2015. november 20., péntek

Hormonok, ősz és Buffalo


A szeptembert endokrinológián töltöttem, ahol szintén sokat tanultam. Diabéteszes és pajzsmirigy betegek fordultak elő legtöbbször. Azonban minden héten találkozhattam egy-egy igazán ritka betegséggel, amiket eddig csak a tankönyvből ismerhettem. A legproblémásabb ebben a gyakorlatban a közlekedés volt, ugyanis ehhez a gyakorlathoz ki kellett utazni a külvárosi klinikához. Azonban a helyiek segítőkészségének köszönhetően legtöbbször ehhez sem kellett tömegközlekedést igénybe venni. Általában mindig volt egy orvos vagy ismerős, aki felajánlotta, hogy kisegít egy fuvarral. A tömegközlekedést, ha van rá mód, nem ajánlom Buffaloban, mert tapasztalatom szerint sokat kell rá várni és nem menetrend szerint jött – a buszmegállókban általában nem is volt kitéve menetrend.
Általában reggel 8-tól délután 4-5-ig voltunk benn. A segítőkészséget általánosnak találtam az orvosok körében, és legtöbben szívesen oktattak, kérdésekre mindenki szívesen válaszolt. A betegeket egy rezidens vagy fellow-val láttuk először, anamnézisfelvétel és vizsgálat után pedig a főorvosnak prezentáltunk. Ezután együtt mentünk vissza a beteghez. Az orvosok betegkhez való empátiája és kommunkációja itt is példaértékű volt, nagyon tanulságos számomra.


Szeptemberben még mindig jó idő volt. A forgalom nagyobb volt a városban, mivel az iskola újból elindult, ezért biciklivel is jobban kellett figyelni az utcán. Még mindig lehetett jó helyeket és programokat találni.


Nekem ekkor volt lehetőségem egy hétvégén Torontóba is elmenni. Nagyon közel van – amerikai viszonylatban – és egy hétvége alatt jó élményeket lehet szerezni erről a városról. A buszos közlekedés is olcsó megoldás. Chinatown-ban szálltam meg, ahol központi helyen, biztonságos környéken találtam jó áron szállást. Szavak helyett itt beszéljenek inkább a képek:


 


A hónap végére pedig nem maradt más, mint a búcsúzkodás a sok baráttól, akiket ezalatt a 3 hónap alatt szereztünk, és reméljük a jó kapcsolat sokáig megmarad. Ezen az alábbi képen az egyik gyakorlatok során megismert orvostól búcsúzunk. Rengeteg élménnyel térünk haza, amiket sosem feledünk.


Minden pályázat nyertesnek kívánok legalább ilyen fantasztikus 3 hónapot Buffaloban. Ha pedig még pályázat előtt álló 5. éves medikus vagy, őszintén bátorítani tudlak, hogy járj utána korán a pályázatnak, ha eddig esetleg nem lettél volna meggyőzve. A TOEFL-re való készülést pedig érdemes időben elkezdni. A pályázati kiírást az egyetemed honlapján vagy levelező listáján kiküldött e-mailek közt találhatod meg. Minden évben október környékén szokott az aktuális évi pályázati kiírás megtörténni.

Hálás köszönettel,

2015. 10. 20.

Kornafeld Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése