perces kereséssel semmi bővebbet nem sikerült kiderítenünk :P
A leszállási szándékot a buszok mindkét oldalán végigfutó drót meghúzásával kell jelezni.
A metró a városközpontban a föld felett halad, ezen a szakaszon ingyenesen igénybe vehető.

Vonat:
  • Downtown Buffalo = Exchange St Station,  75 Exchange St
  • Buffalo-Depew, 55 Dick Rd, Depew, NY – kb. a reptér vonalában, néhány vonat csak itt áll meg, a belvárosi állomáson nem. Ez az állomás 24/7 működik, csomagmegőrzés $ 3/nap. Biciklivel 13,5 km, kb. 45-50 perc, nem vészes kerületeken át.
  • menetrend, jegyvásárlás: amtrak.com

Ez-az
Magyar római katolikus szentmise: a Roswell Park mellett, kb. 20-25 perc gyalog.
Vasárnap 10 órakor kezdődik. A pap amerikai, de az olvasmányok és énekek magyarul hangzanak el. Éva néni orgonál.
Sz. e. Éva néni vagy Pista bácsi felvesznek titeket a ház előtt 9:30-kor.

Neurooncological Consult: Prof. Mechtler és még 3 prof vezetésével érdekes eseteket mutatnak be/beszélnek meg kéthetente csütörtökön 12 órától kb. 13 óráig. Keressétek meg a neuroonkológiai orvosit a Roswell Parkban és kérjétek meg őket, hogy vigyenek el titeket a konferenciaterembe!

Konditerem: Jewish Community Center of Greater Buffalo (JCC)
jccbuffalo.org 787 Delaware Avenue; (716)-886-3145, (716)-886-3172
10 perc sétára, a Buffalo General Hospital felé található.
Futópadok, evezőpadok, szobabiciklik, szabad súlyok, erőgépek, 25 m-es uszoda, squash pálya, billiárd. Számos, tagok számára ingyenes csoportos edzést tartanak, mint pl. zumba, jóga, hot iron (aka BodyPump), spinning, cardio, úszás. Személyi edzők is rendelkezésre állnak – természetesen külön díj fejében.
Bármikor szét lehet nézni, szívesen ingyen körbevezetnek.
A nyitva tartás kicsit trükkös, kövessétek a honlapon vagy a szórólapokon!
Short time membershipet kell kérni, mert minden mást minimum egy évre adnak. Ára jelenleg $ 39/hó.

Delaware Park: a Delaware Ave-n É felé (azaz balra, a kórházzal ellentétes irányban) 2 km-re. A park egyik része inkább sétálgatós, napozós, míg a nagyobbik részén golf-, baseball, softball, kosárlabda, foci-, futó-, tenisz- és görkorcsolyapálya található. Mindkét részen van nyilvános WC, melynek használata ingyenes – de a színvonal is ennek megfelelő J

Aprópénz beváltása: a Topsban (lásd a boltokban ). Dolláronként 9,8 centet levonnak.

Telefon: az USA-ban minden fogadott hívásért is fizetni kell.
A szobai telefonról ingyen hívhattok amerikai vonalas telefont.
Ha minden igaz, akkor örökölni fogtok tőlünk egy mobiltelefont és 4 SIM kártyát. A kártyák közül kettő olyan Simple Mobile csomaghoz tartozik, mellyel $ 40 ellenében 30 napig ingyen lehet amerikai számokat hívni, bel-és külföldre sms-t írni és internetezni, továbbá $ 5 lebeszélhető külföldre. Feltölthető az Elmwood és a Hodge kereszteződésében az Fast Link Inc-ben (476 Elmwood Ave). mysimplemobile.com

Confidential material trash bin
Minden, betegekkel kapcsolatos bizalmas iratot külön erre a célra elhelyezett kukákba kell dobni. Minden osztályon található legalább egy ilyen.

Tájfutás
Buffaloi Tájfutó Club: http://www.buffalo-orienteering.org/

Múzeumok:
Bank of America kártyával a hónapok első hétvégéjén több múzeumba lehet ingyen belépni. Buffaloi múzeumok nincsenek a listán, de new yorkiak, chicagoiak és washingtoniak (DC) akadnak. Info: www.museums.bankofamerica.com

New York számos múzeumát lehet a hét valamelyik napján ingyen látogatni. Info: http://gonyc.about.com/od/museums/ss/Free-Admission-And-Discounted-Admission-At-New-York-City-Museums.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése