2014. május 20., kedd

Buffalo vol. 1



Március elején érkeztünk meg Buffaloba Gáborral egy kis kalandos úttal a hátunk mögött. Volt egy kis probléma az Amszterdamból induló járatunkkal (kilyukadt a gép szárnya :)), így egy nap amszterdami városnézéssel összekötött vesztegelést követően érkeztünk csak meg. Az előző turnussal, Nórival, Gergővel és Edével azért még találkoztunk, akik azonnal tartottak egy kis gyorstalpalót a buffaloi hétköznapokról (hova menjünk vásárolni, enni, szórakozni stb.) 
Másnap reggel felkerestük Éva nénit, aki amiben csak tudott segített nekünk. Nekünk az oltásokkal nem volt semmilyen problémánk, gyakorlatilag a Mantoux próbán kívül (2 Mantoux próba volt szükséges az elmúlt egy évben és nekünk csak egy volt) minden rendben volt, így az első hétfőn már meg tudtuk kezdeni a gyakorlatokat. Még aznap Pista bácsi kivitt minket a campusra, ahol bejelentkeztünk az egyetemi rendszerbe és megkötöttük a szükséges biztosítást.
Hétfőn a Buffalo General Hospitalban neurológia gyakorlattal indítottam a 3 hónapos buffaloi kintlétemet. Egy reggeli eligazító előadás keretében egyrészt megtudtuk, hogy kit milyen osztályokra osztottak be (a magyar hallgatók general neurology és stroke osztályokon mozognak), másrészt egy részletes neurológiai betegvizsgálati oktatásban is részesültünk. Emellett kaptunk segédanyagokat és egy könyvet is, amelyek segítségével szerintem egy nagyon gyakorlatias neurológiai tudás sajátítható el.
 Az első két hétben a general neurology teammel (aminek tagja volt egy attending, három (+/- 1) rezidens és három orvostanhallgató) dolgozhattam együtt. A hallgatók feladata általában az attendingtől, tehát a szakorvostól függött. Volt olyan szakorvos, aki a betegek felvételén, kivizsgálásán és prezentálásán túl napról napra témákat osztott ki közöttünk, amiből másnapra egy rövid beszámolóval kellett készülni. Ugyanakkor volt olyan is, aki egyenesen leszidta a rezidenst, amiért hallgatókra bízta betegek állapotának nyomon követését. A két hét alatt 6 szakorvos fordult meg az osztályon (általában hetente forognak, ebben a két hétben valamiért többször cserélődtek), így a feladatunk a fenti skálán váltakozott. Egy átlagos nap reggel 8 órakor kezdődött, ekkor megkaptuk mely betegeket kell megvizsgáljuk/nyomon kövessük, prezentáljuk. A szakorvosok reggel 10 órától délután 1 óráig tartó intervallumba kezdték meg a vizitet, ami gyakorlatilag onnantól kezdve kitöltötte a napunkat egészen a nap végégig, úgy délután 4-5-ig. Közben általában a betegek kapcsán felmerülő betegségeket megbeszéltük, MR/CT képeket nézegetünk.
A második két hétben a stroke teammel lehetettem. Ez a véleményem szerint sokkal hasznosabban és intenzívebben telt, mint az első két hét a general teammel. Egyrészt az üresjárat sokkal kevesebb volt ebben a két hétben, másrészt a csapat minden tagja folyamatosan magyarázott a hallgatóknak. Gyorstalpaló MR elemző oktatásban részesültünk, vicces történetek segítségével a neurológia egy két-bonyolultabb részét is elsajátíthattuk Dr. C. jóvoltából és persze a team nevéhez híven a stroke-ról is egy általános orvos számára több, mint elegendő tudást gyűjthettünk.
Összességében nagyon tetszett a gyakorlat, a stroke teamet mindenképpen csak ajánlani tudom mindenkinek!


2014. 05. 20. 

Lázár Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése