2017. augusztus 28., hétfő

Középidős helyzetjelentés

Az előző blogbejegyzésemet a kintlétünk második hetének végén írtam, amikor az uroonkológiai osztályon végeztem. Az azóta eltelt 6 hetet próbálom meg összefoglalni második írásomban. A Roswell Park Cancer Institue-ban a második 2 hetemet lymphoma-myeloma osztályon töltöttem. A kintlétünk 2/3-ánál visszanézve nekem eddig ez a rotáció tetszett a legjobban. Ez is egy ambuláns betegellátó osztály volt, ahova a különböző lymphomák tüneteit produkáló betegek érkeztek diagnózisra, illetve az adekvát terápia megkezdésére vagy már ismert lymphomás betegek, akik kontroll vizsgálatokra, esetleg terápiájuk revíziójára érkeztek. Az itt eltöltött 10 napom alatt 3 főorvosnál tudtam részt venni a napi munkában. Őket és az egész osztály személyzetét beleértve mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. Attól függően, hogy éppen melyik attending-gel voltam tudtam részt venni a mindennapi munkában; volt amikor csak megfigyelőként vehettem részt a betegellátásban de volt amikor teljes mértékben rezidensi munkát végezhettem, beteget vizsgálhattam, kérdezhettem ki és vehettem fel a rendszerbe. Ez utóbbit nagyon élveztem, bár az is nagyon hasznosnak bizonyult amikor csak megfigyelőként volt lehetőségem ott lenni. Sokféle beteget láthattam az igen ritka lymphomáktól kezdve a gyakoribb típusokig. Csontvelő biopsziát is volt lehetőségem többször látni. Egyik nap ún. „lymphoma conference”-en vehettem részt, ahol az osztály orvosai és a kórház patológusai ültek össze, hogy megvitassák a bonyolult klinikai eseteket, miközben az adott esethez tartozó csontvelő biopsziából készült metszetet vagy perifériás vérkenet eredményét vetítették ki. Ezen a konferencián érdekes volt látni a különböző látásmódok ütköztetését, de természetesen végül mindig sikerült megfelelő diagnózist és terápiás tervet felállítani.


                A következő 4 hetet Levivel neurológiai osztályon töltöttük, 2 hetet általános neurológián és 2 hetet stroke osztályon. A legnagyobb változás a korábbi rotációimhoz képest az volt, hogy ezek már fekvőbeteg ellátó osztályok voltak. Mindkét helyre reggel 7-re érkeztünk. A nap legelején az ügyelet alatt érkezett új betegeket beszéltük át miközben CT és  MR képeik voltak kivetítve egy nagy monitorra. Ezt követte az új és régi betegek elosztása a rezidensek és az orvostanhallgatók közt, majd mindenki szétszéledt, hogy a neki kiosztott betegeket megvizsgálja és összegyűjtse a betegről fellelhető információkat, majd ezeket a vizit során prezentálja az attending-nek. A Buffalo General Hospital felépítése úgy néz ki, hogy a legalsó szinten van a sürgősségi osztály, az e feletti 2 emeleten pedig az intenzív osztályok vannak. A maradék 14 emeleten általános betegellátás történik, ahova szükség esetén speciális konzultációs csoportokat hívnak. Ilyen konzultációs csoportnak voltunk a tagjai mi is, mind az általános neuro, mind a stroke osztályon. A neurológia főhadiszállás a 14. emeleten volt, ezért vizit során általában lefelé haladtunk a felsőbb szintekről, hogy meglátogassuk a hozzánk tartozó betegeket (gravity rounds). Napi 25-35 beteg volt, így a vizitek néha igencsak elhúzódtak. Ilyenkor lehetőségünk nyílt azt is megfigyelni, hogyan vizsgálnak beteget az egyes speciális esetekben az attendingek. A stroke osztályon elvárás, hogy a hallgatók elvégezzenek egy online tanfolyamot ami a stroke-os betegek vizsgálatára tanít meg. Ezek miatt a neurológiai fizikális vizsgálatról sokat tudtunk tanulni és sokat is gyakorolhattuk azt. A vizitek után új betegek, új konzultáció kérelmek érkezését vártuk. Voltak napok, amikor nem sok történt ezen órákban de voltak olyanok is amikor csak kapkodtuk a fejünket  a sok beérkező  beteg miatt. A csapat itt is elég heterogén volt, volt olyan pillanat, amikor hatan voltunk a rezidens szobában, 2 magyar, 1 kínai, 1 pakisztáni, 1 japán és egy 1 amerikai. Amikor éppen nem volt más dolgunk, érdekes beszélgetéseket lehetett lefolytatni egy-egy ilyen diverz, multikulturális csoportban. Ezeken az osztályokon is volt lehetőségünk gyakori és ritka betegcsoportokat látni, a legemlékezetesebbek a teljesség igénye nélkül: autoimmun encephalitis, gombás meningitis, Anthon-syndroma (bilateralis occipitális vakság + konfabuláció) és a locked in syndroma voltak.


                A gyakorlatokon kívül a szabadidőnkben sokat kirándultunk, fitneszterembe jártunk és folytattuk az amerikai élet felfedezését. Egyik hétvégén részt vettünk egy magyar filmnézésen, ahol a helyi magyar közösséggel a Dent Towerben néztünk meg egy magyar filmet, másnap meg átsétáltunk Kanadába, miután felfedeztük, hogy milyen közel van a 2 országot összekötő híd. Voltunk hajókázni az Erie tavon és mivel júliusban még nagyon jó idő volt (augusztusban már érezhetően sokkal hidegebb) beugrálhattunk a hajóról a tiszta vízű tóba. A hétvégéken ezen kívül felfedeztük (próbáltuk) a buffalo-i éjszakai életet. Kirándultunk Torontóba, ami csak pár órára van innen busszal. Kanada legnagyobb városa tele van új építésű üveg felhőkarcolókkal, az utcái pedig nagyon tiszták. Meglátogattuk az akváriumot, a Royal Ontario Museumot, a Casa Lomát és végül a CN towerbe is feljutottunk egy hosszú sor végig állása után. A hétvége megkoronázásaként meglátogattuk Péter bácsit, aki isteni vacsorával vendégelt meg minket, bevezetett a tudományos főzés alapjaiba és sokat mesélt a magyar kardiológia hőskoráról. A nála tett látogatás mindnyájunknak az egyik legkedvesebb emlék lett Torontóból.






2017. augusztus 28.

Nagy Ákos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése