2016. május 31., kedd

Final Destination avagy minden jó, ha jó a vége

Kedves Olvasó!

Elérkezett, hát a végső állomás, az utolsó bejegyzés. Az idő valóban repül; a három hónapos gyakorlat ilyen gyorsan véget ért. Tényleg olyan érzésem van, mintha tegnap érkeztem volna. A tavasz is megjött végre, de azért kijutott ebben a hónapban is a jó kis „buffalói”időjárásból, ugyanis Pünkösd vasárnap esett a hó. Nem maradt meg, s persze nem esett nagyon hosszan, de azért valódi, jól megtermett hópelyhek hullottak egy öt percig… és hideg is volt!

No, de térjünk is rá az utolsó négy hét szakmai programjára.  Idegsebészet volt az utolsó választott gyakorlatom. Az ezt megelőző nyolc hétben azt hallgattam, hogy szét fognak szedni, nem fogom bírni, hogy nagyon szigorúak stb… Ez egy kicsit csökkentette a lelkesedésemet, mert ugye már említettem korábban, hogy nem vagyok sebész alkat. Csak azért választottam az idegsebészetet, mert bizonyos koponyaműtétek aneszteziológiai kezelése nagyon érdekel (annyira, hogy ez is volt a szakdolgozatom témája).

Az elmarasztaló, ijesztgető beharangozáshoz képest nagyon pozitívan csalódtam. Remélem, előző beszámolóimból kiderült, hogy mindegyik gyakorlatomat nagyon élveztem, de ez volt az összes közül a legjobb. A műtő mellett sok időt tölthettem az NICU-n, egy olyan részlegen, ami a kritikus állapotú idegsebészeti és neurológiai betegekkel foglalkozó intenzív osztály.

Az Államokban az idegsebészetnek a leghosszabb a rezidens képzése; de meg is éri, mert benne van az első öt legjobban megfizetett szakirányban. Ez egy teljesen más életforma, nagyon feszített a tempó, nagyon nagy a stressz faktor, szigorú a képzés. A Buffalo Egyetem rezidens képzési programja pedig nagyon erős, nagyon magas színvonalú, népszerű és nagyon nehéz bekerülni. Ehhez képest, vagy ennek megfelelően az itteni rezidens csapat hihetetlenül kedves, segítőkész és nagy tudású. Mindent elmagyaráztak, mindenben segítettek.

Ezen az osztályon a nap nagyon korán kezdődik, az első vizit 6 órakor van. Ez első-, másod- és harmadéves rezidenseknek, és persze nekünk orvostanhallgatóknak 4:30 körül kell megérkeznie az osztályra, mert mint minden osztályon, itt is össze kell gyűjteni a betegek éjszakai eredményeit, a fontosabb változásokat, adatokat. Rendkívül nagy forgalmú az osztály, illetve a részleg, mert nem is egy osztály van, hanem körülbelül öt.

A betegek, kezelt betegségek skálája is nagyon széles. A műtétek 7:00-kor vagy 7:30-kor kezdődnek. Itt is érdemes bemutatkozni a betegnek, a műtős személyzetnek. Az operációk NAGYON hosszúak. Nyolc, tízórás beavatkozásokról van szó. Bár vannak rövidebbek is. A gerinc, illetve az egyszerűbb endovaszkuláris operációk között egyórás is előfordul. Itt is van lehetőség leülni, illetve kimenni. S még egy praktikus jó tanács érdeklődő, de a konstans állástól szenvedő hallgatóknak: kompressziós zokni! Csodákra képes és nagyon megkönnyíti/megtámogatja az ember lábát! De arra is fel kell készülni, hogy hiába a zokni, a lelkesedés és az eltökéltség, könnyen megesik, hogy az ember nem lát semmit, nem is asszisztálhat. Nagyon komoly műtéteknél bent van a fő operatőr, minimum két rezidens, az operálandó terület általában kicsi; értelemszerűen egy ember fejéhez nem férnek nagyon sokan. A koponya megnyitása után viszont minden „ki van vetítve” képernyőre, ráadásul, ha eltökélt vagy és „kiállod” a próbá(ka)t, akkor akár tevékenyen is részt vehetsz az operáció során. Minden a hallgató hozzáállásától függ!
Kedvcsinálónak: a legérdekesebb műtét, amin részt vettem egy akusztikus nerinóma eltávolítása volt. Röpke 10 óra, de megérte, ilyenben sem vehet részt az ember minden nap. Láttam mély agyi stimulációt és egy nagyon különleges, occipitálisan elhelyezkedő daganat eltávolítását, amit hátulról-oldalról oldottak meg. Végül, de nem utolsó sorban orron keresztül eltávolított hypophysis tumor operációt említeném még meg, de tényleg csak a teljesség igénye nélkül.

Idegsebészeten ritkább a viziteken a betegprezentáció az orvostanhallgatók részéről, de prezentálhat az ember, ha akar, megdicsérik érte. Lehet beteget választani, akit „után lehet követni”. Itt is van lehetőség ambulálni. Ennek minősége, élvezhetősége és hasznossági faktora az ambuláló idegsebésztől függ. Viszont itt az ambulancia, vagy, ahogy itt hívják a „clinic” a Dentben van, érdemes részt venni ezen is legalább egyszer!
Csütörtökön előadások sora, rezidensek, szak- és főorvosok részéről. Nagyon érdekesek, nagyon sokat lehet tanulni, ráadásul interaktívak is!
A délutáni/esti vizitek ideje változó, attól függ, hogy hány műtét van, milyen hosszúak az operációk és, hogy ennek függvényében mennyire „érnek rá” a (vezető)rezidensek. Lehet, hogy az ember ötkor, de esélyesebb, hogy hétkor, nyolckor végez.

Mindenkinek, aki csak egy kicsit is érdeklődik, szívből ajánlom az idegsebészetet!


Szabadprogramok tekintetében kicsit haloványabb volt ez az utolsó hónap, ez főleg a kórházban töltött idő, illetve a hétvégén rám törő, teljesen érthető fáradtságnak köszönhető. De nem bánom, mert a kórházban tapasztaltak és az ott eltöltött idő jobban megérte.
M. Kati szervezésében moziztunk; voltunk a „denti” Filmklubban és rengeteg enni-, innivalót kaptunk. Köszönjük szépen!
Illetve elmentünk Letchworth Parkba, ami nagyon szép, aki idejön, mindenképpen látogassa meg! Állítólag ősszel a legszebb, amikor éppen színesedni kezdenek a levelek, de nekem most, tavasszal is nagy élmény volt.

Ennyi volt a móka mára, illetve az elmúlt három hónapra! Köszönöm a lehetőséget, óriási élmény volt és nagyon hasznos. Remélem, minden érdeklődő olvasó kedvét lelte a leírtakban! Buffalo történetét a következő turnus tagjai folytatják és jegyzik majd!


Mindenkinek minden szépet és jót!

2016. május 31.

Barnaföldi Luca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése