2013. január 2., szerda

Coolest winter ever – minden értelemben vagyis hogy kezdődött a telünk Buffaloban

Úgy döntöttünk, történelmet írunk, és most először fényképekkel együtt fogjuk bemutatni a buffaloi cseregyakorlatot.

A tetemes mennyiségű ijesztgetés ellenére napos idő fogadott minket Buffaloban, bár az itteniek szerint rég nem volt ilyen furcsa tél, mint az idei. Általában délelőtt hóvihar, délután eső a szokásos. Néhány fényképemet mutogatva, erősen bizonygatnom kell, hogy ez bizony Buffalo, ráadásul télen! Az első héten kegyes volt hozzánk az időjárás, de nem kellett sokat várni az első hóviharig.

Nehéz visszaadni, milyen is idekint, az első perctől otthonosan érzi magát az ember, annak ellenére, hogy egy óceán választ el Magyarországtól. Ha valaki eddig nem gondolkozott el azon, milyen lenne idekint lakni, ezek után biztosan megteszi. Mennyi idő volt megszokni? Talán 1-2 nap. Most pedig úgy szalad az idő, hogy legszívesebben lelassítanám. Szerencsések voltunk, mert az előző csoport még itt volt, amikor érkeztünk, és beavattak minket a buffaloi élet mikéntjébe.

Az első dolgunk volt a Niagara meglátogatása. Mindezt rögtön az első szabad hétvégén. Mondanom sem kell, hogy havazott, fújt a szél és hideg volt, de még így is nagy élmény volt látni a hatalmas vízesést. Már amennyit a párafelhő engedett látni. Persze valamelyest kárpótolt, hogy megnéztük a vízesést az esti kivilágításban is. A szuvenír boltokat használtuk fel arra, hogy némileg kiolvasszuk magunkat, mielőtt a következő szögből is megnézzük a vízesést.

Természetesen láttuk, hogy nincs mit tenni, fel kell szerelkezni meleg ruhákkal, viszont miután ezt az akadályt is vettük, kezdődhetett az igazi buffaloi tél.

Akkor következzen egy kis ízelítő a kórházi mindennapokból. A Millard Fillmore Gates Hospital Endokrinológia osztályán kezdtünk mind a ketten, ahol az orvosok többsége indiai. Ha valaki azt hinné, hogy otthon sokat dolgoznak az orvosok, itt még többet. A betegekkel való bánásmód pedig tényleg lenyűgöző. Itt a beteget, akármilyen is, meghallgatják, elmagyarázzák neki, a betegségét, azt, hogy miért kérik a vizsgálatokat, és így tovább. Mindig tisztelettel. Az osztályvezető elmagyarázta, hogy éppen így lesz egy orvosnak tekintélye, ha mindig minden körülmények között emberi betegével. Szóval van mit tanulnunk. Nagy hangsúlyt helyeznek a kiegészítő szakmákkal való együttműködésre is. De ami még ennél is forradalmibb, hogy péntekente összejönnek az osztályos orvosok az osztályvezetővel együtt, hogy megbeszéljenek egy-két friss cikket, tovább képezzék magukat bizonyos témákban, eseteket mutatnak be. Nekem nagyon tetszett ez a szemlélet, hogy fontosnak tartják a szakmai fejlődést, rengeteg kutatás is zajlik az osztályon. Meg is van az eredmény: az osztály rekordot döntött, több mint 24 éve nem volt beteg, akinek diabeteses komplikáció miatt amputációra lett volna szüksége.


A munkában ugyanúgy részt veszünk, mint bármelyik itteni orvostanhallgató vagy rezidens. Betegeket veszünk fel, SOAP note-ot írunk, sokszor megkérdezik az orvosok, mi milyen terápiát javasolnánk. Nagy lehetőség arra, hogy a betegekkel való kommunikációt gyakoroljuk, és szakmailag is sok újat lehet tanulni.

Ami az eddigi legemlékezetesebb buffalo kiruccanásunkat illeti, az az Anchor Bar felfedezése volt. Itt készítették el először ugyanis a híres buffaloi csirke szárnyakat. Az étteremben élő jazz zene szólt, és egyszer csak odalép egy idősödő bácsi, és megkérdezi, hogy ízlik a csirke, és hogy, hogy találtuk meg a helyet... Aztán szinte csak úgy félvállról mondja, hogy az övé a hely! Szóval még az Anchor Bar tulajdonosával is beszéltünk, ami nem mindennapi:)


Toronto-t is meglátogattuk az egyik hétvégén, ami nekem az első felhőkarcolós élményem volt eddig. Mondanom sem kell, hogy lenyűgöző volt, olyan szabadnak érzi magát az ember, ahogy a felhőkarcolók tövében sétál. Az esti fények pedig a hab a tortán. Persze kihagyhatatlan a CN-tower, de a kínai városnegyedet, Chinatown-t, a Royal Ontario Museumot és a Distillery districtet is megérte megnézni. Lehetőségünk volt Dr. Forbáth Péterrel is találkozni, aki fiatal orvosként érkezett Toronto-ba, és szép karriert futott be idekint. Jó volt hallgatni a történeteit, még különleges receptekkel is ellátott bennünket.



Természetesen még rengeteg felfedeznivaló van mind Buffaloban, mind a környéken, következőleg újabb élményekkel jelentkezünk. Ha bárki érdeklődne, szívesen segítünk mind a jelentkezést, mind a HAESF támogatás mikéntjét illetően, és praktikus tanácsokkal is rendelkezésre állunk: (Skype: Szőllős Anna – anniegrapy; Kiss Máté – kissmatyesz, Email: annaszollos@gmail.com, matekiss01@hotmail.com)

2012. 01. 30.

Szőllős Anna






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése