2013. április 18., csütörtök

Exploring Buffalo



Három felejthetetlen hónapot töltöttünk Buffaloban 2013. januártól áprilisig. Először leírtunk néhány általános benyomást a városról es a gyakorlatokról, aztán összeszedtünk néhány hasznos tanácsot is.
Buffalo gyakorlatilag a kanadai határon fekszik. Itt a határ a Niagara folyó, aminek a csodás nevezetességéhez háromszor is kimentünk. Maga a város egy jobb időket is megélt, tipikus amerikai közepesen nagy kereskedelmi és ipari központ. Régen, amikor a Hudson folyót a Nagy Tavakkal összekötő Erie-csatorna megépült, akkor vált fontos gócponttá az Amerika belsejét az Óceánnal összekötő vízi útvonal őreként. Ma ez az útvonal, így Buffalo is sokat veszített jelentőségéből, és gyárainak nagy részét is elveszítette. Sokat nőtt a kriminalitás, és a tehetős értelmiség a külvárosokba költözött. A belváros üres, a boltok kirakatai bedeszkázva, az utcasarkokon pedig kapucnis négerek próbálják eladni portékájukat… Ha ezt tudtuk volna előre, akkor talán nem ért volna olyan meglepetésként az első napi séta, amit a Main streeten a belvárosba tettünk. A belvárosban látható néhány fontosabb épület, amiket azért érdemes volt megnézni. A legszebb az art-deco stílusú városháza, aminek a tetejébe hétköznapokon fel is lehet menni (9-16 óráig), és el lehet látni egész a Niagaráig, sőt, akár Torontoig is. Idővel aztán rájöttünk, hogy merre érdemes kocogni, és hol vannak a csodálatos zöld sugárutak, hatalmas villák és parkok.
A buffaloi magyar közösségnek nagyon köszönjük a befogadást, ez adta az ittlétünk savát-borsát. Az első héttől kezdve aktívan részt vettünk a buffaloi magyar cserkészek életében, ami az itteni magyar fiatalok nemzeti identitásának megőrzésében nagyon nagy szereppel bír. Otthonról hozott cserkészvezetői tapasztalatunkkal próbáltuk az összejöveteleiket még színesebbé tenni. Nagyon érdekes volt látni az itteni magyarok hihetetlen erős igényét arra, hogy magyarul beszéljenek, ismerjék a népszokásokat és népdalokat, és erre neveljék a gyerekeket is. Van egy magyar ház is Buffaloban, ahol a jeles napok alkalmával összejönnek egy vacsorára és egy műsorra, vagy meghívnak különböző hazai előadókat. A márcus 15-i megemlékezésen mi is szerepeltünk, és szinte hihetetlen, de életem egyik legmeghatóbb nemzeti ünnepe volt ez. A közeli parkban még egy Petőfi-szobor is tanúsítja a régen még aktívabb itteni honfitársak nemzeti érzületét…
A magyar mise is egy unicum volt, ahol Éva néni orgonált, és mi is sokszor olvastunk „otthoni”, helyes kiejtéssel… A pap angolul misézett, de a nép magyarul válaszolt, és énekelt. Meghívtak minket magyar moziba is, ahol hazai remekműveket vetítenek kéthavonta a Dent Institute konferenciatermében. Egy másik ösztöndíjprogram (Calasanctius Training Program) keretein belül rajtunk kívül sok magyar diák tanul még Buffaloban más területeken, akikkel szintén összejártunk. Így társaságban és programokban nem volt hiányunk. Hívtak vendégeskedni húsvétra, és Éva néni elvitt a Fort Erie-hez is minket, ami tényleg érdekes (200 éves) történelmi látványosság.


Néhány gyakorlati dolog... Érdemes elmenni egy hoki meccsre, jegyet a stubhub.com-on lehet a legolcsóbban szerezni (a legolcsóbbat megveszed, és a szünetben átülsz egy másik szektorba ahol van szabad hely). Óriási hangulata van. Amikor a helyi orvostanhallgatókkal együtt vagytok gyakorlaton, akkor beszeljetek meg velük, hogy fuvarozzanak a kórházba, meg haza, ha nem akartok gyalogolni. Nekünk 2 bringánk volt, az egyik az elég rozoga, de a kórházhoz megteszi. A másikkal jól lehet menni, én a Niagara-hoz is kimentem vele amikor végre jobb idő lett. Végig van bicikliút, a Google megmutatja merre. Kb. 2 órára van, es ha a Rainbow Bridge-n át akartok menni, akkor a kocsikkal együtt lehet átmenni a bringával (nem a járdán). A Niagara-nál nézzétek meg a Daredevil Múzeumot, ez ingyenes, de csak májusban nyit, úgyhogy légyszi mondjatok el, milyen volt... :) Futni a Delaware park fele érdemes, pl. a tó körül. Nekem a kedvenc futóhelyem a Peace Bridge alatti Bird Island Pier volt, csak az oda vezető út kicsit zűrös környéken vezet át... Elbicikliztünk párszor a nem ajánlott részek fele is (Main Street másik oldala, a kórházak mögött, vagy Tonawanda fele), ott tényleg nem érzi magát biztonságban az ember. Utánad kiabálnak, nem állnak félre, rád húzzák a kormányt... Sportolni olcsón lehet a Jewish Community Centerben, ami elég közel van. Ha meg olcsóbban akartok sportolni, akkor be lehet menni az egyetem konditermébe, meg uszodájába ingyen, de ehhez a CTP-s diákokkal kell jóban lenni... A színházba (Shea’s) elég drágák a jegyek, de csütörtökönként van diákakció, amikor néha 5 dollárért lehet jegyet szerezni. Az Anchor Bar közel van a kórházhoz, kihagyhatatlan. Mi egyébként minden nap főztünk, es inkább az utazásokra költöttünk. A legolcsóbban az Aldiban lehet bevásárolni, de az jó messze van az utolsó előtti metromegállónál, a University Station előtt. Bringával 20 perc. Az Albright Knox-ba el kell menni, igazi modern művészet van ott. Van Vasarely is. A Természettudományi Múzeum is nagyon jó, sok interaktív szemléltetéssel. Építészeti érdekesség a Frank Lloyd Wright House, sokan ezért látogatják Buffalo-t. A temető is szép, rengeteg szobor, mauzóleumok, stb. Buli az Elmwoodon van, meg a Chippewa Streeten.
Utazások: New York-ban Greyhounddal voltunk, az 9 óra, és olcsó, ha jóval előre foglal az ember. Chicago-ba elég olcsó repülőt fogtunk ki, es nagyon megérte, mert Chicago-t látni kell, még talán New York-nál is jobban tetszett. Las Vegas-ba is elrepültünk, az volt a fénypontja a 3 hónapnak. Kocsit olcsón lehet bérelni, Las Vegas-ban nagyon olcsó a szállás (ha nem költ az ember a casinoban), és a környéken pedig lehet az autóban aludni. :) Torontoban is jártunk ismerősöknél, a határon nem lehet áthozni gyümölcsöt, és kell a ds2009 nyomtatvány ALÁÍRVA!

2013. 04. 15.

Sz. Dorka & W. Dani


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése