2018. november 12., hétfő

Neurológia gyakorlat, chicken wings és a kanadai "mancave"


Ez az első olyan hétvégénk itt amikor le tudok ülni "életjelet adni magamról". Az irdatlan mennyiségű papírmunkát, intézkednivalót próbáljuk elfelejteni és csak a gyakorlatokra, a chicken wings-ekre és a molson sörre koncentrálni. Hosszú munka lesz de jól haladunk. 
Rögtön első hétvégén meg lettünk hívva hokimeccsre, amit a DENT saját páholyából néztünk végig, hát nem volt rossz sőt. :D
A gyakorlatok szakmai részéről: most fejeztük be a neurológia gyakorlatunkat (2 hét stroke team, két hét általános neurológia) borzasztó támogató a légkör, iszonyú sokat segít mindenki mindenkinek, nincs "hülye" meg "stréber" és "igenisprofesszorúr" meg "hülyevagymármegintfiacskámmintszódásalovát" hanem csapat van. Itt a hallgatók effektíve be vannak vonva a munkába (betegeket kapunk akiket "követünk", anamnézis felvételt, fizikális vizsgálatot stb. végzünk, utánajárunk a vizsgálataiknak, eredményeknek, majd referáljuk az attendingnek aki ezután, amit mondtunk neki már kész tényként kezeli, aszerint kezeli, vizsgálja tovább a beteget. Persze a rezidensek folyamatosan felügyelnek minket (őket meg persze a szakorvosok), így egy többszörösen biztosított rendszer jön létre ahol a betegellátás és a tanulás az elődleges cél. (persze nem is 24 fős egy csoport...) Lényeg a lényeg nagyon jó fej banda volt, kaptak is egy kosárnyi, Dóri sütötte pogácsát ami annak ellenére, hogy cheesy volt meg salty, szépen el is fogyott.
A magam részéről jövő héten kezdek az idegsebészeten, engedményesen, első nap csak reggel 6kor. Nagyon várom, remélem ez is olyan –vagy még jobb- lesz, mint az eddigi sebészet gyakorlataim: mint normális embereknek a Disneyland.  
Múlt hétvégén megjártuk Kanadát, megnéztük onnan is a Niagarát - hát mit ne mondjak borzasztó szimpatikus egy hely. Bringával jártuk végig a látnivalókat, egyetlen negatívum a Whirlpoolnál az  egyszerre a levegőben lévő két turistaszállító helikopter...
Egyik  este meglátogattunk egy ízig-vérig kanadai grill és sport bart. Megszámoltuk, összesen 20 db bazinagy LED TV volt körbe a falakon, úgy elrendezva, hogy mindenki egyszerre legalább 4-et tudjon nézni. Maga a hely nagyjából kétszer akkora volt mint a pécsi aula, a falakon minden négyzetcentimétert sportrelikviák, aláírt mezek, hokiütők, csapatképek stb. fedtek, biliárd-, léghoki asztalok, kosárra dobáló automaták voltak mindenfele. A megszámlálhatatlan mennyiségű harapnivaló 12-féle csapon lévő sörrel lehetett leöblíteni aminek a kiválasztásában,  ha szükség volt rá egy „szerencsekerék” segítette a döntésképtelen szomjazót. Röviden tömören egy igazi óriásméretű mencave volt a hely, sajnáltam is hogy haza kellett jönni.
Összefoglalva az első hónapunk minden szakmai, mind szociális szempontból eseménydúsan telt, remélem a folytatás sem lesz másmilyen.

Környei Bálint, 2018.10.22.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése