2017. november 2., csütörtök

Érkezés és gyakorlat előtti utazgatás

2017 szeptember 13: szinte egész este nem aludtam. Előző nap még szigorlatoztam, majd éjjel pakoltam és izgultam az utazás miatt. Zsúfolt napokon vagyok túl, ráadásul a repülőút sem megy simán, mert a választott (időközben csődöt jelentő) légitársaság járatai nem indulnak. Remek…Marcit másik légitársasághoz tették át, see you in New York.

Nagy nehezen megérkeztünk New Yorkba én és a húgom, aki kijött velem a gyakorlat kezdete előtti szűk két hétre. Marcit sikeresen megtaláltuk a hatalmas JFK-n és nyakunkba vettük a várost az éjszaka kellős közepén, mert így ugyebár még izgalmasabb. Charlotte (aki egy amerikai-magyar diák a turnusunkban) és a szülei voltak olyan nagyon-nagyon kedvesek, hogy elszállásoltak minket az otthonukban, így az úti cél a tömegközlekedéssel 2 órányira lévő, New Jersey-i Edison volt. A filmekből már ismert amerikai kertvárosba csöppentünk, ahol reggelente sárga iskolabuszok szedik össze a csemetéket, éjszaka pedig őzek legelésznek (rosszabb esetben kukáznak) a házak előtt és 5 percenként legalább 2 mókust lát az ember.

New York szívébe minden nap vonattal jutottunk be, ahol a következő 3 napban a kötelező turistalátványosságokat néztük meg.


Selfie Micimackóval és a többiekkel a New York Public Libraryben


Selfie a Rockefeller-centernél...


...és a Times Square-en.

A rohanós és zsúfolt nagyváros után felüdülés volt továbbutazni a csendes és nyugodt connecticuti kisvárosba, Stoningtonba, ahol 4 napot töltöttünk egy kedves magyar ismerősömnél. Vitorláztunk, sétáltunk az óceánparton, megettük életünk lecsóját, majd autót béreltünk és a gyakorlat kezdete előtti csütörtökön felvezettünk Buffaloba.


Az előző csapat welcome bulival fogadott minket a hatalmas lakásban, majd ránk zúdították a hasznosabbnál hasznosabb információkat. Én a sok, akkor még semmitmondó utcanévtől, navigációs tipptől és párbetűs rövidítéstől egyre jobban kezdtem pánikolni, Marci viszont mindent lejegyzetelt. Minden következő turnusnak: ez a kezdeti kétségbeesett, elveszett érzés hamar el fog múlni, ne aggódjatok!

Gyakorlat

Pénteken megkaptuk a badge-ünket és az útravaló tudnivalókat a hétfői kezdéshez. Gerivel az általános neurológián töltöttük az első két hetünket, ahol minden reggel fél 8-ra kellett járnunk. A neurológiai csapat egy konzultációs team, vagyis a kórházban felmerülő minden neurológiai esethez őket hívják. Az amerikai medikusok és mi is naponta kaptunk új beteget, akinek a helyi Medsolban elolvastuk a dokumentációját, kikerestük a friss labor-, képalkotó- stb. eredményeit, megvizsgáltunk, majd pár óra múlva ezeket összegezve prezentáltunk az attendingnek (szakorvos). Ez után a csapat végiglátogatta az összes beteget ( „rounding”). Leginkább rohammal jelentkező esetekhez hívtak minket, így ennek a diagnosztizálását és gyógyszeres kezelését jól el tudtuk sajátítani, illetve sok intenzív osztályos, kómában, vagy kóma közeli állapotban lévő beteget láttunk, amely során megtanultuk az eszméletlen betegek neurológiai vizsgálatát.


A következő két hétben a stroke teammel voltunk, akiket csak a stroke gyanús esetekhez hívnak. Ha beérkezik egy „stroke page”, rohan az egész csapat a beteghez, az NIH stroke scale szerint pontozzák (ebből minden diáknak kell tenni egy ingyenes online vizsgát, nagyjából 2-3 órát vesz igénybe, de nagyon hasznos, minden nap ezt használják itt bent), elkísérik a beteget a CT-be és az eredmények alapján meghozzák a döntést, miszerint a beteg kap-e tPA-t vagy sem. Amilyen nagy betegforgalom volt itt az előző hetekben, annyira kevés stroke page érkezett a csapathoz ameddig mi velük voltunk. Ennek ellenére láttunk jó néhány izgalmas esetet, pár tPA-zást, ahogy elmúlik a beteg aphasiája, vagy épp ismét tudja mozgatni a végtagjait. A nap itt 7-kor kezdődik, ami hosszú távon elég fárasztó, viszont betegek híján sokszor már délután 4-kor otthon voltunk. A napi rutin itt is ugyanaz volt: kaptunk egy-egy beteget, utánanéztünk a helyi Medsolban, megvizsgáltuk, NIHSS szerint értékeltük, elreferáltuk az attendingnek, elindultunk a roundingra. Hasznos volt mindkét gyakorlat, sokat tanultam.

Hétvégék

Nem igazán utazgattunk ebben az első hónapban, de így is jól telt minden hétvégénk. Még Buffaloba érkezésünkkor megnéztük a Niagarát az amerikai oldalról, ami mondanom sem kell, hogy elképesztő. Elmentünk az év utolsó „food truck tuesday” eseményére, ahol nem túl egészséges, ám annál amerikaibb ételeket próbáltunk ki.


Minden hónap első péntekén a buffaloi múzeumok ingyenesen látogathatók, így kapva kaptunk az alkalmon és megnéztük a közeli Knox Art Gallery modern művészeti kiállítását. Tündivel és Charlotte-al minden szombaton elsétáltunk a közeli farmers’ market-ra kávézni, sütizni, kiskutyázni és válogatni az aktuális zöldségkínálatból. Egyik nap M. doktor és tündéri felesége szerveztek magyar mozi estet, ahol sok itt élő magyarral és HMAA taggal, valamint más program keretében itt lévő diákokkal ismerkedhettünk meg.
Vasárnaponként a magyar misére járunk, majd a közeli edzőterembe, hogy a buffaloi „high carb diet-et” ellensúlyozzuk (ami annyira komoly dolog, hogy a „Buffalo unit” itt a túlsúly mértékére használt vicces, ironikus fogalom).

Néhány praktikus tipp a következő turnusoknak: a mindennapokra elegáns ruhákat hozzatok, fekete nadrág vagy csinos szoknya/ruha, nem kék farmer (!!), ing/blúz, fiúknak nyakkendő (elvégre: „it’s not a country club!”). Ha akartok amerikai SIM kártyát (hasznos), akkor figyeljetek arra, hogy a telefonotok „unlocked” legyen, mert különben nem fog működni. A DS-2019 és minden egyéb Buffaloval kapcsolatos papírotokat hozzátok magatokkal, mert igencsak félelmetes érzés mikor a reptéren kéri tőled az amerikai hivatalnok, te pedig tudod, hogy Magyarországon az asztalodon pihen a kért dokumentum (true story). 

2017. október 20.

Kiss Anna Réka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése