2015. január 19., hétfő

Kowalski, analysis



            Jelentjük, Buffalo-ban az új turnussal is folytatódik tovább az élet! Az első hónap villámgyorsasággal eltelt, a rengeteg egyéb program mellett talán mondhatom, hogy mostanra találtuk meg a helyeinket – pakoltunk át minden fiókot a saját ízlésünk szerint, és nem okoz újdonságot a papírmunka idegen nyelven.

            De kezdjük az elején. Részemről a kezdet közepesen kalandos volt, ugyanis a 3 órás amsterdami késéssel az utolsó buffaloi gép is elment Detroitból, és az éjszakát (meglehetős luxusban, és egyébként semmiben hiányt nem szenvedve) Rock cityben töltöttem. Másnap Buffalo-ba érkezve nagy lelkesedéssel elmentem a régi címre, majd pár perc sétával és egy kisebbfajta pánikot követően érkeztem meg a lakásra. Az előző lakók pedig fasírttal és egyéb földi gyönyörökkel vártak, és futottunk is tovább Éva nénihez. Itt gyors ügyintézés következett, belépő csináltatás és miegymás, este pedig búcsúvacsi volt „az öregekkel”. Szombaton további papírmunka és egy heroikus bevásárlás történt a hős Pista bácsi segédletével. Vasárnap Anikóval rögtön bele is vetettük magunkat a nagy amerikai életbe: a misét és a bemutatást követően a Buffalo Bills vélhetőleg (azóta már biztosan) utolsó hazai meccsére mentünk ki. Mindenki legnagyobb meglepetésére még nyert is a csapat, úgyhogy a Sabers meccsig egészen bizonyosak voltunk benne, hogy márpedig szerencsét hozzunk a buffaloiaknak.
            Hétfőn a Kaleida neurológián kezdtem a gyakorlatot, ahol azon kívül, hogy itt is vannak orvosok és beteg emberek, minden új volt – amellett, hogy egyébként kísértetiesen ismerős. Olyan, hogy „osztály” nem létezik, a neuro team-et hívják konzultációra, mi pedig kapjuk a motyónkat és szaladunk, ahol épp van a beteg. A nap 8-kor kezdődik, amikor mindenki megkapja a saját kis betegét/betegeit, és fél 10-től van egy szobában ülős vizit, ahol referáljuk és átbeszéljük az aznapi betegeket. Ezután kezdődik a valódi vizit, ahol az attending physician maga is megnézi a betegeket, közli az aznapi vizsgálatok eredményét, és elmagyarázza, hogy mi fog még történni. Délben elküldenek (!!!) mindenkit ebédelni, ami a délutáni vizit szempontjából tényleg fontos, mert későn is aktívan ott kell lenni. A Kaleida-ban zseniális ebédlő van, jó választékkal, megfizethető árakkal, és levessel… A vizit délután is folytatódik, átlag 4 óra körül volt vége a napnak, de a vizsga közeledtével egyre hosszabbra nyúlnak, mert a rezidensek átbeszélnek témákat a diákokkal. A vizsgáról egyelőre nem tudok nyilatkozni (azon kívül, hogy meglepetés volt, hogy vizsgázni fogok… :D), ugyanis péntek virradóra leszakadt egy lábnyi hó, úgyhogy ez a következő hétre tolódott. Az dokik és a diákok is a végletekig segítőkészek és nyitottak, nem hagyják szegény kis cserediákokat elveszni – mert a kórház egyébként egy jobbfajta útvesztővel felér. Bármennyire is nem az én területem a neurológia, egészen megszerettem a lelkes kis csapat jóvoltából, és nem utolsó sorban az embereket is, úgyhogy fájó szívvel búcsúztunk el (egy időre legalábbis) csütörtökön. Hétfőn a Roswell Park Cancer Institute-ban (note: Roswell Park egy személy volt) folytatom a gyakorlatot, remélem hasonlóan jó tapasztalatokkal.
            A meló mellett, ha akarnánk sem unatkoznánk szerintem, annyi látni- és csinálnivaló van a környéken. A többiek már írtak a Piano Guys koncertről (ami zseniális volt), a Buffalo Sabers meccsről (mert mégsem hozunk szerencsét, úgy tűnik), de van a környéken konditerem (útba esik a kórházból hazafelé, és nagyon jó kis hely), és múzeumból sincs hiány (ez még a jövő zenéje). A bevásárlás is külön kaland, az időjárásról pedig csak szuperlativuszokban lehet beszélni: részemről odáig meg vissza vagyok a rengeteg hóért és a csípős, néha napsütéses hidegért. :) A szilveszteri labdadobálás megérte a túrát a hidegben, ahogy a tó és a tengeralattjáró is – mert kérem, itt ilyenek is vannak, már csak az a baj, hogy nem lehet rájuk felmenni, mert a múzeum március végén nyit. Több turnusban, de már mindenki eljutott korizni, ami nagyon hangulatos, és biztos vagyok benne, hogy fogunk még menni. Péntekre kisebb összejövetelt tervezünk az eddigi ismerősökkel, agyban már nagyban tervezgetjük a menüt és a zenét. A jövőben sem lesz hiány izgalmakból, ha már csak az itthoni eseményeket nézzük sem: jön a poloska akció, a malac (ismételt) reanimációja, és persze a főzés – mert olyan szerencsésen jöttünk össze, hogy mindenkiben egy kisebb Nigela lakozik, és egymással versenyzünk, hogy az adott nap épp ki főzze a vacsit. :) A következő jelentésig reméljük, állják még a hideget Buffalo pingvinjei!



2015. 01. 12.


Bányász Emese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése