2016. május 9., hétfő

April’s Fool

Kedves Olvasó!

Ismét elrepült négy hét. Hihetetlen, hogy szalad az idő. Ahogy azt előző bejegyzésemben írtam, az április hóeséssel indult, majd egy hétvégén volt több, mint 25 °C, aztán újra, hosszan, tartósan hűvösebb idő volt, van. A helyi lakosok („native Buffalonians”) szerint itt semmin nem szabad meglepődni az időjárás tekintetében. Mindenki, akivel találkozom, elmeséli, hogy többször előfordult már, hogy még májusban is esett a hó. Remélem, idén nem fog, ugyanis a juharfák virágzásáról lemaradtam a rossz idő miatt, jövő héten viszont indul a cseresznyevirágzás és azt szeretném megcsodálni!

Egyre jobban megismerem Buffalót, s ahogy „kapcsolatunk egyre szorosabbra fűződik”, egyre jobban tetszik is! Készítettem is néhány újabb képet, hogy mindenki láthassa és kedvet kapjon hozzá!






Azért itt sincs kolbászból a kerítés! Sőt, nagyon is lehet érezni, hogy ez a régió nem olyan gazdag, ugyanis a ház elől ellopták az egyik kerékpárunkat, majd két nap múlva megpróbálták ellopni egy másikat is, és teljesen tönkretették a lakatot. A történtek eléggé elszomorítottak, mert nem hittem volna, hogy itt ilyesmi megtörténhet, nem gondoltam volna, hogy „ennyire otthon fogom érezni magamat” az Újvilágban! Nyomatékkal üzenem az új turnusoknak, hogy tartsák a kerékpárokat a teraszon, az a legbiztonságosabb!

Most pedig térjünk át a gyakorlatra, hiszen ez a legfontosabb. Az utóbbi négy hetet a neurológián töltöttem. A hallgatókat általában úgy osztják be, hogy két hetet töltenek általános neurológián, majd két hetet a Stroke Uniton; kivétel, ha valaki gyermekneurológiát (is) szeretne csinálni, mert akkor kicsit megváltozik a rendszer.
Jómagam általános idegosztályon kezdtem. Itt már voltak velem amerikai orvostanhallgatók is. Nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, nagyon jó volt a társaságukban lenni. Sokat tanultam tőlük is, illetve segítségükkel kicsit jobban beleláthattam az amerikai oktatási rendszerbe.

A dolgos mindennapok itt 7:00-kor kezdődnek a napi megbeszéléssel. Ilyenkor az általános- és stroke-os orvosok, rezidensek és mi, orvostanhallgatók átvesszük a betegeket és „consult”-okat az éjszakástól. Az átadásnak 8:00-kor, 8:30-kor van vége, attól függően, hogy hány beteg van. Ezután a vezető rezidens kiosztja a betegeket. Mi orvostanhallgatók általában két-három beteget kapunk. Ezek között van olyan, aki régebbi, ún. „follow-up” és van új. Ha több a beteg, kevesebb az orvos, orvostanhallgató, vagy csak ügyes az ember (lánya) kaphat többet is. A hallgatók ezeket a betegeket a szakorvosnak, illetve az egész „teamnek” prezentálják viziten. Mindegyik vezető szakorvos ambulál is a klinikán, ezért a nagy vizit van, hogy 9:30-kor, van, hogy 13:00-kor kezdődik. A régebbi betegek esetét akkor kell részletezni, ha felmerül valami komolyabb új probléma, ha van valami aggasztó új labor-, vagy más vizsgálati eredmény; illetve ha új a szakorvos. Általában szerdán van csere vezető szakorvosok között. Azért nem hétfőn, mert nagyon sok a beteg; képtelenség lenne azt a sok pácienst átvenni és a dokumentációjukat valóban alaposan feldolgozni. Véleményem szerint ez így nagyon logikus és praktikus.

Itt tennék annyi kitérőt, hogy a neurológia a Buffalo General Hospitalhoz tartozik, ez egy sokkal nagyobb kórház, mint a RPCI, sokkal több beteggel, de sajnos itt is megtörténhet, hogy malmozol egy-két órát… Legalább is, aki pörgősebb, nyomulósabb, annak lesz ilyen érzése. Még valamire felhívom az ideérkező hallgatók figyelmét: ha amerikai hallgatók is vannak, számítsatok rá, hogy Ti egy kissé háttérbe vagytok szorítva, mert ők ugye rengeteget fizetnek az oktatásért; plusz nekik nagyon kell a jó osztályzat, vagyis a jó értékelés a rezidensektől, szakorvosoktól. A mellőzés érzése nekem szerzett néhány kellemetlen percet, különösen, mert jobb voltam, mint az amerikai tanoncok. Persze így is tudtam érvényesülni, rengeteget tanultam, rengeteg új tapasztalatot szereztem; összességében mindennel elégedett vagyok.

Vissza a vizithez és az osztályos munkához. A vizitek alatt rengeteget lehet tanulni. A szakorvos végiglátogatja az összes beteget, megvizsgálja, kikérdezi őket, elmondja nekik a terápiás tervet. Ez olyan szempontból érdekes, hogy így aztán van, hogy a vizitnek 18:00-kor van vége, pedig 9:30-kor kezdődött. Ja, igen, mert elfelejtettem mondani, hogy napközben folyamatosan jönnek a neurológiai konzultációs kérelmek a kórházból, vagy „kívülről”. Így aztán megeshet, hogy vizitről a rezidens elküld, hogy kvázi vegyél fel, vagy legalább vizsgálj meg egy új beteget. S később ugyanezt a pácienst az egész ideggyógyász csapat is megnézi, megvizsgálja a szakorvos vezetésével.

A gyakorlat kezdetekor mindenki kap egy könyvet, rengeteg nyomtatott segédanyagot. A betegek megfelelő prezentálásához ezekben minden segítséget megtalálhat mindenki! De a rezidensek, szakorvosok mindenben segítenek, minden kérdésre válaszolnak; mindig lehet tőlük segítséget kérni! Mindezeken felül vannak előadások. Minden csütörtökön meghívott előadó tart egy másfél órás prezentációt, ideggyógyászati, vagy ehhez kapcsolódó témáról. Pénteken van előadás a rezidenseknek, ez igen interaktív és az orvostanhallgatók is részt vehetnek. Valamint kéthetente, szintén a rezidenseknek egy igen híres és nagy tudású szemész tart egy kb. 40 perces esetbemutatást. Szóval tényleg minden adott az alapos felkészüléshez és elmepallérozáshoz!

A két hét gyorsan elrepült. Általános neurológiáról a stroke osztályra kerültem. Itt még mozgalmasabb az élet. Minden bejövő esetleges stroke betegről el kell dönteni, hogy valóban stroke-ról van-e szó; ha a válasz igen az előző kérdésre, el kell dönteni, hogy a páciens időablakon belül van-e. Ilyenkor rögtön el lehet kezdeni a kezelést. Sok téves riasztás van, de az osztály mottója: „Time Is Brain”, s nagyon sokat dolgoznak, fáradnak, hogy minél több embert megmentsenek. Nemcsak a haláltól, hanem a rossz minőségű, „fél élettől” a sok visszafordíthatatlan negatív következménytől, komplikációtól. Tényleg sok a beteg, sok az „esélyes”. Állítólag Buffalo a stroke városa, egész Amerikában ez talán a második, vagy harmadik „legstroke-osabb” város. Ezen az osztályon két szakorvos is van egy nap, ez két nagy vizitet és rengeteg beteget jelent. Ami nekem különösen tetszett, hogy sokat lehettem a sürgősségi osztályon. Nagyon szeretem azt a fajta szervezettséget, ahogy az amerikaiak a sürgős eseteket, traumákat kezelik. Nincs idegeskedés, mindenki tudja, mit kell csinálni, mindenkinek van feladata.
A két hét itt is roppant gyorsan elszállt. A neurológia gyakorlatot mindenki egy ún. shelf exammel zárja, ami azért nem egyszerű, de a kapott anyagokból fel lehet készülni rá!


Az "amcsi" hallgatótársaimmal


A neuroteam "krémje"

Azért ebben a hónapban is volt egy kis szocializálódás. Dr. F. Péter meghívott minket a Magyar Házba, a New York-i Főkonzulátus képviselőjének rendezett fogadásra. Ezúton is köszönjük a meghívást, a finom vacsorát és a kellemes estét! A meghívott vezető konzul, dr. K. Zsuzsanna, másnap a templomba is eljött és igen megindító beszédet mondott, amit itt szintén szeretnék megköszönni!
A múlt hétvégén pedig egy itt megismert amerikai – koreai fiú, (aki szintén az UB-ra jár, és a lányok ismerték meg, amikor meglátogatták Amish Countryt) elvitt minket naplementét nézni egy helyi kis halászfaluba, Olcottba. Gyönyörű volt, annak ellenére, hogy az idő sajnos felhősre fordult. Ez a kis falu, illetve Olcott Beach nagyon megérte, valódi igazgyöngy és nincs is nagyon messze!


Az olcotti világítótorony (ház)


A messzi távolban Toronto


Egy olcotti fa, amin még nincs nyoma a tavasznak, de megragadta a tekintetem

Ezzel mára búcsúzom, négy hét múlva ismét jelentkezem, akkor majd utoljára!
Minden kedves Olvasómnak minden szépet és jót!

2016. május 9.
Barnaföldi Luca



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése