2013. január 2., szerda

Beszámoló a buffalo-i cseregyakorlatról

Amikor részt vettem a buffalo-i hatodéves medikus cseregyakorlatról szóló tájékoztató előadáson, még nehezen tudtam elképzelni milyen is lehet külföldi kórházakban tölteni az otthon megszokott keretek között zajló gyakorlatokat. Úgy gondoltam, ha külföldön szeretnék gyakorlatot tölteni, mi sem természetesebb, mint hogy egy ilyen jól megszervezett, jó hírű program keretei között tegyem ezt, mint az Amerikai-Magyar Orvosszövetségé,  egy olyan országban, ahova szinte mindenki szeretne legalább egyszer eljutni.

A másfél évig tartó készülődés, nyelvvizsgára és interjúkra való felkészüléssel járó fáradalmak után megérkezésünkkor döbbentünk rá, milyen jól döntöttünk akkor, amikor mindezt elvállaltuk. A több mint 24 órás repülőút is inkább izgalmas, mintsem fárasztó volt, hiszen mégiscsak másik kontinensre utazhattunk, ami már önmagában is életre szóló élmény.

A program segítségével már a kezdetektől jó kezekben voltunk, hiszen a szervezők időt és fáradtságot nem kímélve segítettek nekünk abban, hogy minél hamarabb elrendezhessük a szükséges iratokat, megkezdhessük a gyakorlatot. A program egyik nagy előnye, hogy előre lefixáltan berendezett medikus rezidencia várja az idelátogató orvostanhallgatókat, ami tényleg jól felszerelt, és ha bármi probléma felmerül a gondnoktól kezdve bárhonnan kérhetünk segítséget. Arról nem is beszélve hogy mennyi segítséget kaptunk a buffalo-i magyar közösségtől, nem is gondoltuk volna, hogy milyen sok magyar él itt, és milyen sokat tanulunk tőlük az összetartásról. Talán nem túlzás azt állítani, hogy mint családtagokat fogadtak minket. Amellett érdemes felvenni a kapcsolatot az egy időben itt tanuló többi egyetemi hallgatóval is, akikre szintén bármikor számíthattunk.

Persze minden kezdet nehéz, így nekünk is akadtak nehézségeink az engedélyek megszerzésénél, de végül minden a legjobban alakult, hiszen pár napig a Dent Tower-ben vendégeskedhettünk Dr. Mechtler-nél, ahol a neurológia keretein belül megismerkedhettünk az amerikai betegellátás menetével. A szokottnál hosszabb munkaidő korántsem tűnt fárasztónak, hiszen nagyon jó hangulatban telt, ami jellemzi az amerikai életvitelt és egyben a betegellátást is. A számunkra addig ismeretlen, modern eszközök, új technikák egy merőben új oldalát mutatták meg az orvoslásnak, mindamellett az ismert betegségek diagnosztizálásának menetével is megismerkedve.

A gyermekgyógyászat keretein belül a Childrens Hospital hemato-onkológia osztályán töltött négy hét során olyan esetekkel is találkozhattam, amikkel az otthoni betegellátás során nem, így például sarlósejtes anaemiával, ami  viszont az Egyesült Államokban a fekete bőrű lakosság jelentős hányadát érinti. Így olyan betegségek kezelését és lefolyását is láthattam, amikről eddig csak tankönyvi ismereteim voltak.

A Millard Fillmore Gates Circle Hospital osztályain töltött gyakorlatok során betekintést nyerhettünk a felnőtt betegellátásba, mindezt a szokottnál sokkal több szabad kezet kapva, önállóan végzett betegfelvétel és betegvizsgálat végzésével. Az önálló munka talán az, ami a legnagyobb előnye az amerikai cseregyakorlatnak, hiszen az otthoni keretek között egy medikusnak ritkán van erre alkalma, és ez az a helyzet amikor tényleg megtapasztalhatjuk, milyen lesz majd orvosként dolgozni, milyen az amikor a beteg tőlünk vár választ, mi viseljük a felelősséget, és ez egyben magabiztosságot is ad. A rengeteg bíztatás és segítség, amit az itteni orvosoktól kapunk nagyon megkönnyítette az elsőre nehéznek tűnő feladatokat.

Összességében a gyakorlatot azoknak tudom ajánlani, akik szeretnének sokat dolgozni, sokat tanulni, kellemes környezetben eltölteni 3 hónapot, egy barátságos amerikai kisvárosban, ahol a munka mellett a kultúra és szórakozás megannyi lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit pihenjünk is az utolsó egyetemi évünkön, mielőtt bekerülünk a magyar (a visszavágyóknak talán távolabbi) egészségügy rendszerébe.

2011. 06. 15.

Keresztessy Tünde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése