2014. december 15., hétfő

Child neurology, snowstorm, Niagara Falls, Buffalo Sabres, Cleveland.... busy month in November :)




A 3. rotációm, a gyermekneurológia rettentő gyorsan elrepült! Nagyon izgalmasnak találtam, több feladatot és felelősséget bíztak rám. Korábban nem rajongtam túlságosan a neurológia iránt (most is főleg a gyerek részéért jöttem), de nagyon megszerettem. Általában heti 3 reggeli előadás volt 8-tól, olyankor különböző kórházak előadóiban hallhattunk többek között az alap neurológiai vizsgálatokról, érző és motoros rendszerről, a demenciákról, stroke-ról, neuroophthalmologiáról, gyermekneurológiáról, majd az előadások végeztével ki-ki ment gyakorlatra abba a kórházba, ahová beosztották. Amikor nem volt előadás, 9-re kellett bejárnunk a WCHOB-ba (Women & Children’s Hospital of Buffalo avagy Kaleida Health). Itt nincs külön gyermekneurológiai osztály, hanem a különböző emeleteken ahová neurológiai konzíliumot kérnek. Reggel átnéztük a betegek kórlapjait, és a nagyvizit előtt körbementünk a rezidenssel vagy a fellow-val megvizsgálni őket, majd referáltuk az attendeingnek. Nem volt olyan sok beteg, mint az előző gyakorlatok során az ambuláns ellátásban, de így jobban bele tudtunk látni a kezelésbe, és nagy hangsúlyt fektettek a szülőkkel való kommunikációra. A nap további részében a sürgősségire érkező betegekhez mentünk, amikor konzíliumot kértek, vagy a neurológiai ambulancián vehettük fel az anamnézist, vizsgálhattunk. Dr. C., aki az egyik reggeli előadást is tartotta, nagyon szívesen magyarázott, és fontos kérdéseket vett sorra, amikre rá kell kérdezni, hogy jobban tudjunk diagnosztizálni. Elég szigorúnak tűnt, de meglepődve tapasztaltam, hogy a gyakorlatias szemlélete mennyire motivált, hogy utánanézzek, és sokkal könnyebben, gyorsabban tanultam, mint korábban bármikor. A (gyermek)neuró egy gyakorlatias tesztvizsgával zárul, úgyhogy legalább alaposabb tudást szereztem.
Szép nagy hóvihar kerekedett, így 2 napra behavazódtunk, és lemondták az előadásokat, bezárták a Gyermekkórházat is, mert sem a betegek, sem az EÜ személyzet nem tudott bejutni. Főleg Dél-Buffalo-ban volt nehéz a helyzet, ahol akár 2 m hó is lezúdult egy éjszaka alatt – Hála Istennek, mi kb. fél méter hóval megúsztuk, de a járdákat nem takarították, és a jeges szél miatt is örültünk, hogy bentről nézhettük az eseményeket.
Még éppen a nagyobb hóvihar előtt kaptunk egy kedves meghívást M. Istvántól egy hokimeccsre, ahol a Buffalo Sabres játszott, úgyhogy ki is használtuk a lehetőséget. Nagyon jó kis alkalom volt!
Még mielőtt minden elolvadt volna, az egyik hétvégén sikerült eljutni a jégcsapokkal díszített Niagara-vízeséshez is, így fantasztikus élményben lehetett részem! Akármilyen nehéz is rávenni magát az embernek, hogy kimozduljon a hidegben, lucsokban, megéri! :)

Másnap pedig közelebbi ismeretségbe kerültünk egy kedves kis jegesmedvével, egy kíváncsi oroszlánnal és egy bébizsiráffal a Buffalo Zooban. (Sajnos a hideg és az átépítés miatt viszonylag kevés állatot láttunk.)

Hálaadás hétvégéje is sűrű volt: M. Istvánék vendégszeretetét élvezhettük az ünnep estéjén, majd másnap indultunk Clevelandbe, a Magyar Kongresszusra, ahol előadásokat hallathattunk számos témában, valamint kiállítások és a magyar bál színesítette a programot.
Minden jót!

2014. 12. 13.

Seprenyi Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése