2017. február 8., szerda

Sehol sincsen a tél!

Az első gyakorlatomat GI sebészeten töltöttem decemberben. Epivel együtt csináltuk a gyakorlatot. Első nap kaptunk egy beosztást, A és B hetet, amiről aztán elég hamar kiderült, hogy a legtöbb esetben amikor x orvoshoz voltunk beosztva a műtőbe, a kiírásban aznap x orvosnak nem is volt műtéte. Tehát a beosztást csak annyira használtuk, hogy heti egy napot voltunk ambulancián a többit pedig a műtőben töltöttük.

A hét elején mindig kaptunk egy emailt a GI titkárnőtől, aki elküldte a következő hétre, hogy ki mikor hol és mit operál. Ez alapján mentünk be a műtétekre, bár néhányszor értek meglepetések (korábbi/későbbi kezdés) , és ahogy korábban mások is írták már a GI sebészetről, elég sok volt a két műtét közötti idő, amit legtöbbször telefonozással töltöttünk. Nagyjából minden nap egy műtő ment.
Mivel ketten voltunk ezért felváltva mosakodtunk be a műtétekre. Dr. N. legtöbb műtéte laparoszkópos volt és robotos, ezeket általában egy kényelmes székből néztük. A robot műtéteknél pedig 3D szemüveget is kaptunk, a mozi élményt pedig a hideg tette teljessé.
Ambulancián is Dr. N mellett voltunk általában.
Dr. K. mindig megengedte, hogy valaki bemosakodjon és általában kérdezgetett is minket. Nagyon sok pajzsmirigy műtétet láttunk. Túl sokszor azonban nem tudtunk vele lenni, mert a Karácsony/Szilveszter miatt több mint 1 hétig nem voltak műtétek.

Következő gyakorlatom a nőgyógyászat volt, amit Elivel csináltam. Eli angolul tanul Magyarországon, és a HMAA évente 4 ilyen hallgatónak is elérhetővé teszi a Buffaloi ösztöndíjat. Elivel csak a reggeli viziteken találkozunk az ambulancián és műtőben felváltva voltunk. A nőgyógyászaton is naponta egy műtő ment. Reggel 6:30ra kellett járnunk, bár a rezidensek örültek volna, ha 6 előtt odaérünk. Először a rezidens nézte meg a betegeket, aztán a fellow, utána pedig az attending. A fellow vizit után az aznapi műtős társaság elment, és az attending viziten az ambulanciás csapat maradt csak. Esténként változóan volt vizit, 15-20 percre besűrítették.

A GI sebészettel ellentétben, itt sokkal rövidebb volt minden műtét, viszont a várakozásaimmal ellentétben egyáltalán nem volt „lazább” a gyakorlat. Mivel mindig meg kellett várni még a beteg felébred, és bekísérni az ébredőbe, mire kiértünk hogy köszönjünk a következő betegnek, egyszer kétszer előfordult, hogy a következő beteg már a műtőben volt. Egy nap mindig egy attending volt a műtőben, de előfordult hogy párhuzamosan ment kettő műtő ugyanazzal az attendinggel.
Nőgyógyászaton is volt bőven laparoszkóp és robot. Ami itt ritkaságnak számít, az a nyitott műtét volt, de szerencsére elég sokszor voltam Dr. L mellett, aki elmúlt 75 éves de még félállásban mindig dolgozik. Ő szinte csak nyitott műtéteket csinál, és a félállást észre se vettem volna ha nem mondják a rezidensek.
Utolsó reggelen a nőgyógyászat csapatnak vettünk egy doboz fánkot búcsúzásként, aminek nagyon örültek. Itt már szilveszter óta minden Valentin napi lázban ég.





Az utolsó héten Elivel megtaláltuk a Ross szimulátort, amit bárki bármikor használhat, csak előre be kell jelentkezni. Szuper élmény volt!





Az elmúlt hónapban sokat utaztunk, voltunk együtt Torontoban Péter bácsinál, valamint én elmentem Bostonba is. A hétvégén pedig születésnapi partyba voltunk hivatalosak, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük a meghívásokat!

Drobni Zsófia

2017. február 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése