2019. szeptember 8., vasárnap

Neurológia gyakorlat - Taste of Buffalo esemény


Megérkezésemet követően még majdnem egy hetem volt a gyakorlat megkezdéséig. Ez az idő tökéletes volt arra, hogy hozzászokjak a hatórás időeltolódáshoz, és megismerjük az itteni magyarokat. Első vasárnap Dr. M. I. elvitt minket a Magyar Házba, ahol egy finom vacsora mellett elbeszélgettünk. Másnap pedig a híres buffaloi chicken wingseket is kipróbáltuk az Anchor Barban.
Első gyakorlatomat a BGH (Buffalo General Hospital) neurológiai osztályán töltöttem, 2 hétig az általános neurológiába, 2 hétig pedig a stroke-csapat munkájába láthattam bele. A többiekkel ellentétben én amerikai orvostanhallgatókkal együtt vettem részt a gyakorlaton, akikkel a hónap során úgy összebarátkoztam, hogy szinte minden nap volt hazafelé fuvarom, így csak reggel kellett sétálnom.
A hónap első felében 7:45-re kellett a kórházban lenni. Ekkor egy táblán már mindenki a neve mellett megtalálta, hogy aznap melyik beteget kell megvizsgálnia, kikérdeznie. Sajnos mi, magyar hallgatók nem kapunk hozzáférést a kórház számítógépes rendszeréhez, viszont mindig találtam olyan rezidenst vagy hallgatót, aki szívesen kinyomtatta nekem a szükséges leleteket, laboreredményeket. A csapatot egy senior rezidens, Dr. K. M. vezette hihetetlenül precízen, aki a sok munkája mellett még arra is figyelt, hogy különböző játékos módszerekkel minket is tanítson. Egyik reggel például kis kártyákkal várt minket, mindegyik kártyán egy-egy kérdéssel a myasthenia gravis betegséggel kapcsolatban. Napközben volt időnk utánanézni a kapott kérdéseknek, majd amikor egy kis szabadidőnk volt, mindenki beszámolt a saját témájáról. Következő héten pedig különböző színű drótokból kellett megformáznunk az agy artériás rendszerét. A hosszú vizitek és a napközben érkező konzultációk miatt alig volt időnk pihenni, és a napjaink is hosszúak voltak, sokszor 5 körül engedtek minket haza. Az itt töltött idő alatt nagyon jól összeszokott a csapat, picit fájt a szívem, hogy két hét után ott kell hagynom őket.
A hónap második felét a kórház stroke-csapatával töltöttem. Itt korábban kezdődtek a napjaink, már 7 órakor a kórházban kellett lenni. A napközben érkező stroke-os betegek miatt a napjaink pörgősebbek voltak, időnk nagy részét a sürgősségi osztályon töltöttük.



Július második hétvégéjén került megrendezésre a városban a Taste of Buffalo, melyet már nagyon vártunk. Két napon keresztül a belváros utcáin lehetett kóstolgatni a különböző étterembódék kínálataiból. Egy központi sátorban vettük meg a jegyeket, melyeket aztán ételekre tudtunk beváltani. Móni és Réka ezt a hétvégét a magyar táborban töltötték, így Klárával ketten vágtunk neki a finomabbnál finomabb ennivalók megkóstolásának – a BBQ pork ribsektől kezdve a pulled pork tacon át a kihagyhatatlan fánkokig mindent kipróbáltunk.



Ez a hétvégénk nem telt unalmasan, másnap Dr. M. L. hívott el minket a Dent szervezésében megrendezésre kerülő piknikre. Itt megismertük a Dentben éppen neurológia gyakorlatukat végző orvostanhallgatókat, akik között volt egy debreceni srác is. A pikniken lehetett kickballozni és focizni – az ebben való részvétel alól „sajnos” felmentést kaptunk, így csupán a pálya mellől figyeltük az eseményeket egy finom fagyi társaságában.
Egyik csütörtökön pedig egy magyar házaspár, S. I. és S. Á. jóvoltából egy szimfonikus hangversenyre látogathattunk el. A Buffalo Philharmonic Orchestra jobbnál jobb darabokat játszott, szuper élményben volt részünk.



Zakariás Sára
2019. július

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése