2015. március 23., hétfő

My little American dream, avagy a lehetőségek hazájábanÉpp a Buffaloból New Yorkba tartó repülőn ülök, egy igen kalandos hazaút előtt. Már most késik a gép, és még el is törölhetik, remélem, azért valahogy csak hazajutok. Nagyon gyorsan elrepült ez a három hónap, szinte észre sem vettem. Főleg ez az utolsó...
A harmadik rotációm urológia volt a Roswell Park Cancer Institute-ban. Nagyon élveztem az itt töltött időt, rengeteg érdekes műtétet láttam, rengeteg érdekes technikával. A fellow, aki figyelt rám igazán kedves volt, és nagyon sokat magyarázott, mindig próbálta valamire felhívni a figyelmem. Egy-két napot az ambulancián is eltölthettem, itt az orvosokat vagy a nurse practitioner-eket követtem, de így is nagyon sokat tanulhattam a hólyagrák utánkövetéséről, a prosztatarákok menedzseléséről és a veserákról. Érdekes volt látni a komoly műtétek utáni betegedukációt, vagy épp a műtét előtti felvilágosítást. Ami nekem nagyon szimpatikus volt, hogy egy komoly cystectomia előtt nem csak pár prospektust vágtak oda a beteghez, hogy ez lesz, olvassák el, hanem az osztály orvosai által írt tudományos közleményeket is (az összeset, köztük a műtéti megoldásokat, a lehetőségeket, a komplikációkat-előnyöket leíró cikkeket) lefűzve odaadják a páciensnek, aki nyugodtan kérdezhet, elolvashatja, vissza is jöhet megbeszélni, hogy akkor most miért is olyan rizikós ez a műtét, megéri-e, és mindenki szívesen, akár mondatról mondatra elmagyarázza a betegnek, hogy hogyan is fog kinézni a műtét. 


Apropó, műtét. Igen sok időt töltöttem a műtőblokkban, ami remek élmény volt. A műtét előtt, mikor a beteg megérkezik, mindenki körbeállja, bemutatkozik, elmondják, hogy mi lesz a műtét, körülbelül meddig fog tartani, van-e valami kérdése, valamint az altatás után az orvosi team még egyszer leellenőriz minden információt, vet egy pillantást a képalkotóra, és végigveszik a check-listát. Igen sok robot asszisztált műtétet láttam, igazából ez a specialitásuk, és tényleg nagyon ügyesen csinálják. Némelyik műtét semmivel nem több idő, mint amennyi nyílt operációban lenne, és a betegnek is sokkal kellemesebb, hogy nincsen egy 20 centis heg a hasán. Mivel már amúgy is úgy érkeztem, hogy érdekel ez a robotsebészet, megragadtam az alkalmat, és megpróbáltam megcsinálni az ATLAS laborban az alapvető robotsebészet tréninget. Az egész koordináló csapat nagyon kedvesen viszonyult hozzánk (mivel ugye Anikó is megcsinálta már korábban), olyannyira, hogy az amúgy igencsak drága vizsgadíjat is kevesebbre vették a kedvünkért. A műtőben eltöltött napok utáni délutánt így a szimulátorban töltöttem, ahol megtanultam az alapvető mozdulatokat és a koordinációt. Végül két napot kaptam, hogy az igazi DaVinci roboton gyakoroljak kis játékokon, megtanuljak varrni, és egy próba hólyag-urethra anastomosist készítsek. Ezek után jött a porcine lab, ahol egy malacot kellett megműtenem, teljes egészében irányítva a folyamatot. Nekem kellett a pneumoperitoneumtól a portbehelyezésen át, a robot dokkolását megcsinálnom, és kezdődhetett is a móka. Végülis nagyon jól sikerült, örültem, hogy belekezdtem ebbe a nagy vállalkozásba. Ha bárkinek kérdése van, nyugodtan keressen (ez itt a reklám helye). 


Persze megint kirándultunk is... A gyakorlat kalandosan indult Washingtonból visszaérve, de egy pár nappal később kezdhettük csak el, mert a kórházi eligazításra nem fértünk be az előjegyzett csoportba. Ennek ellenére első héten elkirándultunk Torontóba, ahol meglátogattuk Péter bácsit, aki mindenféle földi jóval és remek történetekkel várt bennünket. Itt is beruháztunk egy city pass-ra, amivel bejártuk az állatkertet, meglátogattuk az óriáspandákat és sétáltunk egy nagyot. Este felmentünk a CN tower-be, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra és a tóra. Voltunk misén, és elmentünk a Royal Ontario Museumba, ami egy remek kaland volt, alig tudtunk elszabadulni, végül a Casa Lomát is megnézhettük. Miután Péter bácsinál még kaptunk egy búcsúvacsorát, kivittek bennünket a buszállomásra, ahol hamarosan tudomásunkra jutott, hogy a buszunkat törölték a rossz idő miatt, csak másnap reggel lesz a következő. Végül egy kisebb hajcihő után másik társaságra váltottunk, de így is a fél éjszakát az állomáson kornyadozva töltöttük az év leghidegebb napján, remek hangulatban, míg végülis tényleg elindultunk (bár borzasztó volt hajnalban felkelni, hogy átmenjünk a határon).
Búcsúzóul egy kissé merész tervez tervet eszeltünk ki: irány Kalifornia, melegebb vidék, ahol felolvadhatunk a három hónapnyi hó és jég után. A kirándulás remek volt, Los Angelesből Las Vegasba tartottunk, kocsit béreltünk, bejártuk a Mojave sivatagot és Grand Canyonnál is kalandoztunk. Mind a négyen mentünk (mindig mindenhová) és velünk tartott egy CTP-s lány, Orsi is, aki lelkesen végigvezetett minket három államon. Különös volt a méteres hó után a strandon hesszelni, és pálmafák közt sétálni. Mivel a szervezést még jó időben elkezdtük, egész olcsón megúsztuk az utat, szállásokat nagyon jókat sikerült szereznünk (az utolsó éjszakánkat Las Vegasban töltöttük el, a Mirageban, aminek a neve akár az Ocean's Elevenből is ismerősen csenghet, ötünknek 30 dollárért). Szóval jó szemmel és türelmes keresgéléssel bárhová el lehet jutni, én egy cseppet sem bánom az átvirrasztott éjszakákat és a késések miatti bosszankodást. 
Összességében nagyon élveztem az itt eltöltött időt, rengeteg minden tanultam, meg merek szólalni angolul határozottan, tudom mi egy menő diabetes kezelés, epilepsziából kiművelődtem, és a robotsebészet iránti vonzalmam is több lett, mint egy kósza ötlet.
Köszönöm a szervezést, és a lehetőséget az egész amerikai-magyar orvosszövetségnek.
Remélhetőleg nemsokára a gépem is felszáll, és itt hagyom Buffalo-t. Összességében mit is mondanék, hogy ez a három hónap életem végéig elkísér, három nagyon jó barátra tettem szert, és nem utolsó sorban, de lesz majd mit mesélnem az unokáimnak! Csak annyit mondhatok: Let's go Buffalo!

 


2015. 03. 21.

Oroszlány Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése