2015. június 9., kedd

Last rotation, last experiences...Sziasztok!

Hát eljött ez is, az utolsó buffaloi hónapom krónikája következik.
A gyakorlatozást a Roswell Park Cancer Institute-ban folytattam, 2 hetet töltöttem a lymphoma-leukémia-myeloma, 2 hetet pedig az emlő-GU klinikán. Már maga a kórház is lenyűgöző volt számomra, nem az amire számítottam. Valahogy ha az ember meghallja, hogy rákklinika, csúnya sötét épületet képzel sok haldokló emberrel és a reménytelenség hangulatával. Na ez a klinika éppen ennek az ellentéte, szép világos épület, élőzene a hallban, hatalmas virágzó kert (lassan azért Buffalo-ba is bekúszott ám a tavasz, majd a nyár), a dolgozók pedig nagyon kedvesek és hihetetlenül profik. Itt mindenki specialista, egy adott daganatféleséggel foglalkozik, de ahhoz nagyon ért. Itt sajnos egyedül nem vizsgálhattam és kérdezhettem ki beteget, ami 2 hónapnyi viszonylagos önállóság után kicsit rossz volt. Ugyanakkor érzékeny témáról van szó, sokszor kínos kérdésekkel, amikre nehéz jól válaszolni, így aztán maximálisan érthető a dolog. Ami nagyon tetszett ebben a gyakorlatban, az itt is a szemlélet. A daganatos betegség nem egyenlő a halálos ítélettel, és ezt sulykolják is a betegekbe rendesen. Úgy állnak hozzá, hogy ez is egy betegség, amit kezelni kell, vagy legalábbis menedzselni, és ezzel reményt adnak a betegeknek. Ugyanakkor volt részem rossz hír közlésében is, ami elég megrázó, de szakmailag hasznos volt számomra.
A hétvégéinket most is igyekeztünk alaposan kihasználni, a fogyatkozó anyagi erőforrások mellett is. :) Az arizonai hétvégénket követően H. Lacival azonnal folytattuk a pörgést - irány New York City! Egy szuper kis diákszállót találtunk Brooklynban, ez a lehető legjobb döntés volt! Rengeteg nagyon jó fej emberrel ismerkedtünk meg, akikkel a városnézésben és az esti programokban is bűntársak lettünk. :) Felfedeztük egy kicsit az éjszakai Manhattant és Brooklynt is az első esténken az új barátainkkal. Másnap reggel a Staten Island ferryvel mentünk át Manhatten-be, bebarangoltuk a downtown klasszkikus nevezetességiet és a Central Parkot, este pedig két újonnan szerzett maláj barátunkkal vacsoráztunk, várostnéztünk és belevetettük magunkat New York pörgésébe - ha már ez a város sosem alszik, akkor mi sem tesszük! :) Vasárnapra még jutott egy kis séta Manhattan midtownban (ami számomra teljesen meglepő módon sokkal csinosabb, mint a downtown) és felmentünk az Empire State Building tetejére megcsodálni a várost a magasból is.

 
A következő hétvégére kijárt már mindannyiunknak egy kis pihi, ezért Buffalo-ban maradtunk - na azért nem tétlenkedtünk ám! Megnéztünk a Delaware Parkot és a Forest Lawn Cemeteryt, ettünk egy szuper hamburgert a Wellington Pub-ban. Tettünk egy kört a belvárosban és elmentünk az Erie Harbourhoz is. Mostanra már csodaszép az idő, nem hogy tavasz van, de inkább egyből nyár :) Egy újabb, CTP-sekkel eltöltött klassz kis este tette fel a pontot az i-re. :)
Az utolsó előtti hétvégénket Toronto-ban töltöttük, voltunk az állatkertben (láttunk két igen lusta pandamacit :) ), felmentünk a CN Towerbe, és átmentünk a szigetre is. Emellett Torontoban remek kis hangulatos pub-ok vannak, amiket érdemes felfedezni. ;)Az utolsó pár hétben igencsak elfogott a honvágy, bármilyen jól is éreztem magam, nagyon hiányoztak már az otthoniak.
Összességében azt mondom, életem egyik legjobb döntése és legnagyobb kalandja volt kijönnöm Buffalo-ba! Nagyon szerencsés vagyok, hogy 3 olyan emberrel, akik idegenek voltak számomra az elején, ilyen jó kis csapattá kovácsolódtunk, és barátok lettünk. :) Nagyon köszönöm a lehetőséget a HMAA-nak, és köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a csodás 3 hónaphoz!
Zárásként nem mondhatok mást, csak amit már annyian előttem: gyertek Buffalo-ba! ;)


2015 06 04

Varga Annamária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése