2013. november 26., kedd

Let's start... First step: Medical oncology





Az első hónapomat a Roswell Park Cancer Institute, Medical Oncology osztályon csináltam. (Azért választottam ezt, mert kicsit hiányosnak éreztem a tudásomat onkológiából, meg érdekelt is.) Kétszer két hétre volt osztva a gyakorlat. Kedvesek voltak a kórházban, adtak hozzáférést a rendszerhez, sőt diktálási kódot is adtak és komoly eligazítás is volt az elején. Az első két héten a Lymphoma osztályon voltam. Itt főleg Hodgkinos, NHL-ás,CLL-es, Myelomás betegeket fogadtak az outpatient service keretén belül. Nagy része follow up volt a maradék részben pedig frissen diagnosztizált betegekkel találkoztam. Az utóbbi volt a nehezebb. Jó volt azt látni, hogy mennyire támogató, bátorító és együtt érző volt a környezet. Igenis tudatosították a betegekkel, hogy lehet a betegség ellen harcolni, ha ugyan nem is lehet teljesen meggyógyulni, de több évet lehet nyerni kezelésekkel. A kórház mottója is nagyon bátorító ilyen szempontból „Cancer can’t win because Rowell Park is working”.
A napi rutin során az éppen aktuális rezidenssel a soron következő betegeket vizsgáltuk, majd referáltuk az attendingnek (szakorvos). Miután átbeszéltük a további terápiás terveket az eredmények fényében megvizsgáltuk újból a beteget. Azért nem úgy kell készülni itt a beteg vizsgálatra, mint otthon. Az auscultatio ruhán keresztül történik. Ezen kívül csak célzottan azokat a részeket vizsgálják meg amelyek az adott betegséggel kapcsolatba hozhatók, itt értem ez alatt a nyirokcsomó régiók és a lép betapintását, de ennyi. Szóval ez nekem elég felületesnek tűnt, viszont nagyon jó kapcsolat volt beteg és orvos, vagy beteg és physician assistent (PA, orvosi szakasszisztens) között. Ha éppen a rezidens elfoglalt volt, akkor a PA-hez lehetett csatlakozni. A csontvelő biopszia vételen kívül nem sok beavatkozást vagy invazívkodást láttunk. Párszor volt lehetőség önállóan, főleg a follow up-os betegeket megvizsgálni, kikérdezni majd referálni a dokiknak ezek után pedig a diktálást megcsinálni, ami az elején kicsit mélyvíznek tűnt de túl lehetett élni.
A másik két hetet GI és Head Neck Oncologyn töltöttem. Itt egy kedves indiai származású fellow-al voltam beosztva (a fellow a rezidens és az attending között van). A napirendet illetően a felállás hasonló volt a Lymphoma Osztályhoz, follow upok és új betegek. GI daganatok közül a gyakori colon tumoron keresztül a carcinoidon át mindennel lehetett találkozni. A rezidensek és az attendingek nagyon nyitottak volt a kérdésekre, szívesen magyaráztak. Együtt elemeztük a CT felvételeket, a labor eredményeket, megbeszéltük a lehetséges terápiás terveket az adott betegre vonatkozóan. Jó volt látni, hogy nem jelentett gondot egy MR felvétel kérvényezése, rövid időn belül való teljesítése, vagy bármilyen terápia kiválasztása, nyilván ez a finanszírozás és biztosítási rendszer miatt megy így. Jól képzettek és naprakészek voltak az osztály dolgozói.
Összességében tetszett ez a gyakorlat. Ha az embert érdekli az onkológia, akkor csak ajánlani tudom.
Önkéntes zenészek a Roswell Park Cancer Institute aulájában
Azt azért még leszögezném, hogy azt ne várja senki, hogy majd belécsepegtetik a tudást. Úgy van értelme a gyakorlatnak, ha kérdez és érdeklődik az ember.
Nem szakmai rész: :)
A első hónap során megtekintettük a Niagara Vízesést és egy hétvégét Torontóban töltöttünk. A Niagara Vízesés hihetetlen élmény volt, szép időnk volt, így lehetőségünk nyílt közvetlen a vízesés aljához lemenni. Torontóba egy éjszakát voltunk. A Cameron House nevű zenés pubba sikerült bejutnunk, és nagyon jó kis hangulatú együtteseket hallgattunk meg. Ha ott jártok, ezt a helyet mindenképpen nézzétek meg. Torontó különleges város, megéri megnézni, ha ügyesek vagytok, kb 120 dollárból jó hétvégét lehet csapni ott.

2013. 11. 26.
M. Bálint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése