2014. szeptember 26., péntek

3. Beszámoló, 2014.szeptember, Buffalo, NY, neurológia gyakorlat és egyéb nyalánkságok...



Azért elfáradtam, na. New York Cityből hazaérve nem volt egyszerű visszatérni a gyakorlat mindennapjaiba. Általános neurológián kezdtem hétfőn a Buffalo Generel Hospitálban, másik 3 amerikai hallgatóval együtt. Az osztály mindennapjai kábé úgy teltek, mint a Children's Hospitalban, reggel kisvizit, prezentáció áttekintése, képalkotók, laborok ellenőrzése, ebéd és referálás az attendingnek, azzal a különbséggel, hogy a nagyvizit itt több, mint 5 (!!!!!!) órán keresztül tart, egészen hihetetlen, irtó fárasztó fizikailag és fejben is, eléggé mosott zokniként értem haza mindig. Ez két hétig tartott, majd átkerültem a stroke team-hez, ahol hasonlóan voltunk egész nap, de ha stroke-os beteg érkezett az ER-ra, akkor csapot-papot mindent otthagyva rohanás volt, hogy időben fel lehessen állítani a diagnózist,és ha lehet, elindítani a lízist. Napközben főleg ugye stroke-os fekvőbetegekkel foglalkoztunk, az attendingek főleg vascular neurologist szakvizsgával rendelkeznek, irtó érdekes terület, nagyon felkeltette a figyelmem. Az utolsó gyakorlat már lelkileg volt fárasztó főleg, kicsit elhatalmasodott rajtam a honvágy, plusz láttam az összes évfolyamtársam államvizsgázni és diplomázni, ami méginkább arra sarkallt, hogy mostmár nekem is ideje lenne hazamenni, és végre megszerezni azt a dr-t a nevem elé. Ehhez úgy gondolom, hogy főleg a 8 hét neurológia gyakorlat felbecsülhetetlen segítséget fog nyújtani.
Összességében véve a következőeket tudom javasolni annak, aki kiutazik ide: a neurológia gyakorlatnak itt nagy értéke van, baromi hasznos, érdemes itt csinálni. Érdemes hozni, vagy itt venni egy olyan kisméretű kommunikációs eszközt (okosteló, tablet), amit egész nap magadnál tartva az eppen felmerülő problémának, betegségnek azonnal helyben utána tudsz nézni, igy jobban megmarad, amit hallasz vele kapcsolatban (debreceniek: kidolgozott szigorlati tételsort wordben tessék rátenni egy tabletre, és napközben az új infókkal vígan ki lehet egészíteni a tételeket, van rá idő). Fel kell készíteni a lelket arra, hogy itt teljesen más kultúra van, mint otthon, mint Eúrópában egyáltalán, meg kell tanulni csapatban alkotni, merni kell beszélni, kérdezni, ötletelni. Önbizalmat sugározva kell a beteg és a kollégák elé állni, akkor lehet értelme az itt eltöltött időnek, ha elsajátítjátok az itteni ambiciózus hozzáállást és a kommunikációs stílust, ha ez már csak részben is sikerül, már jól jártatok.
A lakással kapcsolatban: vegyétek fel a kapcsolatot az előző es a következő turnus hallgatóival, hogy mikor mennek el, mikor érkeznek, hogy ne kelljen nyomorogni a lakásban. Hely van, csak irtó feszültségforrás 8 szinte idegen ember egy helyen. Minden eszköz ami egy lakásba kellhet az van, tehát ágyneműt, takarót, törölközőt, vasalót hajszárítót kávéfőzőt, ipari fűnyírót és lombfűrészt hozni nem kell. A lakást nagyon nehéz tisztán tartani, de nem lehetetlen, rendszeres kisebb takarítással megoldható, és érdemes is, mert néha ellenőrizhetik a lakás állapotát. Hátizsákot, mint már mondtam, több mint érdemes hozni, a bevásárlásnál nagy előny lehet, ha a boltból nem szatyrokkal kell hazahurcibálni a kajákat.
Utazás: jóelőre, akár meg otthon, ha megtervezitek az utat, egész olcsón meg lehet úszni busszal Torontót, New York Cityt, Bostont, Washingtont, Philadelphiat, Clevelandet. Ha gyakorlati időből használtok napokat utazásra (ha lehet, inkább ne, mert feszültség van belőle az adminisztrációnál), akkor is MINDIG szóljatok ne csak az osztályon, hanem a titkárságon is, plusz M. Lászlót és Éva nénit is tájékoztassátok. Higgyetek nekem, nem akartok cirkuszt.
Fantasztikus élmény volt számomra az itt eltöltött 3 hónap. Nem tudok többet mondani, meg kell tapasztalni, hogy milyen itt, úgyhogy ez itt a reklám helye: GYERTEK BUFFALOBA!! :-)

2014. 09. 25.

Király Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése