2015. október 18., vasárnap

Neurology Rotation in September - OctoberSziasztok!

Volt szerencsém elnyerni a lehetőséget arra, hogy a szeptemberi turnussal mehessek Buffalo-ba. A sarasota-i konferencia lehetősége mellett még azért nagy dolog ez, mert három évszakban is megnézheti Buffalo városát a diák: a nyár végén érkezünk, itt vagyunk ősszel, és télen utazunk haza.
Nyár végi melegben kezdődött a neurológia gyakorlatom, egy eligazító előadás után egyből küldtek is az osztályra, ahol belecsöppentem a dolgok közepébe. Miután a "fő/chief" resident megértette, hogy ki vagyok, mi vagyok, megadta arra a lehetőséget, hogy egy két napig őt kövessem, és így beletanulhassak a rendszerbe. Ez hasznos is volt, mert így első hét csütörtökén már saját beteget kaptam, és tudtam már ,hogy hogy álljak neki a dolognak. Ez azt jelentette, hogy megkaptam a nevét reggel 7:30-kor az eligazítón, és a beteg követésének és vizsgálatának teljes terhe az enyém volt arra a napra (és ha egyszer megkaptál egy beteget, a többi napon is te "vitted" ameddig nem mehetett haza).

A Buffalo General Hospital robusztus épülete

Ez az első nagy akadály, amit meg kell a magyar diáknak oldania informatikai jellegű: nem kapunk hozzáférést a számítógépes rendszerhez, így vadászni kell valakit mindig aki éppen nem használja a saját hozzáférését. Amint ez megtörtént, a teljesen ismeretlen (de amúgy meglepően logikus felépítésű) kórházi rendszeren meg kell találni a beteget, és kiírni az értékeit azon kevés időben amíg nem zavarod az acces code-od tulajdonosát, valamint elolvasni és megjegyezni a lehető legtöbb PMH-t (past medical history-t).
Ezután meg kell találni a beteget a kórházban: több mint 10 szinten lehetnek a betegek (plusz intenzív, szubintenzív), úgyhogy sokszor kell majd az elején eligazítást kérni. És itt meg is fogod tapasztalni az egyik legnagyobb tanulságot: sokat dob az egészségügy hangulatán, ha az emberek segítőkészen állnak egymáshoz.

Naplemente a lakásból nézve

Miután ezt sikeresen megtetted ki kell kérdezni és vizsgálni a beteget, s ha valamilyen laborját megkérték, akkor annak az eredményét is le kell kérned napközben (újabb acces code vadászat :) ). Majd jön a lényeg, a prezentálás. Mivel ez egy consult service ezért a kórház teljes széltében-hosszában folyik a vizit, oda ahova kérik. Az első nap este 19:00-kor lett vége a vizitnek, jobb napokon pedig 17:30 fele, máskor pedig e kettő között ingadozott.
Mindenkinek javaslom, hogy próbáljon előre aludni valamennyit, mert ezen gyakorlat alatt nem fog. Hihetetlenül sokat lehet tanulni, de ehhez fizikai erőnlét kell, valamint az, hogy a zsebben ott legyen a harapni való egész nap, ugyanis az ebédszünet az nem egy fix része a napnak, hanem van, amikor van, a többi nap pedig, nos, nincs.
Nagy élmény volt sok év magolás után végre megkapni a jogot arra, hogy saját betegem legyen, akiért én voltam felelős teljes kórházi benntartózkodása alatt. Ezt és az orvos beteg viszony teljes újraértelmezését köszönhetem ennek a gyakorlatnak.

2015. 10. 18.
Zs. Benjámin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése