2018. július 30., hétfő

A várva várt első hónap

Sok szervezés, aggodalmaskodás, papírmunka után végre elindultunk. A Budapest-New York közvetlen járatnak köszönhetően kényelmesen, az átszállás izgalmától megkímélve megérkeztünk New Yorkba. Az itt töltött 3 nap alatt, túlzás nélkül, a város összes jelentős nevezetességét bejártuk. Átsétáltunk a Brooklyn Bridge-en, hajóztunk a Staten Island Ferryvel, bejártuk a Central Parkot, megnéztük a várost a Rockefeller Center tetejéről, kimetróztunk a zsúfolt városból Coney Islandre, bejártuk a Metropolitan Múzeumot.   A kimerítő, ugyanakkor csodás élményekben gazdag városnézés fáradalmait a Buffaloba tartó közel 10 órás buszúton ki is pihentük. Az első buffaloi hétvégén igyekeztünk megismerkedni a várossal, felfedezni a közeli élelmiszerboltokat, belakni az apartmant, amely az elkövetkezendő 3 hónapban az otthonunk lesz. A vasárnapi templom alkalmával megismerkedtünk a buffaloi magyar közösség oszlopos tagjaival. Somogyi Klári néni jóvoltából délután ellátogattunk a lélegzetelállító Niagara Fallshoz.





Július 2-án, hétfőn el is kezdődött az első gyakorlatom a Buffalo General Hospital neurológiai osztályán. A 4 hétből az első kettőt az általános neurológián, a második kettőt a stroke osztályon töltöttem. A reggelek 7-kor egy közös megbeszéléssel kezdődtek, majd kettévált a nagy neurós csapat. Külön az általános neuró-, külön a stroke-team. Az általános neurológián a vezető rezidens kiosztotta mindenkinek az aznapi új betegeket, valamint az előző napokon kapott betegeket is tovább követni kellett. A kórtörténet átolvasása után mentünk is megvizsgálni a pácienseket, referáltuk a rezidensnek, majd a szakorvosnak is. Miután mindenki beavatta az aznapi szakorvost a betege kórtörténetébe, az egész csapat elindult vizitelni. Ebéd után, ha nem jött új beteg, megtartottuk az előző napon kapott témából a rövid, 5 perces kis beszámolóinkat. A betegek számától, aznapi tennivalóktól függően általában fél 4-5 között mehettünk haza.

A stroke team dinamikája kicsit különbözik az általános neurótól. Itt is kaptunk saját betegeket, ugyanúgy referáltuk az eseteket a szakorvosnak. Azonban, ha új stroke-os beteg érkezett a sürgősségire, az egész csapat rohant a CT-be, gyors vizsgálat, gyors döntés.
Nagyon tetszett, hogy rengeteg alkalmunk volt beteget vizsgálni, néha egyedül, néha felügyelettel, amikor pedig kaptunk visszajelzést arról, hogy mit csináltunk esetleg rosszul. Ugyanakkor a dicsérettel sem fukarkodtak, ha valami jól sikerült. A rezidensek, szakorvosok minden délután szakítottak időt arra, hogy a felmerülő betegségekről bővebben beszéljünk, differenciáldiagnosztikáról, kezelésről.


Az első pár hétvégén inkább a környéket jártuk be. A Niagara vízesés mellett, Éva nénivel és Pista bácsival ellátogattunk a Niagara Forthoz, megnéztük a közeli Delaware Parkban a szabadtéri Shakespeare - estet. És nem utolsó sorban részesei voltunk a július 4-i ünneplésnek. A Canalside-on gyülekező ünneplő tömeggel kezdtük az estét, majd otthon a teraszról figyeltük a véget nem érő tűzijáték áradatot. 




Az első 4 hét pillanatok alatt eltelt. Mozgalmas hétköznapok segítőkész rezidensekkel, szívesen oktató szakorvosokkal, jó hangulatú csapatmunkával, ahova szívesen jár be az ember.

2018. július 27.

Skoda Réka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése