2016. augusztus 1., hétfő

Vese-ügyek, avagy üdvözlet az urológiáról!

Sziasztok!
Megérkeztünk hát mi is a rég vágyott Buffalóba, és hihetetlen sebességgel eltelt az első itt töltött rotáció. Részemről ez a sebészet első részét foglalta magába, melyet a Roswell Park Cancer Institute urológiai osztályán töltöttem.

 És hogy hogyan is telt ez a 4 hét? Változatosan, érdekesen és rendkívül sok új ismerettel fűszerezve. Csakúgy, mint itt általában mindenhol a sebészeti osztályokon, reggel 6-kor kezdődött számomra a nap a bent fekvő operált betegek friss leleteinek értékelésével,ami ébresztőnek kiváló, majd a vizittel, mely itt kicsit másképp zajlik, mint otthon. Jelenleg az osztályon az 5 vezető „attending”-en kívül 3 fellow és egy rezidens dolgozik, akiket az ügyintézés megkönnyítése érdekében 2 csoportra osztottak: az egyik csoport, melynek 3 hétig én is a részese voltam, foglalkozik Dr. S. és Dr. K. pácienseivel, itt a fő spektrum a vese- és mellékvese daganatok kezelése, valamint néhány prosztatadaganatos beteg is ide tartozik. A másik csapat pedig főként a hólyag-és prosztatadaganattal érkezők ellátásában vesz részt. Itt egy hét erejéig kapcsolódtam be a betegellátásba. Na de vissza a vizithez: minden reggel a „csapatok” meglátogatják a betegeiket, majd itt a nővérekhez a kérések csakis elektronikus úton érkeznek meg. Ezután vagy a műtőben vagy az ambulancián folyatódik a nap. Ha műtéti napról van szó, az 7.30-as kezdést jelent, majd addig tart a nap, amíg az utolsó kiírt operáció meg nem történt. Ez rendkívül változó, délután 3 és este 8-10 között bármikor lehet…
 Amit itt a műtétekről tudni érdemes még, hogy a nagy részük robot asszisztáltan történik, nyitott műtét hetente maximum 1-2 akad, amibe szerencsére mindig lehetőségem volt bemosakodni. :) A robotos operációk többségében „csak” külső megfigyelő az orvostanhallgató, révén, hogy ott maximum 1 asszisztensre van szükség, melyre itt külön foglalkozást hoztak létre, ők a PA-k, azaz a Physician’s Assistant-ek. Azonban itt is rendkívül segítőkész mindenki, részt lehet venni az előkészületekben (kimondottan örülnek a segítségnek) valamint a műtét közben is, ha az operatőr nem ér rá, akkor az egyik fellow biztos magyaráz. Ezúton is hálás köszönet Dr. K-nak, aki egy évre jött ide Jordániából tanulni, mint fellow, és akitől rengeteget tanultam, valamint egy jó barátra is lelhettem benne.
És mi a menetrend az ambulancián? Először is, kedves Olvasó, felejts el mindent, amit mi otthon ambulanciának hívunk. Az itt nem létezik. Ami van helyette: egy nagy orvosi szoba, ahol az aktuális attending dolgozik a csapatával, valamint a mellé kijelölt 2 vagy 3 PA-val (igen, ők esetet is referálnak, valamint van recept felírási jogosultságuk is ) Az aznapra előjegyzett pácienseket a nővérek felveszik, majd az elektronikus rendszerben jelzik, ha készen vannak, és mehet az orvos a 6 különálló vizsgálószoba valamelyikébe, melyben a beteg és hozzátartozója várakozik. A nővér után a fellow/rezidens/PA látja a beteget, aki referál az attendingnek, aki már csak a konklúziót levonni és megbeszélni megy be az aktuális esethez.

Hát így telt az urológia gyakorlatom, sok gyakorlati és még több elméleti tapasztalattal fűszerezve. Remélem a következő, gasztrointesztinális sebészet gyakorlatom 4 hete is hasonló kellemes légkörben és hasznosan fog eltelni!
És most íme minden, ami nem gyakorlat, de hozzátartozik az itteni élményekhez:
Eddig szerencsére unatkozni nem nagyon volt időnk.  Június 21-én érkeztünk meg Torontóból, így volt még 5 napunk kipihenni az utazást és hozzászokni kicsit az itteni viszonyokhoz, mivel az időeltolódás egy kicsit megviselt minket.  A kezdetekben és azóta is folyamatosan rendkívül sok segítséget kapunk az itt élő magyaroktól is, többek között É. nénitől, és a férjétől, P. bácsitól, akik nélkül lehetetlen lett volna a hivatalos ügyintézésünk és boldogulásunk. Rögtön az első hétvégénken volt a magyar-belga EB meccs, aminek kapcsán meghívást kaptunk M. Istvánékhoz egy közös magyar meccsnézésre, mely megismétlődött az EB döntő alkalmával. Az ottani hangulat, ahogy kb. 20 magyar szurkol együtt, az leírhatatlan, örök élmény marad.
 Mivel a következő hétvége hosszú hétvége volt július 4.-e miatt, Gáborral és Fannival úgy döntöttünk, hogy ez az ideális alkalom New York felfedezésére. Szállást csak East Harlemben sikerült elfogadható áron foglalni, így elmondhatjuk, hogy tényleg minden arcát láttuk New Yorknak. (Ha segítség kell ezzel kapcsolatban kedves következő turnusokra érkezők, írjatok nyugodtan, rendkívül barátságos és rendezett szállást találtunk). További érdekesség volt, hogy teljesen véletlenül, Harlem közepén belebotlottunk egy étterembe, ahol biztosan állíthatom, hogy a legjobb amerikai palacsinta kapható. Összességében kijelenthetjük, hogy mindent láttunk, amit 2,5 nap alatt látni lehet és a lehető legtöbbet és legtartalmasabbat sikerült kihozni a kirándulásunkból! (képeket mellékelek, valamint a következő turnusoknak javaslat: mi busszal valamint AmTrakkal utaztunk, kb 9 óra az út így, de ha éjszaka mentek, azzal sok időt lehet nyerni :) )


Itt tartózkodásunk harmadik hétvégéje sem telt unalmasan. Pénteken M. László és felesége Kati hívtak meg minket vacsorára hozzájuk, valamint megünnepeltük É. néni és P. bácsi születésnapját is. Szombaton következett a Niagara-vízesés, ahová egy itt dolgozó magyar, Nándi vitt ki minket Fannival és Gáborral. (következzék a mindenki által mellékelt Niagarás kihagyhatatlan kép  ;) ) Valamint itt nem csak az amerikai oldalról volt lehetőségünk megnézni a vízesést, hanem a Maid of the Mist hajóval egészen közelről is átélhettük az élményt… Ezt mindenkinek ajánlom, garantáltan felejthetetlen lesz!

  Az elmúlt hétvégén pedig a Lechtworth State Park volt terítéken, aminél szebb és nyugodtabb helyet ritkán talál az ember. Mindenhol erdő, vízesések sorozata, sziklákkal és völgyekkel, szurdokokkal tarkítva. Nekem személy szerint látványban megelőzte még a Niagarát is ez a hely, mely a nyugalom szigete a rohanó amerikai életben. A sok beton, hatalmas épületek után feltöltődés nyújt, ami már nekem rendkívül hiányzott.



 Feltétlen látogassatok el ide! :)
 2016. június

Vigh Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése