2013. szeptember 1., vasárnap

Első hónapom Buffaloban...


Kedves leendo buffaloi jeloltek!


Az elso negy hetem  a Buffalo General Medical Center neurologia osztalyan toltottem, vagyis kulon osztalyrol nem beszelhetunk, mert konkretan 6 emeletet erintve jarkaltunk, es vettuk fel a betegeket. Az elso 2 hetem az altalonos neurologia csapatban telt, a kovetkezo 2 hetem pedig a stroke teamben. Mindketto egysegben nagyon jo hangulat volt mar a kezdektol fogva, csak eppen a megertessel voltak nemi problemaim, ugyanis a rezidensek tobbsege indiai vagy valamelyik arab tersegbeli orszagbol szarmazik, es hat a kiejtesuk hagy nemi kivannivalot maga utan. Reggel 8 orara kellett jarni, kezdeskent a rezidensek elosztottak minket hallgatokat egymas kozott, majd ki-ki a maga rezidensevel elindult fel venni az adott emeletre a betegeit. A beteg viszgalat tobbnyire egyutt tortent a rezidensekkel, de neha, amikor nem lattak ki a munkabol, rank biztak a dolgot. Termeszetesen megadtak a belepesi hozzaferhetoseguket az itteni rendszerhez (melyrol en ugy gondolom hasonlo az uj medsolhoz, bar tudnank meg atvenni egy-ket hasznos dolgot), szoval szabadon garazdalkodhattunk a betegek leletei kozott. Del fele kozeledve, bar orvosa valogatta, megjelent a Attending Doctor, akik gyakorlatilag hetente valtogattak egymast, egy periodus szerdatol szerdaig tart. Erre az idore minden rezidensnek vegeznie kellett a betegei megtekintesevel, es kovetkezett a referalas, ami ugy nagy altalanossagban 1.5-2 orat vett el a delutanbol, ugyanis a legtobb betegnek megneztuk a friss CT es MR leletet is,es csak ezutan indultunk el a nagy vizitre. Ez ujabb 2-3 orat jelentett, mely soran az attending doctor minden beteget szinten vegig vizsgalt, es vegig kerdezett, termeszetesen gyorsitott verzioban. A stroke teamben a felallas hasonlo volt, csak annyiban kulonbozott, hogy amikor acut stroke-os beteg erkezett, akkor nyilvan az o ellatasa volt az elsodleges, es nem a post stroke-os kontrollja. Sajnos,  ami az acut stroke-os paciensek szamat illeti, ebben en nem voltam olyan szerencses, ugyanis a 2 het alatt mindossze egyetlen egy esettel talalkoztam, ellenben annal tobb CT es MRI felvetelt sikerult elemeznem a holt idoben, amibol sokkal tobb jutott mint az altalanos neurologian.



Az osztalyokat illetoen a korulmenyek eleg magas szinvonaluak, bar azert van egy-ket vicces dolog, peldaul a konzultacios szobakban, ilyen a regi nyomogatos mindossze 9 billentyut tartamazo telefonok, amelyeket az osztalyos orvosok es a rezidensek tudnak egymas kozott hasznalni, persze mindenkinek van ezenkivul ceges telefonja is. Jomagam otthon apolokent dolgozok mar lassan 5 eve, szoval szeretnek adni egy kepet a noverek oldalarol is. Ami nagyon meglepett, hogy maximum 2 agyas szobak vannak, mindennel felszerelve, minden agy ugy iranyithato, ahogy akarod, olyan funkcioik vannak, amilyenekkel meg nem talalkoztam, be tudod peldaul allitani, hogyha a beteg leszall rola, akkor hangosan jelezzen, megmeri a testsulyod...stb, a plazma TV mindenki agya folott alap, valamint minden betegagy melle tartozik egy hatradontheto kenyelmes fotel is. Egy novernek maximum 6 betege van. Minden nover gurulo laptopos alvannyal kozlekedik, ugyanis nekik nem kell irogatni, mindent bevisznek a laptopba, a betegeken olyan karszalag van, amelyen van egy vonalkod, es a novereknek ehhez a laptopos rendszerhez tartozik egy kodleolvaso is, szoval egyreszt konnyeden azonositjak a beteget, masreszt minden egyes gyogyszeren is ott van a vonalkod, igy amint beadtak a gyogyszert, leovassak, es bent is van a rendszerben, hogy mikor mit kapott.
Ami szamomra feldolgozhatatlan, hogy a noverek es az orvosok alig beszelgetnek egymassal, mindenki a szamitogepes rendszeren keresztul kommunikal ugymond egymassal. Sot! itt nem is koszonnek az orvosok vagy a hallgatok a novereknek, nem elvaras, es nem is vagy illetlen ha nem teszed meg. Ram nem kicsit furan tekintettek, hogy mindenkinek koszonok, de nalam ez igy is fog maradni. A betegek minden nap tobb kulonbozo nekik megfelelo menu kozul valaszthatnak, hatalmas a kinalat. Minden folyoson van 2-3 monitor, ahol az osszes beteg pulzusat, vernyomasat, legzesfrekvenciajat tudod nyomonkovetni....azt persze figyelembe kell venni, hogy itt oriasi vagyonokat fizetnek az emberek a biztositasukert, ezert termeszetesen cserebe szallodai elvarasaik vannak. Az orvosok nem nagyon sporolnak a vizsgalatokkal, ami itt teljesen termeszetesenek szamit.
Es most jojjenek a kulturalis kulonbsegek, amelyek finoman szolva nem kicsit kellemetlenek, europai szemmel nezve. Az itteni kultura az diktalja, hogy tarsasagban illetlenseg kifujni az orrod, igy mindenki kortol, nemtol, vallastol, foglalkozastol fuggetlenul szivja az orr valadekat, ugyet sem vetve a masikra. Egy masik eszrevetelem, mely ugy szinten szembetuno, hogy az itteniek csamcsognak, ezt teljesen termeszetesnek tartjak, az eves velejaroja szamukra, igy biztos finomabb, bar tettem ra egy kiserletet, de nem jott at az erzes. Egy ido utan mar csak rohog magaban az ember:-)

 










            Az egyik hetvegen Eva neni, akirol tudni kell, hogy egy hihetetlen nagy tudasu es vegtelenul kedves, segitokesz holgy, elvitt negyunket egy buffalo kozeli telepulesre, ahol magyar cserkeszvezetoi tovabbkepzes folyt. Ketszaznal is tobb masod vagy harmad generacios magyar diakkal es taborvezetovel volt alkalmunk talalkozni. Nekem szemely szerint jol esett latni, hogy meg elnek itt olyan csaladok es emberek, akik nem felejtettek el, hogy honnan szarmaznak es buszkek a magyar gyokereikre, es valami elkepeszto odaadassal adjak at a gyerekeknek a magyar szellemiseget.
         Ugyancsak ezen a napon egy varazslatos nemzeti parkba is elvitt minket Eva neni, ahol egy fantasztikus piknikezes utan, bejarhattuk a park legszebb reszeit.


Folytatas egy honap mulva....

2013. augusztus 28.

F. Örs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése