2017. április 14., péntek

Bemelegítő mellkassebészet

Kedves Olvasó!

A tavaszi turnus első hónapjáról szeretnék Neked beszámolni. A gyakorlat előtti héten érkeztünk meg ide Buffaloba, a Delaware Avenue-i apartmanba. Az előző turnus nagyon kedvesen fogadott minket, körbevezettek a kórházban, megmutatták a fontosabb dolgokat, válaszolgattak végtelen kérdéseinkre. A márciusi gyakorlatot a mellkassebészeten töltöttem a Roswell Parkban. Aki nem fél a korán keléstől és a hosszú napoktól, mindenképpen ajánlom ezt az osztályt! Velem egyszerre egy amerikai, a University at Buffalo-n tanuló diák is csinálta a gyakorlatát itt. Sokat segített főleg eleinte, hogy mi merre van, mik a szokások, illetve gyakorlat végéig abban, hogy a különböző dokumentációkban az egyes rövidítések pontosan mit takarnak. Ezekre a betűszavakra lehetetlen felkészülni, akármilyen jól is tudjon az ember angolul. 




A nap az osztályon elég korán kezdődik, általában fél 6 és 6 között értünk be, hogy a vizit előtt kiírjuk a betegek napi értékeit, laboreredményeit. Aztán reggeli vizit fél 7 és fél 8 között, utána kezdődnek a műtétek. A legtöbb műtét thoracoscopos, úgyhogy a kamera használatát bőven van lehetőség gyakorolni, de a varrásba is jól bele lehet jönni a végére úgy is, hogy előtte az ember életében nem csinálta még. Igazából minden manuális dolgot engednek, ha kéri az ember, ugyanígy semmi sem kötelező. Ugyanígy a vénabiztosítás gyakorlására is van lehetőség, ha éppen nincsen benn a műtőben aneszteziológia gyakorlatot teljesítő diák. Vannak Da Vinci robotos műtétek is, de ott nem nagyon lehet bemosakodni, maximum a végére, a zárásra, egyébként csak a kivetítőn figyelheti az ember a műtétet. A műtéteken túl kedd reggelenként van Multidisciplinary Conference, (kb az oncoteamnek felel meg,) ahol egyes betegek további kezelését tárgyalják meg a mellkassebészek a patológussal, radioterapeutával és onkológussal. Ezeken a megbeszéléseken kellett mindig néhány beteg anamnézisét referálni nekünk, illetve a rezidenseknek. Péntek reggelenként van a nagy osztályos vizit az összes attendinggel (szakorvossal), itt az osztályon fekvő betegeket kellett referálni nekik. Először nagyon ijesztőnek tűnik, de az első után rájön az ember, hogy egyáltalán nem olyan nehéz. A hónap végén volt Journal Club is, ahol egy-egy cikket prezentálnak röviden egymásnak az orvosok. Erre én is kaptam egy cikket, hogy készüljek fel belőle, de sajnos nem jutott már idő rá, hogy elmondjam.

A gyakorlat mellett nekem nagyon nem maradt energiám, hogy mindenféle szabadidős programot űzzek, inkább a pihenésre koncentráltam. Továbbá ittlétünk második hetében lecsapott a környékre a hóvihar, a mínusz 10 fokban nagyon kedve sincs az embernek kimenni. Illusztrációként íme néhány kép a hótorlaszos napokból:





Azért szakítottunk rá időt, hogy elmenjünk közösen a Maroon5 koncertre, ami hónap elején itt volt, Buffaloban. Én közben jártam Torontoban a rokonaimnál. Mindenkinek csak ajánlani tudom, két és fél óra alatt ott van az ember! Még idefele (Torontóból jövet) megnéztem a Niagarát is, természetesen. 

2017. április 3.

Szima-Mármarosi Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése