2018. október 1., hétfő

Utolsó hónapom a Roswellben


Az újabb gyakorlati hónap előtti hétévégén Bostonba utaztunk. Egy éjszakát egy kis faházban aludtunk a Green Mountain And Finger Lakes nemzeti parknál. Az elektromosság és vezetékes víz hiánya még érdekesebbé tette az élményt. Reggel tovább utaztunk Bostonba, ahol 2 napot töltöttünk. Nikivel bejártuk az egyetemi várost. A Harvard, az MIT és a Berkley környéke is más-más képet mutatott. Végig sétáltunk a Freedom Trailen, megismerve a város történelmét, nevezetes épületeit, eldugott, hangulatos utcácskáit.



Augusztus 27-én meg is kezdtem az utolsó gyakorlatomat a Roswell Park Comprehensive Cancer Centerben „GI medicine”, azaz gasztro-onkológia ambuláns rendeléseken. Kedden és szerdán reggel az onko-teammel kezdtem a napot, ahol az onkológusokból, intervenciós radiológusokból, sebészekből, patológusból, dietetikusból álló team megvitatta a kérdésesebb, bonyolultabb eseteket. Dr. C. F. irányítása alatt sokat tanultam a „régi-standard care” kemoterápiáktól elkezdve az újabb immunológiai terápiákon át, a legújabb klinikai kutatásokban használt szerekig. Dr. F nemcsak szakmailag, hanem a példaértékű orvos-beteg kommunikációban bizonyult kiváló mentornak. Őszintén, egyenesen, érthetően beszélt mind a betegekkel, mind a hozzátartozóikkal. Sokszor emlegette, hogy nem a laboreredmények, a CT-vizsgálat a fontos, hanem az, hogy a beteg hogy érzi magát. Nemcsak az a lényeg, hogy a páciensek életét meghosszabbítsuk, hanem az is hogy a fennmaradó időt milyen életminőséggel, milyen körülmények között töltik. Hatalmas élmény volt, amikor először hallottam a lobbyban levő harangot megcsendülni. A gyógyultnak nyilvánított betegek így fejezhetik ki örömüket, az egész lobby őket tapsolja, együtt örül velük.
A Labor Day hétvégét Buffaloban töltöttük. Klári néni és Vince bácsi jóvoltából megkóstoltuk híres buffaloi csípős csirkeszárnyat az Anchor bárban.


Még mindig nehéz elhinnem, hogy a következő hétvégén Los Angelesbe utaztunk. Nikivel már reggel 7-kor elindultunk. Csodálatos volt először megpillantani a Hollywood Signt, aminek a környékét bejártuk, egészen a Griffith Obszervatóriumig elsétáltunk. A kb. 4 órás túra után a Hollywood Walk of Fame-en kerestük kedvenceink csillagjait. Az egész hétvégén nem kis látványosság voltunk a helyiek körében, miközben nagyrészt gyalogosan bejártuk LA-t, Beverly Hillstől Venice Beachig, végig sétáltunk a Rodeo Drive-on, Downtownban véletlenül belebotlottunk egy forgatásba.





Az utolsó közös buffaloi hétvégénken igyekeztünk elbúcsúzni a magyar közösség tagjaitól. Dr. M. I.-nal kirándultunk az Orchard Parkban, megnéztük az Eternal Flame-et.




Izgatottan vártuk az új turnus érkezését, hogy elmesélhessük nekik élményeinket, tapasztalatainkat.
Nagyon hálás vagyok a HMAA-nak és a Campus mundinak, hogy lehetővé tették, hogy csodás, élményekben gazdag 3 hónapot tölthettem el Buffaloban. Biztos vagyok benne, hogy kamatoztatni tudom az itt tanultakat, a tapasztalatokat, az otthonitól eltérő látásmód a jövőben javamra fog válni.

Skoda Réka
Buffalo, 2018. szeptember 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése