2013. április 25., csütörtök

About the exchange program...



Kedves leendő buffalo-i hallgatók!


 A 2013. évi januári turnus egyik tagjaként volt lehetőségem a neurológia, idegsebészet illetve hospitalist gyakorlatokat végezni a Buffalo General Hospitalban. Miután a neurológia illetve  a hospitalist gyakorlatok lényegét már többen is kifejtették, az idegsebészet gyakorlatomnál pedig az idegsebészeti intenzív osztályra kérettem magamat (ergó nem tudom, hogy milyen az ’igazi’ idegsebészet) ezért inkább olyan gyakorlatiasabb dolgokról szeretnék írni, amelyekről nem árt tudni, mielőtt valaki belevág egy amerikai cseregyakorlatba.

 Mind az amerikai egészségügyi rendszer, mind az orvosegyetemi oktatás teljesen más mint itthon. Gimnázium után egy négyéves főiskolát, majd utána a négyéves orvosi egyetemet kell elvégezni ahhoz, hogy valaki megkapja a Medical Doctor címet és orvosként dolgozhasson. Ez – a rövidebb orvosi egyetem – látszik is az itteni orvostanhallgatókon, kevesebb „apróbetűs részt” tudnak, helyette viszont nagyon stabil és gyakorlatias tudásuk van. Maga a gyakorlat is ténylegesen ’gyakorlat’, elvárják az aktív részvételt a betegellátásban, és a diákok is minimum nyolc-kilenc órát töltenek el a kórházban naponta. Egy átlagos buffalo-i orvostanhallgató a végzése idejére kb. 100000 dollár adósságot halmoz fel, ugyanakkor ha elégedetlen az oktatás színvonalával, akkor visszajelezhet erről, sőt a gyakorlataik végén többnyire elégedettségi kérdőíveket töltetnek ki velük.

 A munkamorál nagyságrendekkel jobb, mint Magyarországon, a kórházi orvosok hosszú órákat dolgoznak, habár ezért meg is fizetik őket. A professzionalizmus a fő cél, az orvosok ruházkodása, viselkedése, a munkájuk színvonala is ennek megfelelő. A saját szakterületen belül a szakorvosok tudása lenyűgöző, viszont a szakbarbárság miatt egy beteget többnyire több orvos is kezel, és követ, ezért előfordulhat, hogy a kórházi betegek ellátása kicsit kaotikusnak és elégtelenebbnek tűnik, mint egy magyar kórházban, ugyanakkor a járó beteg ellátás a nagyobb szakmai tudás miatt sokkal jobb, mint itthon.

 Az egészségügyi rendszer biztosítás alapú. Ez annyit jelent, hogy a beteg fizet a biztosítónak fix összeget, és ezért cserébe meghatározott egészségügyi szolgáltatásokat vehet igénybe. Ezért az orvos és a beteg egyenrangú, a betegtájékoztatás nagyon fontos, ellentétben az itthoni paternalista szemlélettel szemben. A betegekről minden nap feljegyzés, „note” készül, amely gyakorlatilag az itthoni epikrízisnek felel meg, így probléma esetén a biztosítótársaság ellenőrizni tudja, hogy mi történt. Néha emiatt olyan érzésem volt, mintha az itteni orvoslás fő célja a note megírása lenne a beteg gyógyítása helyett. A defenzív medicina őrületeit valószínűleg amúgy is mindenki tapasztalni fogja, több olyan eset is volt, amikor a józan ésszel szembemenve kezeltek betegeket, pusztán azért, mert féltek egy esetleges feljelentés következményeitől.

 Mindezt azért fontos tudni, mert a magyar hallgatókat nem kezelik másként, mint a helyi hallgatókat. Ugyanúgy elvárják a professzionális öltözködést (úgyhogy már kiutazás előtt érdemes venni legalább két öltözet elegáns ruhát), a professzionális hozzáállást (időben érkezés, aktív részvétel a betegellátásban, betegfelvétel, betegvizsgálat, note-írás, legalább nyolc-kilenc órás munkanap, vizitek alatt kérdések feltevése stb.), valamint a csapatmunkát.

 Úgy gondolom, hogy rengeteget tanulhat, aki komolyan veszi ezeket a gyakorlatokat, nem csak szakmát, hanem munkamorált és hivatástudatot is. Úgy érzem, hogy olyan dolgokat tanultam Buffalo-ban, amelyeket itthon senkitől sem tanulhattam volna meg, és biztos vagyok benne, hogy az itthoni munkámat nagymértékben fogják segíteni a kint gyűjtött tapasztalatok.
Sok sikert kívánok mindenkinek a jelentkezéshez, és a kinti cseregyakorlathoz!

 2013. 04. 23.

V. Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése