2018. július 30., hétfő

Érkezés New Yorkba és az első gyakorlat


Sziasztok!

Június 24-én kezdődött meg 3 hónapos nyaralásunk az USA-ban. Felfokozott várakozás közepette a nemrég indult Budapest-New York közvetlen járat bő 9 órás menetideje is egy örökkévalóságnak hatott. De számos, a gépen hozzáférhető Zs kategóriás hollywoodi kasszasiker megtekintése után már földet is értünk a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren. Melyet azonnal egy exkluzív, terminálokon átívelő körutazás követett parkolóhely keresés fedőnév alatt. Szerencsére a határátkelés zökkenőmentes volt, így meg is kezdhettük a rövid, de annál tartalmasabb ismerkedést NYC-vel. A repülőtérről ilyen-olyan metrókkal keveredik be az ember Manhattan szívébe. Mivel ezek a vonalak a centrum felé cseppet sem meglepő módon a föld alatt haladnak (kb. 1 órát), feledhetetlen élményt tud nyújtani, ahogy az ember először kijut (és magával együtt kijuttat 40kg-nyi bőröndöt) az utcaszintre, hogy minden előzetes figyelmeztetés nélkül egy 30-50 emeletes épületekkel körülölelt NY-i parkban találja magát.

A hotel foglalásakor az elsődleges szempont az elhelyezkedés volt, mely limitált büdzsével párosulva otthonosan klausztrofóbiás kis szobát eredményezett. Ugyanakkor a szálloda tetőterasza és a szoba ablakán kihajolva megpillantható, az érkezés estéjén éppen szivárványszínben tündöklő Empire State Building látványa bőségesen kárpótolt azért, hogy a kinyitott bőrönd felett terpesztve tudtam csak előkeresni a másnapi fehérneműt. De amerikai sajátosság, hogy az egymástól vertikálisan kevesebb mint 80cm-re elhelyezkedő ágyak mindegyikéhez tartozott saját tv.

Ez a három nap nagyon gyorsan eltelt. A jetlag már hajnali ötkor lábra állított minket, a város pedig éjfélig nem hagyott nyugovóra térni. Így a Buffaloba induló ugyancsak 9 órás buszút megváltásként hatott, mire felocsúdtunk már meg is érkeztünk a célállomásra.
(Egy kis megnyugtatás, ha ti is Manhattanben kezdenétek amerikai tartózkodásotok: Az első benyomás ellenére nem fogtok éhen halni!!! Bár az utolsó sarki halalfoodosnál is kegyetlen árakkal kell szembenézni, már Brooklynban is elfogadhatóbb a kínálat. Bár az igazán kalandvágyók Bronxba is elnézhetnek :) )

A lakást kitűnő állapotban találtuk, ezt külön köszönöm az előző turnus tagjainak (a hűtőben talált szeretetcsomaggal egyetemben 😉). Szót kell ejtsek T. Évi néniről, aki erején felül teljesítve továbbra is a csereprogram szíve és motorja; illetve az itteni magyar közösség kedves és segítőkész tagjairól, akik számos programmal fűszerezték meg hétvégéinket.

Az első hónapban neurológia gyakorlaton vettem részt. A szakmai ismeretek elmélyítése mellett alkalmunk nyílt megismerkedni az amerikai orvos és szakorvosképzés számos sajátságával. Napjaink reggel 7-kor kezdődtek egy gyors közös referálón, melyet követően a neurológusok két csoportra oszlottak: általános neurológia és stroke team. Az első két hetet előbbi, míg a turnus második felét utóbbi alakulattal töltöttem. Minden nap megkaptuk saját betegünket, akit meg kellett vizsgálni és dokumentációját át kellett nyálazni, hogy aztán referálhassuk a később érkező szakorvosnak. Ezt több órás vizitelés követte, melyet esetenként (frontokat követően pedig igen gyakran) stroke riasztások szakítottak félbe.
A rezidensek közvetlenek, a szakorvosok pedig segítőkészek voltak. A néha előforduló üres járatok során pedig jó hangulatú személyes beszélgetésekre nyílt lehetőség.







2018. július 27.
Barta Bálint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése