2017. május 8., hétfő

Vese, prosztata és társai

A második hónapomat az urológiai sebészeten töltöttem, továbbra is a Roswellben. Ezen az osztályon kicsit máshogy mennek a dolgok, mint a mellkassebészeten, de gyorsan bele tudtam ebbe is szokni. Összességében itt kevesebb a műtét, volt nem egy nap, hogy egyáltalán nem is volt, viszont a clinic-en sokkal pörgősebb az élet. 

Alapvetően az urologián 2 team működik párhuzamosan, az egyik a vese csoport, a másik a prosztata-hólyag csoport. Az attendingek fixen vezetnek egy-egy teamet, míg a fellow-k havonta rotálódnak közöttük. A legtöbb műtét robotos, de előfordulnak nyitott, illetve nyitottá konvertált műtétek is. Nyitott műtéten csak a vese teammel voltam, (a másikkal nem is volt), és itt Dr. K. nagyon kedvesen magyarázott végig, őt igazán érdemes követni! A robotos műtétek különlegessége az, hogy 3D-s monitoron követhetjük, ami teljesen új élményt ad, nagyban megkönnyíti az anatómia felismerését. Tevékenyen közreműködni ezeknek a műtéteknek a végén, záráskor tudtam. A clinic-en (ambulancia) remek lehetőségem volt a betegtájékoztatást megfigyelni. Egészen más dimenzióban zajlik itt az orvos-beteg kommunikáció. Az orvosok végtelen türelemmel és empátiával fordulnak a beteghez, itt nem maradhat kérdés megválaszolatlanul. Különösen érdekes volt látni, amikor egy börtönlakót készítettek fel radikális prostatectomiára, itt érthető okokból több egyéb szempont is felmerült a műtét tervezése, időzítése és utógondozás kapcsán.

Az élet Buffaloban még mindig kissé télies volt, az első hétvégén havazott is. Azért igyekeztünk minél többet kimozdulni is, amennyire időnk engedte. Elmentem megnézni a tóparton álló 2 második világháborús csatahajót és tengeralattjárót. Főleg a nagyobbik hajó az érdekes, a tetejétől a legaljáig be lehet járni, aki erre vállalkozik, sok lépcsőzésre számítson! Persze megtaláltam a hajón a gyengélkedőt, orvosi vizsgálót és a műtőt is.


Az egyik hétvégén közösen ellátogattunk Bostonba. Rengeteg magyar él itt, úgyhogy könnyű volt ismerősöket találni itt. Jártunk a`tudósklubban`, ami főként a helyi magyar közösség havi találkozóhelye, illetve valamilyen tudományos előadás is mindig van. Most a kvantumszámítógépről hallhattunk egy érdekes prezentációt egy MIT-n kutató magyar diáktól. Igyekeztünk a rövid idő alatt az összes nevezetességet bejárni, és azt hiszem ezt egészen jól teljesítettük is, úgyhogy jól elfáradtunk a végére. Jártunk a Science Museumban is, ami inkább gyerekeknek szól, mint nekünk, de egy hídon van, ahonnan nagyon szép a kilátás. Boston gyönyörű város, egészen európai jellege van, mindenkinek csak ajánlani tudom!





2017. május 3.

Szima-Mármarosi Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése