2015. november 18., szerda

„Utazás a gyerekkoponya körül” – gyerekneurológia egy kis kirándulással



A messzi-messzi endokrinológia gyakorlat után a hozzánk legközelebb eső kórházba kerültem a következő gyakorlatomra, a gyerekneurológiára. Csak pár utcára van a lakástól, 9-kor kezdenek, tehát az egyik legbenignusabb – és mégis a leghasznosabb gyakorlat, amit Buffaloban lehet tölteni. Hetente cserélődnek az attendingek, így hetente változik, hogy milyen a hangulat, van-e szigor (nincs). Rögtön első héten például Dr. F-t fogtuk ki, akinél nincs rossz válasz, cserében sokat lehet tanulni és nevetni is. Hétfő délutánonként a gyerekneurológia szakrendelésén vettünk részt, ahol nem sok a beteg; ellenben annál többet lehet tanulni, hála annak, hogy Dr. C. imádja a hallgatókat oktatni és persze mesélni is nagyon szeret. Hetente egyszer van gyerekneurológus meeting és case presentation, ahol általában az előző délután kiosztott témát/esetet kell előadni – a mai napig nem értjük, hogy miért nem lehet több, mint 24 órával azelőtt szólni, hogy az ember 2 óra alvás után pointerrel a kezében makogna a nála sokkal okosabbak előtt (lehet, hogy helyi szokás, erre nem jöttünk rá…) Ezt kárpótolandó, ezeken a mini-konferenciákon legtöbbször ebéd is van (sub, saláta, rakott padlizsán, chips, leves), tehát igazából az egész powerpointos attrakció alatt csámcsogva figyelik az embert, aztán nagyon hangosan összevesznek, hogy most pontosan mit is kellett volna csinálni a beteggel. Egyébként a gyerekneurológiára az itteni hallgatókat a neurológai gyakorlaton belül osztják be, de mindig van UB student is a csapatban, így velük is összeismerkedtünk egy picit. A munka mátrix-rendszerben folyik (mint a legtöbb dolog az amerikai rendszerben), a saját beteget ki kell kérdezni, meg kell vizsgálni, referálni és követni kell; tehát tanulási lehetőség van bőven, a felmerülő kérdésekre pedig nagyon készségesen válaszol mindenki.
 
Dr. F. Peds Neuro csapata



A gyakorlatunkat a sarasotai konferenciával szakítottuk meg, ami egy nagyszerű lehetőség az őszi csoportnak: amellett, hogy részt vettünk a szervezői feladatokban, saját TDK munkánkat is bemutathattuk angolul. Legfontosabbnak mégis az tűnt, hogy a tudományos program alatt és medenceparti estéken is nemcsak a magyar, felvidéki és erdélyi fiatalokkal, hanem a magyarországi és az Amerikában élő, neves kutatókkal is beszélgethettünk. Természetesen nem hagytuk ki az óceánt sem, hiszen a szállás és a konferencia helyszíne is közvetlenül a fehér homokos parton fekszik. Floridai kirándulásunk utolsó napját Miamiban töltöttük; másnap pedig kiugrottunk a „dia de los muertos”, azaz a halottak napi fesztiválra Mexikóvárosba.

Floridában ilyen az október

A floridai melegből kicsit hoztunk Buffaloba is, így  pár szép őszi nappal ajándékozott meg minket az idő, és alkalmat adott arra, hogy kicsit jobban felfedezzük Buffalot: jártunk a Canalside-i részen, és elbicikliztünk az elhagyatott Central Terminalra is.

Délután a Canalside-on

A második rotáció utolsó hétvégéjét Péter bácsi meghívására Torontoban töltöttük, ahol hatalmas vendégszeretettel várt minket a hétvégére. A kiadós vacsora után a házi tárlaton is körbevezetett minket, aztán órákig mesélt a tengerentúli és a magyar kardiológia történetéről, fiatal orvoséveiről, arról, hogy hogyan került Kanadába. A mennyei disznósült mellett Péter bácsi hasznos tanácsokkal és finom házi lekvárokkal is ellátott minket. Elmondhatatlan hálával tartozunk mindenért, fantasztikus hétvégét tölthettünk el!

Torontoi ősz

Hazafelé úton Mechtler Istvánékhoz is beugrottunk meccset nézni, igazi szurkolócsapatként készültek. Remélem, a magyar-norvég meccshez hasonlóan a következő gyakorlatunk is jól sikerül majd!
2015. 11. 16.
Karádi Zsófia Nozomi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése