2015. július 3., péntek

Oncology rotation



A második hónapban onkológia gyakorlatra jártam a Roswell Parkba, itt Rosette megadja a beosztást, hogy melyik osztályokra kell menni, de egy-egy napra át lehet kérni magad más osztályokra is, szerintem érdemes minél többet látni.
Az onkológiáról is többen írtak már előttem, így amit szeretnék kiemelni, az itt is a nagyszerűen működő beteg központú szemlélet. Ez nem csak a konkrét beteg ellátást jelenti, hanem a kórház egész hangulatát. A lobby-ban élő zene megy, kényelmes fotelek vannak, szinte minden nap van valamilyen plusz program pl. jókedvre derítő kutyákat hoznak be, ékszer vásárt rendeznek. Egy betegre kb. 1 óra jut, az orvosok nagyon tapintatosan, de egyértelműen válaszolnak a legnehezebb kérdésekre is.
Az orvosok itt is segítőkészek, néhány attending délutánonként átbeszél a rezidensekkel egy-egy daganat típust és a kezelés aktualitásait, ezeket érdemes elcsípni. Nagyon érdekes a heti egyszer megtartott multidiszciplináris reggeli konferencia, ezen mindenképp érdemes részt venni. 
Összességében mindkét gyakorlat nagy élmény volt, örülök, hogy nem csak a lexikális tudásom bővült.
Buffalo nem csak a kórházi gyakorlatról szól, hanem az utazásról is, egy picit még erről szeretnék mesélni. :)
A szuperjófej lakótársaim megvártak minden nagyobb úttal, így együtt mentünk el Washingtonba – aki a tavaszi turnusban van, mindenképp próbálja elcsípni a cherry blossom festival-t, nekünk sikerült, és annyira szép volt, hogy tényleg nincsenek rá szavak. :)
Megnéztük a Niagarát, és Toronto-t: azt hiszem már Annamari is említette, hogy a papírokra nagyon kell ügyelni! Toronto hatalmas, és úgy érzem rászánhattunk volna még egy hétvégét, hiszen csak pár óra busszal, és a látnivalókon túl a város hangulata is elképesztő.
Sz. Laci szüleinek hála egészen Arizonáig utaztunk, és megnéztük Montezuma-t, Sedona-t és ami a leggyönyörűbb volt, a Grand Canyon-t. Ezúton is szeretném megköszönni ezt a lehetőséget.
A gyakorlat végén én Bostonban aztán New York Cityben töltöttem néhány napot, nagyon jól éreztem magam, bár a vége felé már kezdett honvágyam lenni. :) A két város közt ajánlom a vonatozást, mert mivel az állomások a központban vannak időben kb. ugyanannyi az út, és valamivel olcsóbb is, mint repülni.
Nagyon köszönöm Annamarinak és a két Lacinak, hogy ilyen emlékezetessé tették ezt a két hónapot, nagyon örülök, hogy megismerhettelek Titeket!
A HMAA-nak is szeretném megköszönni a lehetőséget, nagyon sokat tanultam, és életre szóló élmény volt ez a két hónap!
A buffaloi programot pedig mindenkinek ajánlom!

2015. 07. 03.

Gógl Aliz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése