2014. május 4., vasárnap

Buffalo Wings – második felvonás








Buffalo Wings – második felvonás


Az első blogbejegyzésemben még nyitva hagytam a kérdést, hogy jó ötlet volt-e télen Buffaloba jönni? Úgy érzem erre a kérdésre egyértelmű igen a válasz. Időjárás ide vagy oda, az elmúlt hónapokra visszatekintve mindenképpen az egyik legjobb döntésem volt, hogy részt vettem ebben a csereprogramban. Ritkán van lehetősége az embernek közvetlenül betekinteni egy másik ország egészségügyének hétköznapjaiba, ott diákként kisebb beavatkozásokat végeznie, főleg, ha az Egyesült Államokról van szó. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a gyakorlat után volt alkalmam elutazni azokba a városokba, ahova már régen szeretnék eljutni.
Még egy pipa a bakancslistán.

Először néhány szót szeretnék szólni a második gyakorlatomról. Hat hetet tölthettem el a Women & Children’s Hospital of Buffalo-ban. Az itt töltött idő túlnyomó részében a gyermekneurológiai osztály csapatát erősítettem. Erről a részlegről tudni kell, hogy nincs saját fekvőbeteg osztálya, hanem a kórház mindegyik osztályáról érkező konzilium kéréseket teljesítik. Ennek megfelelően viszonylag korán megismertük a zegzugos épület minden emeletét, mert 10 szint között kellett ingázni. A másik érdekesség az az, hogy nincs egy állandó team, hanem minden héten más szakorvos vezeti a csapatot, aminek a tagjai is néhány hetenként vagy hónaponként cserélődnek. Kiemelendő a képen is látható Dr. F., aki a leginkább bevont minket a munkába, és lehetőséget adott arra is, hogy a neurológiai osztály heti esetmegbeszélős találkozóján egy alkalommal prezentálhassam az általam is követett egyik beteg esetét. Kisebb témákból rendszeresen kellett készülni. Ezeket a „csapaton” belül egymás okítására adtuk elő. Ezen kívül speciális témákat érintő kórházon belüli konferenciákra is meghívtak minket.
A gyermekneurológián kívül néhány napot a gyermek fül-orr-gégészeten is eltölthettem a magyar származású Dr. N.-nél. Itt is lehetőség volt beteget vizsgálni, aminek nagyon örültem.
Azt hiszem a gyermekgyógyászat gyakorlattal kapcsolatban is érdemes megjegyezni, hogy érdemes nem csak egy, hanem több osztályt is látogatni. Ha pedig erre nincs hivatalosan mód, néhány napra szerintem akkor is elengedik az embert, hogy bepillanthasson más szakmákba is.
A gyakorlat alatt is igyekeztünk feldobni a hétvégéket. Elsőként az Old Fort Niagara-hoz tett utunkat említeném meg. Ez egy olyan erőd az Ontario-tó partján, amit a franciák építettek, és még a ’60-as években is katonai célokra használtak. A másik kirándulás, ami eszembe jut, szintén hasonló témájú. Arra gondoltunk, hogy már ha Amerikában vagyunk, mi is kipróbálunk egy két fegyvert, és elmegyünk egy ott elég népszerűnek számító beltéri lőtérre. Nem volt olcsó mulatság, de egyszer megérte kipróbálni!
Nem lehet megfeledkezni a Kleinhans Music Hall-ról sem. Itt két kiváló koncertet hallgattunk meg.

Buffalo ideális helyen van, hiszen nagyon közel fekszik hozzá Toronto, és a keleti part.
Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a gyakorlatom végén meglátogatott a barátnőm, és vele együtt utazhattuk körbe Amerikának ezt a részét. Röviden összefoglalnám az utazásainkat, és csak egy-két tippet vagy jó tanácsot írnék minden városhoz.

Toronto
tipp: Mindenképp érdemes besötétedés utánra asztalt foglalni a CN Tower 360 nevű éttermébe, ami tényleg körbe forog! Az asztalfoglalással rendelkezőknek nem kell belépőt fizetni, hogy följussanak, de az étteremben egy teljes menüt végig kell enni... Ez így csak kétszer annyi, mint a belépőjegy, viszont jobb a kilátás és a konyha is remek.

másik tipp: Nem szabad kihagyni a Casa Loma-t és a Distillery District-et. Az utóbbiban van egy nagyon jó mexikói hely!

Boston
tipp: Itt csak 6% az adó (New York államban kb. 3%-kal több), illetve az Apple Store-ban 10% kedvezményt adnak a MacBook-ból ha bemutatod az ottani egyetemi igazolványod.
másik tipp: A város majdnem összes nevezetességét végig lehet nézni, ha követjük a „Freedom Trailt”-t. A Faneuil Hall Marketplace-ig érdemes várni az ebéddel!

New York
tipp: Az Empire State Building-re nappal a Rockefeller Center tetejére pedig éjjel érdemes felmenni.
másik tipp: Ha időben (hónapokkal előtte) foglalunk jegyet az interneten, elég jutányos áron el lehet jutni egy Broadway show-ra vagy a Metropolitan Opera egy előadására.

Washington
tipp: A Capitolium és az Air and Space Museum persze kötelező, de a Library of Congress-t sem szabad kihagyni!
másik tipp: Szinte ingyen lehet közlekedni, ha igénybe vesszük a DC sok pontján bérelhető piros városi bringákat.

Még két dolog a közlekedéssel kapcsolatban. A keleti parton érdemes vonatozni, mert gyors kényelmes és viszonylag olcsó.
Az Buffaloba oda-vissza megvett repülőjegyet (HAESF-el utazók különösen figyeljenek!) érdemes úgy megvenni, hogy utólag lehessen rajta kicsit módosítani. Sosem lehet tudni. :)

Remélem valaki hasznát veszi egyszer ennek!

Jó utat!

2014. 04. 18.

Birtalan Ede

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése