2019. március 20., szerda

Utolsó hónap, utolsó gyakorlat; neurológia


A harmadik és egyben utolsó gyakorlatomat a Buffalo General Hospitalban a general neurology és a stroke team-mel töltöttem Lettivel együtt.
Ezeken az osztályokon az amerikai diákokkal együtt vehettünk részt, akik nagyon hamar befogadtak minket, ami nagyot dobott a gyakorlat hangulatán. Szerencsénk volt ezekkel a diákokkal, akikkel a gyerek neurológián kerültem egy csapatba azokban kevesebb nyitottság volt felénk. Mindenesetre nagyon hálás vagyok azoknak akikkel ebben a hónapban kerültünk egy teambe, mert nagyon jó embereket ismerhettem meg személyükben, nagyon jó volt végre új barátokra találni ebben az országban. Már az első héten felajánlotta az egyikük, hogy felvesz minket reggelente autóval, így többet nem kellet a kórházba oda és vissza úton dacoljunk a továbbra sem sokat enyhülő időjárással és ráadásul még jókat is beszélgettünk közben.
A héten fog kiderülni, hogy hova vették fel őket rezidensnek, úgyhogy nagyon szurkolok nekik.
Ezen a gyakorlaton először, reggeli vizit előtt önálló betegvizsgálatot is bíztak ránk. Már a gyerek neurológián is volt, hogy meg kellett vizsgáljunk betegeket a vizit előtt, de ott a betegek korlátozott száma miatt csak párosával jutottunk hozzá. De így minden reggelt azzal kezdtünk, hogy egy beteg állapotát saját magunk is felmértük, majd erről a vizit során a szakorvosnak is beszámoltunk, ami nagyon hasznos volt.
A hónap folyamán jutott időm arra is, hogy Pittsburgh mellet élő rokonaimat meglátogassam egy hétvége erejéig. Legutóbb nyolc éve jártam náluk, de pillanatok alatt olyan volt mint ha csak egy hete lett volna. Megismerkedhettem az ez idő alatt született unokaöcsémmel és unokahúgommal is. Még egy magyar étterembe is elmentünk együtt, ahol igazi hazai süteményeket ehettünk. Idén még a karácsonyt sem töltöttem otthon, úgyhogy már nagyon hiányoztak a hazai ízek. De most a rokonaimmal együtt elfogyasztott Eszterházy torta sokat enyhített a honvágyamon.
Ezt a hónapot is feldobtuk egy úttal, most Las Vegast és néhány nemzeti parkot tűztünk ki úticélul. Hihetetlen tájakon jártunk amit otthonról elképzelni sem tudtunk volna. Lenyűgöző méretű fák, erdőtűz után éledező fenyvesek, sivatagok, kihalt kőrengetegek, kanyargó kanyonok, ásványokkal festett színpompás sziklák és  között vezetett az utunk. Soha nem gondoltam volna, hogy egy kopár táj, ahol alig él meg növény ennyire változatos lehet. Ezeket a napokat és tájakat soha nem fogom elfelejteni.
Borzasztóan jó volt azt is látni, hogy amilyen környezet pusztító és pazarló életet élnek az emberek itt Amerikában legalább  a nemzeti parkjaik megőrzésére ilyen  nagy gondot fordítanak.
Az utolsó hét szerdáján megérkezett a következő turnus, úgyhogy a három szobás lakást megint nyolcan osztottuk meg. A konyha különösen zsúfolt hellyé változott pillanatok alatt.
Miután minden tapasztalatunkat megosztottuk a lányokkal, a gyakorlat is véget ért, elfogyasztottuk  az utolsó adag  közös baileys-t és szétváltak útjaink hosszabb-rövidebb időre.
Egy élmény volt ez a három hónap.

Végh Anna, 2019. március 10.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése