2014. augusztus 12., kedd

Első hónapom Buffaloban



Sziasztok!
 
Első hónapomról szóló beszámolómat kezdeném az utazásnál. Miután a végére értünk a sok papírmunkának, jöhetett a repülés. Nekünk nagyon szerencsénk volt az úttal, sok filmből lehetett választani, így észre sem vettük New Yorkig az eltelt időt. A papírokat gyorsan leellenőrizték, belépéskor megkérdezték miért jöttünk, egy pár szóban válaszoltunk, majd beléphettünk Az Egyesült Államokba. Mi repülővel érkeztünk Buffaloba, ahol vártak minket a reptéren, azzal a nagy meglepetéssel, hogy mi vagyunk az elsők, akik már az új lakásba érkeznekJ. Másnap jöttek értünk és bementünk a Roswell Park Cancer Institute-be elintézni a papírokat. Ez egy pár órát igénybe vett, de az itteni ügyintézés nem hasonlítható össze az otthonival, mindenki mosolyog és bátorít, hogy ha bármi problémánk van, nyugodtan lehet hozzájuk fordulni. Általánosságban érvényes, hogy mosolygósabbak és sokkal közvetlenebbek az emberek.
Nekem az első hónapban a választott tárgyam az OB/GYN volt. Ezt Roswell Park Cancer Institute-ban töltöttem. Nagyon ajánlom ezt a gyakorlatot azoknak, akik érdeklődnek a nőgyógyászat műtétes része iránt. Többen írták már a blogban, de én is azt tapasztaltam, hogy egészen máshogy állnak a daganatokhoz, mint otthon. Nem rosszként, hanem egy megoldandó feladatként tekintik, úgy vélik a nagyobb részét meg tudják oldani. A klinikán nagyon jó körülmények között vizsgálják a betegeket. Egy fellow-hoz (szakorvos jelölt) lehet napközben csatlakozni és vele az összes beteg vizsgálatára be lehet menni. Itt az orvosok választanak betegeket, de a beteg mondhatja azt is, hogy ragaszkodik kifejezetten valakihez. Szerintem itt lehet legkönnyebben elsajátítani az egyik legnehezebb részt, a daganatos megbetegedéseket, és mindezt úgy éli meg az ember, hogy nem lesznek nyomasztó napjai. Minden orvos nagyon kedves és barátságos a betegével, már az orvosi szobában előre felkészülnek a betegekből, így nem ott kérdezik előre ki őket. A legtöbb beteg kemoterápiára jár vagy korábbi daganata miatt követik, így ritkán fordult elő teljesen új beteg, de ha volt őket én is kikérdezhettem.
A jó körülmények alatt azt is értem, hogy minden betegre rászánják a kellő időt, egy betegvizsgálat 20-30 percet is eltart, annak ellenére, hogy általában ismert betegek, de fontosnak tartják az életvezetést is és foglalkoznak a betegek lelki állapotával is. A dokumentáció sokkal gyorsabb, mint nálunk otthon, ezen nyerhetnek több időt, amit a betegekre fordíthatnak. Egy központi rendszerük van, amibe betelefonálnak és lediktálják az adott beteg összes előzményét, talált elváltozásokat, kigondolt terápiát.
Nekem egyetlen problémám azzal volt, hogy gyakorlatom idején sokan voltunk az osztályon 2 rezidens és 2 diák, így viszonylag keveset tudtak velem foglalkozni, de mikor kérdeztem készségesek voltak és igyekeztek minél több dologba bevonni.
A műtőben lehetőség volt a bemosakodásra, illetve varrásra. Sajnos én is azt tapasztaltam, hogy nincsenek tisztában vele az orvosok, hogy nekünk mit szabad csinálni, a legtöbben abban a hitben vannak, hogy mi csak megfigyelőként vagyunk itt, ilyenkor szólni kell, hogy mi teljes jogkörű diákok vagyunk és hagyjanak minket is érvényesülni. Ezt leszámítva a műtétek nagyon érdekesek, a legtöbb műtét hysterectomia, ami azért jó, mert amit lehet a DaVinci Robot segítségével végeznek el. A robot segítségével rendkívül precíz munkát tudnak végezni a mai napi minimál invazív kívánalmaknak teljesen eleget téve.
Szabadidőt tekintve szerintem a nyári hónapok tartogatják a legtöbb lehetőséget Buffaloban. Már az első szabad hétvégénken meglátogattuk a Niagara vízesést illetve egy State Parkot, ami sajnos kicsit messzebb van, szóval oda inkább csak kocsival lehet eljutni.
Buffaloban is van lehetőség programokra. Minden héten csütörtök esténként koncertek vannak a Canalside-on, ahol különböző amerikai együttesek lépnek fel. Ezen kívül minden hétvégén találni valamilyen fesztivált, többször van étel, de van kertészeti is, nézni kell neten a programokat.
Ha szeretnétek ismerkedni a helybéli lakosokkal, nagyon hangulatos pubok vannak. Nem a legolcsóbbak, de az emberek nagyon közvetlenek és könnyen beszélgetésbe lehet elegyedni velük.
Az egyik hétvégén ellátogattam Kanadába. Toronto busszal mindössze két és fél órára van, a buszjegy sem vészes. Gyönyörű város nagy felhőkarcolókkal és sok zöld parkkal. Ha tehetitek, ne hagyjátok ki! Az emberek ott is nagyon kedvesek és segítőkészek.
A közlekedést mi biciklivel oldottuk meg. Buffalo teljesen bejárható vele, még a távolabbi pontok is. Az egyetlen nehézséget a bevásárlás jelenti. A csomagokat néha nehéz hazahordani egy nagyobb bevásárlás után. Buszok vannak, a ház előtt van megálló. Egy útra (2 dollár) a jegy, de van lehetőség napi jegy (5 dollár), havi jegy, 10 alkalmas stb. bérletek vásárlására is.
Remélem a többi hónap is ilyen érdekes lesz! Mindenképpen ajánlom mindenkinek ezt a lehetőséget!

2014. 08. 11.
Kőrösi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése