2015. november 19., csütörtök

Endocrinology



Sziasztok!


Az utóbbi négy hetemet az előző bejegyzés szerzőjéhez hasonlóan a Diabetes and Endocrinology Center of WNY Maple Road 705. szám alatt töltöttem. Sok új információval nem tudok szolgálni, talán pár gondolatot fűznék hozzá:
1. a közlekedésről: a másfél óra út, végén fél óra sétával, és akkor "csak" ennyi, hogyha azt a verziót választja a diák, amikor az utolsó fél óra séta nagy részénél nincs járda az autóút szélén. És ezt napi kétszer ha épp nem tudnak elvinni, rendkívül megterhelő. Így kizárólag azoknak javaslom a gyakorlat felvételét, akik a nyári turnusban mennek, vagy az őszi turnus első két hónapjának valamelyikén vették fel. Én a második hónapját töltöttem az őszi turnusnak ott, és az időjárás sokszor esős, és viharos-szeles volt. Ha csak egyszer a gyalogúton kapja el az embert, a gyakorlat hátralévő részét otthon lázasan fogja tölteni.

Ide is elérkezett az ősz

 

2. A nap során minden beteg kikérdezése és megvizsgálása után van valamennyi holtidő (ha épp nem megy abban a pillanatban egy másik orvos egy másik beteghez, ahova csatlakozhatsz), amikor a rezidens vagy más gépeli az elhangzottakat. Ekkor a tablet, vagy éppen könyv nagyon hasznosan jön: utána lehet olvasni az éppen látott betegségnek, kezelésnek, stb-nek.
            3. El kell felejteni "ezt már tudnom kellene" gondolkodást. Modern világban élünk, és a teljes orvosgárda folyamatosan online van, telefonon, tableten, laptopon, hogy utánakeressenek bárminek ami eszükbe jut. Ez akár azt is jelenti, hogy meg kell nézni, hogy mik is a legfrissebb diabetes gyógyszerek, és odáig terjed, hogy most akkor melyik is a metformin egyik ritka mellékhatása. No meg amikor egzotikusabb ritkább betegséggel jön be a beteg, bizony a rezidens is elolvassa, hogy mi is az, mielőtt bemegy hozzá. Ha valami nem jut eszedbe, nézd meg amivel tudod neten, és így meg fogod jegyezni. Ne memorizálj, hanem tedd magadévá a learn by doing principle-t.

2015. 11. 15.
Zs. Benjámin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése