2013. szeptember 19., csütörtök

Memories of Buffalo 2013 Spring



2013. március eleje és május vége között a hatodévesként kötelező sebészet illetve belgyógyászat gyakorlatomat a Roswell Park Cancer Institute-ban töltöttem a HMAA jóvoltából.
Az első 7 hetemet a kórház sebészeti onkológiai osztályán töltöttem, azon belül is lehetőségem nyílt arra, hogy gasztroenterológia részlegen tevékenykedjek, mivel ez a terület érdekel a legjobban és a későbbi pályám során is majd ebbe az irányba szeretnék orientálódni.
A gyakorlatom során egy sebész szakorvoshoz, ún. „attending doctor”-hoz voltam beosztva, aki igyekezett végig felügyelni a tevékenységemet. Minden feladatot egy ún. „fellow doctor”, azaz szakorvos jelöltek társaságában végeztem, akiknek lehetőségeimhez mérten igyekeztem segíteni a munkájukat. Ezen az osztályon fő feladatom a műtéteken való asszisztálás illetve a betegek posztoperatív nyomon követése volt. Az itt töltött idő alatt volt lehetőségem arra is, hogy ún. robot-asszisztált műtéteken is részt vegyek, ami bár még hazánkban nem túl elterjedt, de az USA-ban már egyre több sebész szakosodott rá. A klinikán ráadásul még lehetőségem nyílt arra is, hogy a kórház jól felszerelt szimulációs tanuló laborjában én magam is elsajátíthassam az robottal kivitelezett műtétek alapjait először egy szimulációs programmal, majd az utolsó órákban egy „gyakorló” robottal. A kurzus „vizsgafeladattal” zárult, ami abból állt, hogy egy műanyag preparátumon kellett anasztomózist készítenünk a robot segítségével. A sikeresen elvégzett, kurzust követően hivatalos dokumentumot lehetett arról kapni, hogy ebben a programban részt vettünk.
Volt szerencsém rengeteg időt tölteni a klinika endoszkópos laborjában is, ahol az ott dolgozó orvosok szívesen fogadták érdeklődésem, és mindig lelkesen magyaráztak. Néhányszor lehetőségem nyílt rá, hogy az endoszkópos eszközt kézbe vegyem, próbálgassam, lássam, hogyan működik illetve alkalom adtán engedték, hogy felügyelet mellett biopsziás mintákat is vegyek, ami számomra szintén nagy élmény volt.
Az osztályon eltöltött majdnem 2 hónap alatt az ottani életben is aktívan részt kellett venni. Minden hét kedd reggelén ún. „video conference” zajlott, ami egy multidiszciplináris megbeszélést takart, amin a gasztroenterológus sebészek mellett radiológusok, onkológusok és patológusok egyaránt részt vettek, részletesen megbeszélve az aktuális eseteket és közösen állították fel a terápiás tervet. Szerdánként pedig ún. „M&M” azaz „mortality&morbidity” konferencia zajlott. Ezeken a megbeszéléseknek a klinika összes orvosa minden szakterületről részt vett. Minden héten más szakterületnek az elmúlt havi posztoperatív komplikációi illetve esetlegesen bekövetkezett halálesetei kerültek megbeszélésre, amin a többi orvos okulhatott, illetve hasznos megjegyzésekkel, észrevételekkel kommentálhatták a prezentált eseteket. Volt párszor olyan hét is, amikor nem esetmegbeszélés volt, hanem meghívott vendégelőadók más egyetemekről tartottak előadásokat, leginkább a rákkutatás legújabb vívmányaival kapcsolatban. Nem rendszeresen, de nagyjából 2 hetente pedig cikk referálókon kellett részt vennünk. A cikkeket általában az azt megelőző hét vége felé kaptuk meg e-mailben és egy rezidensnek vagy szakorvos jelöltnek kellett a többieknek összefoglalnia. Utána pedig mindannyian megbeszéltük az adott cikk előnyeit, esetleges gyengeségeit vagy éppen hiányosságait. 
Az maradék heteimet szintén a Roswell Park-ban töltöttem, ahol a belgyógyászat gyakorlatom egy részét a kórház medical oncology osztályain tölthettem. Az 5 hét alatt volt szerencsém a hematológia, urológia illetve emlőrák osztályokon hasznos tapasztalatokat szereznem. Külön örültem, hogy bár ezek a szakterületek az egyetem alatt véleményem szerint talán kevésbé kerülnek kihangsúlyozásra, de most lehetőségem nyílt rá, hogy kicsit mélyebben belelássak. Itt minden nap ún. „clinic”-en kellett részt vennem, ami szerintem kb. nagyjából az itteni szakrendelésnek felel meg. Itt a szakorvos jelöltekkel együtt vettük fel a beteget, kikérdeztük, megvizsgáltuk. Majd az esetet ezt követően referáltuk a szakorvosnak, akivel négyszemközt megbeszéltük az adott pácienst, átnéztük az eredményeit, laborjait, radiológiai leleteit. Ezután a szakorvossal kiegészülve ismét felkerestük a beteget, együttesen megbeszélve a további terápiás tervet. Nagyon tetszett, hogy az USA-ban a betegeket partnerként tekintették, teljes körűen felvilágosították és aktívan bevonták a terápiás döntésekbe.
Persze a gyakorlatok mellett hagytam időt a kikapcsolódásra is rendesen.:) Hétvégenként gyakran kerestem fel különböző városokat, amik vagy busszal vagy helyi repülő járatokkal egyszerűen és viszonylag jó árban igénybe vehetők. Így jutottam el Philadelphiába, New Yorkba, Bostonba. És ha már Buffalo-ban vagytok, akkor a Niagara felkeresése kötelező!:)
A Buffalo-ban eltöltött 3 hónap meglepően gyorsan szállt el, és azon kaptam magam, hogy némi szomorúsággal tölt el, hogy fel kell szállnom a hazafelé tartó gépre. Persze vigasztalt, hogy láthatom végre az otthoniakat, de a sok élményt nehéz volt hátrahagyni.
Összességében csak ajánlani tudom a buffaloi cseregyakorlatot, mivel a szakmai és angol nyelvtudásban tapasztalt fejlődésen túl rengeteg felejthetetlen élménnyel lettem gazdagabb.
 
2013. 09. 17.

L. Dorottya


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése