2017. december 5., kedd

Második hónapom Buffaloban

Nyolc hét telt el Buffaloba érkezésünk óta, azonban az elmúlt négy hét úgy elrepült, hogy csodálkozva vettem észre, hogy az utolsó rotációnkhoz érkeztünk.
A második rotációm szintén a gyermekgyógyászat jegyében telt, 4 hét gyerekkardiológia következett. A gyakorlatot már az elejétől kezdve izgatottan vártam, tudtam, hogy nagyon érdekes heteknek nézek elébe, és nem is kellett csalódnom. A gyakorlatom helyszíne egy főként szívfejlődési rendellenességekkel foglalkozó járóbeteg rendelés, ahol három szakorvos és körülbelül hat nővér fogadja minden nap a betegeket és családjukat.
A légkör ennél barátságosabb és kedvesebb nem is lehetne, már az első nap befogadtak a csapatba és mindent elkövettek, hogy jól érezzem magam és a lehető leghasznosabban teljen a gyakorlatom.
Az elmúlt négy hétben megismerkedtem a leggyakoribb fejlődési rendellenességekkel és korrekciós beavatkozásaikkal, ezenkívül ritka szindrómákkal küzdő gyerekekkel is találkozhattam. Az orvosok évek, sőt bizonyos esetekben évtizedek óta kezelik betegeiket, így bizonyos értelemben családtagoknak tekintik őket a páciensek. Átsegítették a beteg gyerekeket és szüleiket a legnehezebb és legbizonytalanabb időszakokon, és mindig a maximumot nyújtják és nyújtották az ellátás során, ami úgy gondolom az orvosi hivatás egyik legfontosabb része.

A klinika berendezése fantasztikus, minden vizsgáló más téma alapján van berendezve: Némó szobától kezdve trópusi dzsungelen és mesebeli kastélyon át minden megtalálható. Az ultrahang vizsgálatok során a legújabb meséket nézhetik a gyerekek, miközben a vizsgálóban kapott nyalókával és játékokkal kötik le a figyelmüket. Azt kell mondjam, hogy kevés síró kisbeteg távozott a rendelőből, a kifelé kapott édesség, matrica és játék mellett esélyük se volt az ijedtségre. A szülők pedig azzal a tudattal távozhattak, hogy gyerekük sehol máshol nem kaphatott volna ennél szakszerűbb és figyelmesebb ellátást.

A modern technológia és a csapatmunka a mindennapok részét képezi a rendelőben, heti két nap reggelenként videó konferencia formájában két másik kórház orvosi csapatával esetmegbeszélés és konzultáció zajlik. Ez azt jelenti, hogy ha bármilyen kétség felmerül egy beteg kezelésével kapcsolatban, akkor 25 orvos véleménye alapján hozzák meg a végső döntést, amit rendkívüli dolognak tartok.


A folyamatos szakmai fejlődés és tanulás fontosságát is megtanulhattam a gyakorlatom alatt, minden beteg után, még napközben átnéztük a releváns kórképeket és beszámoltunk róla Dr. O.-nak. Ő azt az elvet vallja, hogy minden nap fontos a tudásunkat bővíteni és ő is ezt teszi lassan 30 éve.


A gyakorlatunk második hetén újabb kaland várt ránk: lehetőségünk volt 8 napot Floridában, Sarasotában tölteni a HMAA éves konferenciáján, így gyorsan elmenekültünk az egyre téliesebbé váló időjárás elől. Felejthetetlen élményekben volt részünk, a konferencia kiváló tudományos színvonala mellett olyan érzésünk támadt, mintha egy nagy családi összejövetelre érkeztünk volna. A napközbeni érdekes előadások után minden este a social event-eken lehetőségünk volt megismerkedni a HMAA tagjaival és az USA-ban élő magyar orvosokkal, akik többsége évek óta visszajár a sarasotai konferenciára. A kötetlen beszélgetések során rengeteg érdekes szakmai és személyes életutat ismerhettünk meg, és sok kedves emberrel találkoztunk. Külön élmény volt az utolsó napi magyar est, ami egy falusi lagzi hangulatát idézte, mindenki együtt táncolt a legnagyobb mulatós és magyar slágerekre. A konferencia szervezési feladataiban is segédkeztünk, így megláthattuk hogy milyen sok munkát igényel egy sokszínű tudományos konferencia megszervezése. Floridát nem véletlenül hívják a napfény államának, novemberben is 25-28 fok az átlagos nappali hőmérséklet, így lehetőségünk volt az óceánparton napozni és megnézni az USA legszebb strandját is. Egy kajaktúrán is részt vettünk, ahol a nyílt vizi evezés után egy mangrove erdőben folytattuk utunkat, felejthetetlen élmény volt a vízből kiálló gyökerek között evezni. Ennyi fantasztikus élmény után biztos vagyok benne, hogy még visszatérek Sarasotába.



A gyakorlat zárásaként én és Anna Bostonba utaztunk, hogy felfedezzük az egyik legtörténelmibb amerikai várost. Végigjártuk a város történelmén átvezető Freedom trailt, sétálgattunk a hangulatos belvárosi utcácskákon. Mindeközben olyan érzésünk támadt, mintha igazából Európában lettünk volna, csak minden a sarkon szembejövő Starbucks emlékeztetett arra minket, hogy valójában melyik kontinensen is vagyunk. Boston nem csak a történelméről, hanem a világhírű egyetemeiről is ismert, nagy élmény volt a Harvard és az MIT campusán barangolni és megmerítkezni az egyetemi légkörben.
Boston után sikerült Anna egy nagyon kedves ismerősét is meglátogatni egy new englandi városkában, Stonigtonban. A vendéglátónknak köszönhetően megkóstolhattuk a stoningtoni kikötőben fogott tengeri ételeket és meglátogattuk a gyönyörű környező erdőket és kikötőket. Nagyon érdekes élmény volt megismerni az USA-nak egy ilyen nyugodt és festői vidékét is.


Az elmúlt négy hétben több államot is sikerült felfedezni, és rájöttem hogy mindegyik rész más arcát mutatja Amerikának. Örülök neki, hogy az utóbbi egy hónapban ennyi hihetetlen helyen sikerült járni, és remélem az utolsó hónapom is maradandó élményeket tartogat.

2017. november 24.

Orosz Tünde 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése