2017. július 27., csütörtök

Craiglist mindenre a válasz

18 nap… azért ez a három hónaphoz képest elég kevésnek tűnik, de már most annyi élményben volt részünk, hogy ezt a blogbejegyzést is a történtek összegyűjtésével kellett kezdenem. Ami talán a legmeglepőbb volt ebből a rövid időből, hogy Buffalo annak ellenére, hogy New York állam második legnagyobb városa, rendkívül kicsi és Budapest után nagyon üresnek is hat. Ebbe mondjuk belejátszik az is, hogy tanítási szünet révén diákoktól mentes Buffalo és mivel a tanév kb. augusztus 20-án kezdődik, ez egy ideig még nem fog változni. Az egyetem foglalkoztatja egy igen nagy részét a városnak és a diákok is a lakosság nagy hányadát teszik ki.

Nekem az első rotációm a mellkassebészet lett végül a Roswell Cancer Institute magánkórházban, ami nem minősül a leglazább osztálynak: általában reggel 6-tól délután 5-6-ig kell az osztályon lenni (bár előfordult 16:30-kor kezdődő műtét is), ami viszont nagy erőssége, hogy a műtő-fekvőbetegek-ambulancia hármas között lehet mindig választani vagy cirkulálni egy-egy nap, így, ha valahol már üresjárat van (na, ilyen nem nagyon van), akkor át lehet menni másik részlegre. A műtőben megfigyelni bármikor lehet, de egyes sebészek szívesen adnak lehetőséget bemosakodni is és másodasszisztensként részt lehet venni a műtéteken (E.D., M.H., S.Y. doktoroknál kifejezetten jó), amikor szívesen magyaráznak és az a fajta mentalitás, melyben otthon volt részem („bejöhetsz, de ne csinálj semmit és ebben semmiképp ne is hibázz”) egyáltalán nincsen meg, bátran lehet kérdezni, értetlenkedni:).  Volt lehetőségem többször DaVinci robottal történő műtétet is (3D-ben) végignézni, illetve olyan technikákat is látni, melyekről még csak nem is olvastam korábban. Az osztályos munka viszonylag fix mindennap: 6 és 8 között a laborok kiirkálása, képalkotók majd a betegek végigjárása, mellkas drainek kihúzása, péntekenként nagy viziten a betegek prezentálása. Számomra nagyon pozitív látni, hogy az osztályon az otthon megtapasztalt főorvos-rezidens-nővér hierarchia teljesen hiányzik, szerintem részint amiatt, mert a nővérek között többféle fokozat és ennek megfelelően kompetenciakör (NP, RN, ARN stb.) van, viszont azt látni, hogy a rezidens (aki ebben a hónapban egyedül van az osztályon) reggel 6-tól nem ritkán este 9-10-ig is benn van az osztályon és mindezt szó nélkül „eltűri”, azért az meglepő volt. Az orvosok mentalitásáról, betegek felé és egymás felé való viszonyukról nagyon hosszan mesélhetnék, pedig tényleg nem nagy dolgokról lenne szó, mégis rengeteget számít. A klinikán/ambulancián főleg az új betegek érdekesek, nekik végignézni a dokumentációjukat, képalkotójukat majd a nővérrel/rezidenssel együtt kikérdezni (a fizikális vizsgálatot nem véletlenül hagytam ki, gyakorlatilag senki nem csinálja vagy legalábbis ha igen, akkor az gyenge imitációnak minősülne otthon) majd a főorvossal átbeszélni.
Ugyan elég sokat benn kell lenni az Osztályon, ha igazán aktív az ember nagyon sok mindent engednek és sokat lehet tanulni és egy megfelelő napi kávé beviteli rutinnal (számomra a reggel 5:30-dél-18:00 vált be) akár még edzőterembe menetelhez is marad energia :)

Ez alatt a fél hónap alatt volt lehetőségünk megismerkedni a M. családdal, akik meg is vendégeltek többször és együtt el is mentünk közös programokra (például a Letchworth State Park-ba, ami kihagyhatatlan!). M. Istvánnal megnéztük a Niagara vízesést is, majd BBQ-ztunk a Whirlpool State Parkban. Szerencsések voltunk, hogy július negyediként is kinn voltunk már, így az Erie tó partján piknikezthettünk, majd megnézhettük a tűzijátékot is. Többször találkoztunk a helyi magyar közösséggel, ami igen népesnek számít (előfordult már magyar beteg a kórház ambulanciáján, illetve több magyar orvos nevét is már kiszúrtam).


Összességében nagyon gyorsan eltelt ez az idő és nagyon jól érezzük magunkat, közlekedni a városban elsősorban biciklivel szoktunk (alapvetően a legtöbb minden elérhető vele fél órán belül, a tömegközlekedés elég borzalmas és nem is a legbiztonságosabb), a megélhetés természetesen lényegesen drágább az otthoninál, így sokszor az anyagiakkal elég megfontoltan kell bánni bármilyen ösztöndíj ellenére is. A lakás a belváros közelében található és a kórházak, boltok is átlag 20 perc biciklizésre vannak. Fontos tanulság, hogy ha bármire szüksége van itt az embernek arra a válasz/megoldás a Craigslisten megtalálható! :)




2017. július 25.

Dobronyi Levente 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése