2017. március 22., szerda

Gasztrointesztinális sebészeti tapasztalatok

Hihetetlen gyorsan elrepült ez a három hónap, az utolsó rotációt a GI sebészeten töltöttem.
 Az első napokban még kicsit bátortalanul kerestem a helyem, ez volt az első gyakorlatom a Roswell-ben, bár voltunk OR trainingen és a számítógépes rendszert (EMR) is megtanultuk használni, mégis nehezen találtam a helyem eleinte.

Főleg az attendingekhez csatlakoztam, s az ő szakterületük határozta meg, hogy milyen betegeket láthatok aznap. A fellow-k pedig bevontak a műtétek során, az ő hozzáállásuk határozta meg, hogy mit tudok majd csinálni a műtétek alatt.
Dr. K. főleg a felső GI traktussal foglalkozik, vele több minimál invazív esophagectomián, parciális gastrectomián, vékonybélrezekción voltam, illetve totál thyreoidectomián, Whipple műtéten. Dr. K. elvárja, hogy aktív légy, a műtéteire érdemes bemosakodni, mert szinte kivétel nélkül enged asszisztálni, mindig van 1-1 kérdése is, főleg anatómia, és szívesen magyaráz, talán ő szeret a legjobban oktatni.

Dr. N. inkább a GI traktus alsó részével foglalkozik, laparoszkópos és robot-asszisztált műtéteket végez, zömmel hemicolectomiák, proctocolectomiák tartoztak hozzá, amiken kevésbé lehet asszisztálni, viszont érdekesek. Az ambulancián colonoscopiát és anoscopiát láthattam vele. A Da Vinci-s műtéteket csak ő végzi a gasztrosebészeten.

Dr. R. fókuszában a máj áll, hétről-hétre parciális hepatectomiák és intraoperativ májultrahangok vannak nála. Elsőre talán unalmasnak hangzik, de elég változatos valójában.  Dr. R.-től kommunikáció terén lehet sokat tanulni. Az ambulancián nagyon részletes és realisztikus tájékoztatást ad a betegeknek, a műtőben szintén pontos és precíz. Úgy tűnik, hogy kevésbé foglalkozik a diákokkal, de szerintem ha megfigyeled miket mond és hogyan, már az is tanulságos.

Dr. H. komplex műtéteket végzett, Whipple műtét, pancreasfej rezekció a véna porta varratával, esophagectomia colon conduittal, esophangectomia utáni anasztomózis szűkület, hiatus hernia rekonstrukció... Az esetei nagyon érdekesek voltak, a bonyolultabb mozdulatokra is megvolt a maga trükkje, a mozdulatai pedig könnyedek, már-már légiesek. Azt mondják nagyon jó sebész, az érdemein talán csak az csökkent, hogy előszeretettel kezd kiabálni és káromkodni lényegében bárkivel.
Dr. K. ezzel ellentétben csendes, szívesen magyaráz és elég vegyes műtétek vannak nála. Azt hiszem ő kevesebbet van a Roswellben, legalábbis vele csak 1-2 alkalommal találkoztam.

A szakmai tudáson kívül, ki kell emelnem, hogy mennyire profi az egész ellátás. A műtét közben új eszközt kérni egyáltalán nem jelent problémát, ahogy az intraoperativ szövettan, ultrahang, Doppler, gastroscopia, rekurrens ideg stimuláció is minden fennakadás nélkül megtörtént. Izgalmas volt látni, hogy milyen természetességgel tudtak elővarázsolni ultrahangos szikét, argon-plazma koagulátort, vaszkuláris és gasztrointesztinális varrógépet - minden elképzelhető méretben és formában. De van, ami nem pénz kérdése: a 8-10 órás műtétek alatt is jut idő arra hogy telefonon többször is tájékoztassák a kinn várakozó csaladot. Az ambulancián van idő arra, hogy részletes tájékoztatást kapjon a beteg, előre elkészített tájékoztató füzettel, amibe a specifikus adatokat beleírja az orvos, s igy nyújtja át a betegnek az immár személyes füzetet. Minden kérdés megválaszolásra kerül és minden egyéni tényező figyelembe van véve.


Minden szempontból tanulságos és elgondolkodtató volt az itt töltött három hónap. Köszönöm a lehetőséget a HMAA-nak és a rengeteg támogatást a buffaloi magyaroknak!

2017. március 16.
Kókai Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése