2019. november 24., vasárnap

Neurológiai gyakorlat a BGH-ben, Utazások


A buffalói csereprogram utolsó rotációját a Buffalo General Hospital neurológiai osztályán végeztem. Az itt töltött 4 hét alatt egy, az otthonitól merőben eltérő rendszer része voltam. A neurológiai betegek ellátása ugyanis nem egy külön ideggyógyászati osztályon zajlik, hanem a teljes kórház területén „lapulnak” betegek, akikhez neurológiai konzultációt kérnek. Ennek a struktúrának köszönhetően állandóan változott a betegcsoportunk, ez pedig nagyon érdekes diagnosztikai kihívást jelentett. Véget nem érő viziteink során rengeteget tanulhattam, mert a szakorvosok és rezidensek nagy hangsúlyt fektettek a medikusok oktatására. Hála az orvosok szoros együttműködésének és állandó kommunikációjának végigkísérhettem a diagnózisalkotás logikai menetét, az alternatív diagnózisok következetes kizárását és a legmegfelelőbb terápia kiválasztását. Az így szerzett tudásnak nagy hasznát fogom venni a jövőben, bármilyen szakterületen is kelljen majd helytállnom.

A magyar hallgatókat ezen a gyakorlaton vonják be leginkább az amerikai orvosképzésbe. Ennek megfelelően hetente előadásokat hallgatunk, házi feladatot kapunk, prezentációkat tartunk. Ezáltal hiteles képet kaphatunk a tengeren túli medikusok munkamoráljáról, szakmai naprakészségéről és világlátásáról.Érdemes ellátogatni a gyakorlat alatt a DENT Neurologic Institute-ba is, ahol a neurológiai képalkotás legmodernebb eljárásait nézhetjük meg, sőt akár az orvosi marihuana alkalmazásának New York state-re vonatkozó lehetőségeit is megismerhetjük.


Élet a kórházon túl

Hála a buffalói időjárásnak, a nyári turnusnak igazán szerencsés helyzete van. Nekünk kánikulamentes napsütéses nyarunk volt, így sokat voltunk a szabadban.A biciklizést, futást érdemes beiktatni a hétköznapokba akkor is, ha a tömegközlekedést preferáljátok kórházba járáshoz.Közeli kirándulások során érdemes ellátogatni mindenek előtt a Niagara vízeséshez, a Niagara erődhöz, a keleti part Grand Canyon-jának is nevezett Letchworth Nemzetiparkba, megnézni a Finger Lakes-t, evezni a Buffaloban a Canal side-on és okvetlen érdemes elmenni Fillmore-ba, ahol a nyár folyamán különböző táborokhoz várnak egészségügyi biztosítást. Aki igazán szeret futni, annak van alkalma bőven versenyezni is, mert a környéken számos rendezvénnyel várják a futókat. Érdekes lehet ellátogatni a helyi sport csapatok meccseire is. Mi baseball meccsre kaptunk meghívást, de a jéghoki és amerikai foci is autentikus Buffaloban.Sporton kívül kulturális és gasztronómiai élményben is lehet részünk Buffalóban. A Delaware Parkban a nyár folyamán két különböző színdarabbal várja a nézőket a helyi amatőr színtársulat a „Shakespeare in the park” buffaloi változataként. A Klein Hall biztosítja Buffalo komolyzenei életét. Alkalmunk volt a buffaloi filharmonikusok egy ünnepi koncertjére eljutni, ami szintén segített jobban megismerni a várost.  A Street Food fesztiválon a város legtöbb étterme kint standol és apró finomságokkal várja az arrajárókat. Az Elmwood negyedben pedig bármikor tehetünk egy sétát, hogy megismerjük a lakáshoz legközelebbi hangulatos beülőhelyeket és galériákat. Július 4-ét az Erie-tó partján ünneplik a buffalóiak koncerttel, tüzijátékkal.Érdekes lehet ellátogatni a helyi sport csapatok meccseire is. Mi baseball meccsre kaptunk meghívást ésHosszabb hétvégéken Torontóba és New Yorkba érdemes elutazni, mert ezek a városok jutányos áron megközelíthetőek hála a távolsági buszoknak.Torontoban egy magyar orvos látja vendégül a buffaloi cserediákokat, mióta világ a világ. A tradíció szerint az első este pörkölt galuskával a főfogás, amit a családi recept alapján készült almáspite követ. Az esti borozgatások során elképesztő történeteket tudhatunk meg a medicina nagyjairól, a kanadai egészségügyi rendszer fejlődéséről és eltűnt festmények csodás megkerüléséről… 
New York mindig rejteget új titkokat, így akkor is érdemes buszra szállni a Nagy Alma felé, ha már jártunk ott. Számos érdekes városnéző séta indul nap mint nap díjmentesen és mutatja be a város nem minden turista által ismert rejtekeit. Nyáron szabadtéri filmvetítést nézhetünk a Brooklyn Bridge Parkban, ahol a háttérben Manhattan fényei adják a hangulatvilágítást.A Metropolitan Múzeum egyik hátsó liftje felviszi a szemfüles látogatókat az épület tetejére, ahonnan elénk tárul a Central Park klasszikus felhőkarcolókkal szegélyezett látványa. A Guggenheim Múzeumba is érdemes „beugrani” annak, aki a kortárs művészet iránt érdeklődik, különösen egy szombat este, mert ilyenkor nincs fix áras belépőjegy.
Élményekben gazdag és tartalmas program volt, amit mindenkinek jó szívvel ajánlok. Ha bármi kérdésetek lenne, keressetek, örömmel segítek.
Jó utat!


Stark Klára
2019. szeptember

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése