2017. április 5., szerda

Meleg szeretet egy hideg városban

Amikor megérkeztem Buffalóba március elején egy csütörtöki napon, -5°C volt kint, a helyiek és az előző turnus vendégszeretete azonban hamar megmelengetett. Csak amíg eljutottam a buszállomástól a szállásig, hárman is segítettek ajtót nyitni vagy éppen leszállni a buszról a háromhavi csomagommal. A szálláson pedig már nagy szeretettel várt minket Zsófi, Eperke, Juci és Laci, akik vacsorával, a kérdéseinkre adott türelmes válaszokkal és kész hétvégi programajánlattal vártak minket.

Csütörtök este Zsófi és Eperke készített finom lencsefőzeléket és virslit. Nekem nagyon jól esett a hosszú utazás után. Szombatra pedig Juci lepett meg minket sült csirkecombbal. Együtt ettünk-ittunk és beszélgettünk. A lakás is szépen ki volt takarítva, amit ezúton is köszönünk nekik. Az ilyen dolgok nagyon sokat jelentenek egy három hónapos kaland kezdetén, ami nekünk nagyon jól indult az előző turnusnak köszönhetően.

De nemcsak az éhségünket, hanem minden kíváncsiságunkat is teljes mértékben kielégítették a többiek. Rengeteget beszélgettünk és részletes választ kaptunk minden kérdésünkre. Tényleg mindenre. Részletesen elmeséltek mindent, hogy mi hogy működik a kórházban, illetve a házban. Este már azon nevettünk, hogy arra is külön kitértek, hogy hogy kell a fizetős mosógép pénzbedobó nyílását használni, hogy elinduljon a mosás.
Másnap elvittek a kórházba, hogy tudjuk, hogy hová kell majd mennünk hétfőtől. Megjegyeztük a fontos emeleteket és ajtókat, amikre szükségünk lesz az itt-tartózkodás alatt. Találkoztunk T. Éva nénivel is, aki évtizedek óta él Buffalóban, cserkészvezető, és hosszú évek óta egyengeti az ösztöndíjas magyar orvostanhallgatók kiutazását. Emellett pedig nagyon kedves, mindenben szívesen segít nekünk.

Szombat este pedig a helyi arcoknak is bemutattak egy farewell- és welcome-party keretében. Az előző turnus búcsúzott, mi pedig megismerkedtünk a helyi fiatal magyarokkal és néhány amerikai orvostanhallgatóval. A magyarokkal attól kezdve rendszeresen találkozunk és csinálunk közös programokat, például együtt mentünk a Niagarához vagy éppen bevásárolni. Négyen a CTP ösztöndíjával végeznek itt mesterképzést, a többiek pedig már dolgoznak Buffalóban.

Vasárnap aztán egy újabb kedves buffalói házaspárral is megismerkedtünk, akik elvittek a helyi magyar misére. Ezt minden csapatnak ajánlani tudom. Nemcsak a különleges hangulat miatt, hanem azért is, mert itt is bemutattak a helyi magyar közösségnek, amely tagjai egy csomó segítséget felajánlottak nekünk, és azóta végtelenül kedvesen elhívtak koncertre és más helyi programokra is, sőt a március 15-ét is együtt ünnepeltük.


Úgyhogy a mi három hónapunk nagyon jól kezdődött. Meleg szeretettel fogadtak minket, és mindent megtettek az előző turnus tagjai és a buffalói magyarok, hogy zökkenőmentesen kezdődjön a csereprogramunk. Annyi sokan vesznek körbe minket, hogy biztos vagyok benne, a következő három hónap is csupa kaland és izgalom lesz!

2017. április 1.
Bárdos Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése