2018. május 15., kedd

Thoracic surgery, Philadelphia, Washington, Niagara...


Torontóból hazatérve másnap már kezdődött is az új rotáció a Roswell mellkassebészetén. Direkt választottam ezt a gyakorlatot annak ellenére, hogy a blogon korábban már többen is írták, hogy nem épp a legkönnyebb gyakorlat. Ezt meg is tudom erősíteni: csak a nagyon elvetemült orvostanhallgatóknak ajánlom, akik nem bánják a koránkelést és bírnak egész nap állni a műtőben. Cserébe viszont rengeteget lehet tanulni és nagyon sok dolgot engednek önállóan is csinálni.

A napirend a következő volt: a reggeli vizit általában fél 7-kor kezdődött, így érdemes 6-ra érkezni, hogy átnézzétek a betegek paramétereit, vizsgálati eredményeit, stb. A vizit fél 8 – 8 óráig tartott. Ezt követően orvostanhallgatóként a patient list frissítésével és a mellkascsövek kihúzásával lehetett segíteni az orvosoknak. Egy amerikai orvostanhallgatóval voltam, vele mindig beosztottuk, hogy ki maradjon az osztályon és ki menjen a műtőbe segíteni. A műtéteknél asszisztálni kellett, közben az orvosok részletesen magyarázták, hogy éppen mit és miért csinálnak. Gyakran volt DaVinci műtét is, bár lényegesen kevesebb, mint a nőgyógyászaton. A műtétek viszont nagyrészt thoracoszkóposak voltak, így mindent jól lehetett látni. Emellett be lehetett menni az EBUS vizsgálatokra is.

Hetente egy napot töltöttünk a klinikán. Ajánlom a csütörtöki napot D. doktornőnél (illetve ha lehetett választani, a műtőben is leginkább az ő operációira jártam be, tőle lehetett a legtöbbet tanulni, emellett pedig hihetetlenül cuki.) Minden kedden reggel volt egy másfél-két órás megbeszélés, ahol a bonyolultabb eseteket tárgyalták meg a radiológusokkal, pulmonológusokkal, patológusokkal. Ezeken is rengeteget lehetett tanulni a diagnosztikai és terápiás stratégiákról. Péntek reggelenként volt a nagyvizit, ahol az összes attending részt vett, itt nekünk is kellett betegeket referálnunk, egy alkalommal pedig elő kellett adni a journal clubon is.

A munka mellett azért maradt idő a szórakozásra is: másfél napot töltöttünk Philadelphiában, ahol találkoztunk Stalloneval a Rocky-szobornál a filmből híressé vált lépcső mellett. A város egyébként nagyon szép, mindenképpen ajánlom, hogy ejtsétek útba Washington felé menet (a Buffalo-Washington busz megáll Philadelphiában is.) Ha itt jártok, érdemes elmenni a Mütter Museumba. Itt többek között meg lehet nézni mikroszkóp alatt Einstein agyának néhány darabkáját.


Washington nagy kedvenc lett nálam, BÁRMIKOR szívesen visszamennék! Az élményt csak még tovább fokozta, hogy sokkal melegebb volt, mint Buffaloban és végre sütött a nap és otthon lehetett hagyni a kabátot! J Ajánlom a guided tourt, ha erre jártok, így nemcsak az épületekben gyönyörködhettek, de érdekes történeteket is hallhattok a városról. Nagy előnye Washingtonnak, hogy a múzeumok nagy része és az állatkert ingyenes. Fel sem tudom sorolni, hogy hány helyen jártunk.. J

Egyik hétvégén pedig Éva nénivel elmentünk kirándulni a környéken: voltunk a Fort Niagaránál, piknikeztünk kicsit és természetesen elmentünk a Niagara-vízeséshez is. Ez a hétvége azért is volt különösen kellemes, mert ez volt az első tavaszi nap Buffaloban, végre!



Fort Niagara


Niagara



Éva nénivel

A második hónap tényleg sokkal gyorsabban elment, mint az első, Petrával nagyon szomorúan vettük meg a repjegyet hazafelé..

2018. május 11.

Simon Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése