2019. szeptember 8., vasárnap

GI Surgery a Roswellben


Sebészettel kezdeni fejes volt a mély vízbe! Most, hogy sikeresen „partot értem” egy intenzív, de szép emlékként gondolok vissza erre a gyakorlatomra. Mindenkinek ajánlom a bepillantást az amerikai sebészek világába, aki reggel már csak forgolódik az ágyban és alig várja, hogy pirkadjon. Remek gyakorlat pecásoknak ;-)
Daily routine a Roswell Park GI surgery-n:
6-kor kezdtük az osztályos vizitet a rezidenssel, akihez a teljes rotációra be lettünk osztva. Érdemes előbb beérni és átolvasni a betegek előző napi dokumentációját, mert a hallgatók feladata referálni rezidensüknek.
A műtétek 7:30-8:15 között szoktak kezdődni. Laparotómiával; máj, hasnyálmirigy rezekciót, Whipple műtétet, vena cava inferior rezekciót graft beültetéssel és laparoszkóppal illetve Da Vinci robottal; nyelőcsövön, vastagbelen, végbelen végzett műtéteket és ezekkel kapcsolatosan urológiai és plasztikai beavatkozásokat láttam. A hallgatók bemosakodhatnak és asszisztálhatnak.
Ebédszünet nincs, de ha a délelőtti beavatkozás nem nyúlt hosszúra, akkor a délutáni előtt mindig volt időm enni valamit.
A délutáni-esti szabadidős programokat nem nagyon lehet előre tervezni, mert a munkaidő nagyon változó - átlagosan napi 9-10 óra, de előfordult, hogy késő estig bent voltam a kórházban. 
A csütörtöki napok ambuláns rendelésen teltek. Itt ismerhettem meg közelebbről az amerikai orvos-beteg viszonyt és kommunikácót.
Lehetőség volt továbbá gasztroszkópiát, colonoszkópiát nézni és ezekkel kapcsolatos kisebb beavatkozásokhoz asszisztálni.

A hétvégéket az első hónapban Buffaloban és környékén töltöttük. Sokat jártunk vendégségbe, piknikezni, szabadtéri színházba, koncertre, néztünk tűzijátékot a tóparton és megkóstoltuk Buffalo ízeit a helyi street food fesztiválon.


Stark Klára
2019. július

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése